per títol
per autor
DOCUMENTS RELACIONATS
NOTES ETNOGRÀFIQUES SOBRE DUESAIGÜES: FESTES I DIADES DE RELIGIOSITAT POPULAR
AÏLLAMENT, RELIGIOSITAT I MEDICINA
ELS CEMENTIRIS DE REUS (SEGLES XII-XVIII)
DOCUMENTS PER A HISTORIAR LA PREMSA RELIGIOSA
La congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Constantí (1848-1935)
UN ACORD PER BRODAR DUES DALMÀTIQUES PER A L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DEL PINELL (ANY 1582)
ART LITÚRGIC D’ÈPOCA MODERNA AL VOLTANT DE LA DEVOCIÓ A LA SANTA CINTA
LA CONFRARIA DEL ROSER D´ALBARCA
DIVENDRES SANT A REUS. ´LES TRES GRÀCIES´
DOCUMENTS PER A HISTORIAR LA PREMSA RELIGIOSA
GRAU I PUJOL, JOSEP M.T.

Durant el franquisme la premsa estava controlada per les autoritats, les iniciatives de la societat civil estaven sotmeses a la censura i una de les vies de sortida era la clandestinitat. En aquest context la premsa religiosa pren un relleu especial en ésser una de les poques que gaudia d’autorització legal i tenir una gran difusió: algunes revistes fins i tot empraven parcialment o total el català.

En el fons d’Hisenda (conservat a l’Arxiu Històric de Tarragona), dins la secció del Timbre i la sèrie del franqueig concertat, s’hi localitzen una desena d’expedients (signatura núm. 3750) referents a revistes i butlletins editats per diferents ordres religiosos i el mateix Arquebisbat. Contenen les dades que obligatòriament havien de presentar a l’administració, com el tiratge, els subscriptors (nombre, noms, residència), pes, etc.

Vegem-ne les capcaleres dels anys cinquanta:

- Aquí y allá, publicació mensual de l’oficina missional dels PP. Paüls de l’Espluga de Francolí, fundada a la dècada dels quaranta. S’enviava a Catalunya, Illes Balears i el País Valencià.
- Boletín Oficial Eclesiástico del Arzobispado de Tarragona.
- Fragua, editada pels PP.Jesuïtes de Roquetes com a eina propagadora del seminari menor, cada semestre imprimien 1.500 exemplars.
- Flores martyrum, de Valls, òrgan oficial de la postulació per a la
beatificació i canonització dels màrtirs claretians. D’aparició mensual, sortia com a suplement de Fiesta santificada, de Barcelona, amb dos mil exemplars per edició.
- Guión, portaveu de la Unió Diocesana de Joves d’Acció Catòlica de
Tarragona, mensual, feia un tiratge d’un miler d’exemplars l’any 1955.
- Hogar claretiano, dels missioners del Cor de Maria de Valls. Gratuït, se’n difongueren vint-i-quatre mil exemplars l’any 1954.
- Horizontes, mensual dels franciscans de Tarragona, de la casa tutelar de Sant Josep. Imprimia 260 exemplars cada mes i a l’any entre 2.760 i 3.600.
- Proa, de la Congregació Mariana de Tarragona, amb una edició semestral de 3.750 exemplars, es ditribuïa a Catalunya, principalment a les demarcacionscivils de Tarragona i Barcelona, i a Andalusia.
- Rocío Carmelitano, de la Congregació de Carmelites Missioneres Descalces de Tarragona. Publicació trimestral de 2.600 ex. que es trametien a Espanya i Hispano-Amèrica. A Tarragona ciutat comptava amb setanta subscriptors.
- Surco, suplement del butlletí oficial del bisbat de Tortosa. Anualment en circulaven 4.560 exemplars i del butlletí, 144.000.
- Revistas circulantes, eren reenviades a altres persones un cop llegides. El responsable el 1953 era el director de la biblioteca Antoni Agustí de Tarragona, Jaume Toldrà Rodon.
- Temple, revista de la Salle de Tarragona, òrgan de l’associació dels Germans de les escoles cristianes del Sagrat Cor de Tarragona per donar orientació als antics alumnes. L’edició era de 1.700 ex. mensuals, dels quals 711 es repartien a la ciutat de Tarragona i 300 a la resta de província.


Data de publicació digital: 22/01/2003


Publicat a la revista ³Església de Tarragona² (Tarragona),núm. 157 (febrer
2002),pàg. 13.


La Biblioteca Digital és un servei de CARRUTXA en conveni amb L'INSTITUT MUNICIPAL D'ACCIÓ CULTURAL DE REUS

by mussara·com