Xarxa

Xarxa

Visita al refugi antiaeri de la Canonja

El dissabte 3 de desembre hem participat en una visita comentada al refugi antiaeri de la plaça de la O, de la Canonja, organitzada per l'Ateneu Popular la Mina. Ubicada entre Reus i Tarragona i molt propera al camp d'aviació, la Canonja va patir diversos atacs de l'aviació franquista entre 1937 i 1939, a més de viure en un estat de constant alarma.

L'activitat ha estal prou interessant i, per nosaltres, ha suposat poder compartir la nostra recerca sobre els bombadejos que va patir Reus, que ens apropa a una situació ben comuna a d'altres poblacions, i ens mostra les dificultats i les penúries que va patir la població, però alhora l'esforç en la defensa passiva i la capacitat d'autoorganització veïnal.

Salvador Palomar en parla al seu blog

Més informació

Jornada sobre la recerca de cançoner popular a Manlleu

En el marc de la 6a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de Catalunya en la que participa el Museu del Ter, L’Ateneu de Manlleu va dedicar el dissabte 29 una jornada per conèixer i divulgar les recerques sobre cançoner popular, impulsades per persones a títol individual o col·lectius, serveixen per a la preservació del patrimoni musical oral als Països Catalans, fent especial incidència al Principat. 

Per part de Carrutxa hi van assistir Helena Sardà i Salvador Palomar, que va participar, al matí, en la taula rodona sobre «Formats, classificació i utilitats del material enregistrat»

Més informació

Els romanços són l'eix temàtic de l'escola de la glosa 2016

Des de començaments de maig s'han obert  les inscripcions de l’Escola d’Estiu de Glosa que organitzen per cinquè any consecutiul'associació Cor de Carxofa, l’associació cultural «La Fraternal» i l’Ajuntament d’Espolla. L’Escola es farà al poble d’Espolla (Alt Empordà) del 5 al 9 de juliol, i coincideix amb les activitats de la 14a Trobada de Cantadors. Enguany, l’eix temàtic de l’escola seran els romanços.

Per a més informació sobre programa, horaris, professorat, inscripcions, allotjament, àpats i qualsevol dubte que us plantegeu, podeu consultar la pàgina web de l’escola o bé escriviu a escolaestiuglosa@cordecarxofa.cat

Més informació

L'Anjub cedeix el seu fons a l'Arxiu Municipal de Cambrils

L'Anjub va nèixer el 1992 com a grup dedicat a la recerca de la cultura popular i tradicional de Cambrils. Des d'un primer moment va mantenir bones relacions amb Carrutxa fins al punt que, durant uns anys, des de la nostra entitat solíem explicar, mig en broma, que el nostre àmbit d'actuació eren les comarques del Baix Camp i el Priorat... excepte Cambrils.

I és prou veritat, si més no en part, perquè Carrutxa va fer poc ben poc treball de recerca més al municipi, conscients de la bona feina que realitzava aquesta associació, que es va traduir en la publicació d'opuscles sobre Tots Sants, les festes de barri, el Carnaval o la festa de Sant Antoni, els calafats... i la publicació d'uns quaderns amb els resultats de la recerca realitzada. L'entitat va estar activa fins el 2006, tot i que ha continuat existint formalment fins a l'actualitat. Aquest mes de març, amb la drvs dissolució, el seu fons aplegat –més d'un centenar de cintes, amb entrevistes a una setantena de persones– ha estat cedit a l'Arxiu Municipal de Cambrils. Són testimonis de vida quotidiana, de treball, de costums festius, de cançons...

Des de Carrutxa, tot i que sempre sap greu que aquest sigui el final d'una entitat, volem felicitar a les persones que van col·laborar amb l'Anjub pel treball que van fer durant més d'una dotzena d'anys.  L'experiència de l'Anjub és important, pel valor patrimonial de la feina realitzada, però també pel bon criteri en la conservació del materials aplegats i la seva cessió a institucions públiques.

Més informació

La Cabília. Veus, músiques i dansa

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí dedica les onzenes Trobades de Música a la Cabília –regió muntanyenca del Magrib, de cultura amaziga– l'1, 2 i 3 d'abril de 2016.

Començaran el divendres 1, amb una conferència inaugural i el concert del Grup Akal. El dissabte 2 hi ha programats tallers de cançó, dansa i percussió, una xerrada sobre poesia oral femenina i el concert «La Cabília en festa», una proposta del grup Tighri Uzar amb cançons tradicionals vinculades a celebracions i ritus de pas. El diumenge continuaran els tallers de cançó i de dansa. Durant tot el dissabte, mentre es fan els tallers, hi haurà actuacions i activitats a la plaça de la Vila de Torroella.

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | correu@carrutxa.cat

facebook twitter