Xarxa

Xarxa

Les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer

El passat dia 1 d'abril, l'Ajuntament de l'Hospitalet de l'Infant va dur a terme una nova proposta itinerant per a conèixer les diferents fortificacions de la Guerra civil espanyola (1936-1939) pel pas del Coll de Balaguer. Sota el títol «L'última línia de defensa», es va dur a terme una excursió acompanyada per una visita guiada de la mà de dos historiadors que narraren els fets d'aquesta zona, tot veient, entre d'altres, nius d'ametralladora, trinxeres i fortificacions aèries o d'observació. 

Més informació

3r simposi sobre focs festius a la Mediterrània a Gandia

Gandia acollirà, entre els dies 13 al 15 d’abril, el tercer Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània, un congrés que debatrà sobre el paper de la pirotècnia en les festes relacionades amb el foc.

Amb el subtítol de «Els sons del foc: la pirotècnia a les festes», el simposi pretén considerar la importància que han jugat els focs pirotècnics en el desenvolupament de les manifestacions festives, tant des del punt de vista etnològic, com artístic i, més recentment, normatiu.  

Durant els tres dies de congrés, hi haurà ponències, taules redones i comunicacions, així com activitats complementàries com exposicions, demostracions de pirotècnia i concerts, tots ells relacionats amb la temàtica central de la pirotècnia festiva.

Més informació

Congrés i trobada internacional de gegants a Reus

En el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana 2017, Reus és escenari del 12 al 15 d'octubre del primer Congrés i Trobada Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva. L'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, la Colla Gegantera de Reus i l'Ajuntament de Reus organitzen plegats aquests actes, que portaran a Reus un bon nombre d'experts mundials i locals per debatre sobre el fet geganter. També es reuniran a la ciutat un bon nombre de gegants d'arreu d'Europa, de Catalunya i de l'estat espanyol.

Durant quatre dies, del dijous 12 al diumenge 15 d’octubre, Reus es convertirà en l’epicentre del món festiu català i europeu, amb la celebració del primer congrés internacional de gegants i imatgeria festiva que se celebra a terres catalanes.

El congrés es portarà a terme a la Sala Santa Llúcia i s’iniciarà el dijous 12 d’octubre al matí; des d’aquell moment i fins al dissabte 14 d’octubre, es duran a terme més d’una vintena de xerrades a càrrec de ponents del màxim nivell, tant nacionals com internacionals, per contextualitzar aquest àmbit de la cultura popular en diversos països i moments, i per definir el paper del fet geganter català a escala europea i mundial, amb noms tan destacats com ara Jan Grau (Catalunya), Íñigo Castellano (Navarra), Jean-Pierre Ducastelle (Bèlgica), Paul Spapens (Holanda) o Nina Kammerer (EUA). En l'àmbit local, cal esmentar la participació de Gerard Pouget i Salvador Palomar.

Quant a la trobada de colles, començarà dissabte dia 14 a les 10:00 h a la plaça de la Llibertat i finalitzarà diumenge dia 15 a la mateixa plaça.

Al vestíbul de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia (raval de Robuster, 34) es podrà veure del 12 al 27 d'octubre l'exposició “Gegants del món”, mentre que el divendres 13 a la tarda i el dissabte 14 es projectarà al Castell del Cambrer l'audiovisual “El fet geganter, patrimoni cultural mundial”.

Per obtenir més informació i per inscriure's al congrés es pot consultar el web www.mongegant.cati els seus perfils a les xarxes socials.

Coincidint amb el congrés i la trobada internacional de gegants, el dissabte 14 al migdia és previst l'acte de presentació del nou vestit de la Vitxeta a la plaça del Mercadal –mantenint el costum centenari dels sovintejats canvis d'indumentària de la geganta reusenca– que, aquest cop, ha anat a càrrec de l'establiment El Barato de Reus, d'acord amb la Colla Gegantera i la Regidoria de Cultura.

Més informació

Curs «El Vallès: festa, cultura popular i patrimoni cultural immaterial»

Com cada any, la Fundació Bosch i Cardellach, fa organitzat un nou curs de tardor per continuar aprofundint en el coneixement històric del territori del Vallès.

En aquesta ocasió, el curs porta per títol “El Vallès: festa, cultura popular i patrimoni cultural immaterial” i vol tractar diferents aspectes de la festa al Vallès, en tant que es pot considerar un dels pilars de la identitat local i comarcal.

El curs va dirigit a professors, estudiants i ciutadania en general. Constarà de sis sessions a càrrec d'historiadors, especialistes en l'època i en el coneixement del nostre territori, que ens oferiran les seves recerques, en alguns casos inèdites, relatives a les festes populars i tradicions vallesantes. La sessió inaugural serà el dia 18 d'octubre a Sentmenat, a la Societat Coral La Glòria, a càrrec de Salvador Palomar. La resta de conferències seran entre el 25 d'octubre i el 29 de novembre de 2017, els dimecres de 19 a 21h a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell.

Més informació

VII Fira del Vi Solidari. El Masroig

El proper divendres 2 de juny, a les 6 de la tarda, es presenta al Teatre Bravium de Reus, la VII Fira del Vi Solidari que s'organitza a la població prioratina del Masroig.

Des de la nostra associació ens sumem a la iniciativa, per tal de fer-ne difusió a la ciutat de Reus i a la nostra xarxa de col·laboradors. En l’acte hi seran presents els padrins d’aquest any: el músic Joan Masdeu, la gastrònoma i filòloga Mariona Quadrada i Salvador Palomar, per Carrutxa. Per primera vegada una entitat cultural apadrina el vi solidari. També hi participaran Estela Campaña i la investigadora Olga Pons en representació de l’Obra Social de Sant Joan de Déu. En la presentació s’explicaran les novetats d’aquest any i que passen per l’ampliació del nombre d’escoles participants i l’acte que ha organitzat la DO Montsant el dia de la fira.

Us hi esperem!

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | correu@carrutxa.cat

facebook twitter