Notícies

Notícies

09-05-2017

Focs festius a la Mediterrània. El Programa

El II Simposi Internacional «Focs festius a la Mediterrània» —Reus, del 26 al 28 de maig— té l'objectiu de donar a conèixer i posar en valor el ric patrimoni immaterial existent al voltant del foc, amb costums festius força comuns arreu dels països mediterranis. Només que ens fixem en el nostre país, els Països Catalans, el foc té una presència cabdal en les seves celebracions festives: torxes, falles, atxes, aixames, fanalets…, per Nadal o per Reis, fogueres i foguerons per Sant Antoni o per Sant Sebastià, falles arreu del País Valencià, falles i fogueres a la nit de de Sant Joan… a més, ens aproparem a manifestacions festives d'Itàlia, Occitània o Andalusia.

Així doncs, per donar a conèixer aquestes festes on el foc es protagonista, celebrem aquest segon simposi —el primer fiu, l'any 2016, a Vic— on tractarem el foc a les festes hivernals i, en especial, a la de Sant Antoni, però també els focs de la resta de l'any, sense oblidar els del solstici d'estiu que van centrar les jornades de l'any passat. Us convidem, per tant, a participar-hi, sabedors que en una trobada com aquesta, a més dels coneixements compartits entre tots i que ens enriqueixen, no són menys importants les relacions que s'hi estableixen, motor del desenvolupament de qualsevol comunitat humana més enllà d'allò que hom malda per imposar-nos, les fronteres.

Cliqueu sobre més informació per veure el programa

Més informació
24-04-2017

RECERCAT 2017: 28, 28 i 30 d'abril a Reus

El RECERCAT. Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, organitzat per l’Institut Ramon Muntaner, es realitza anualment en el marc dels actes de la capital de la cultura catalana i té com a principals objectius donar a conèixer a la resta de la societat civil l’activitat dels centres, instituts d’estudis i altres entitats culturals, fomentar la comunicacióentre els centres dels diferents territoris de parla catalana i la difusió de les seves publicacions i, en definitiva, reconèixer la important tasca que realitzen aquestes entitats.

La tretzena edició del Recercat se celebrarà els dies 28, 29 i 30 d’abril, a Reus, en el marc dels actes programats com a Capital de la Cultura Catalana 2017. L’organització va a càrrec de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), el Centre de Lectura de Reus, l’Ajuntament de Reus, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La nostra associació hi col·labora participant en la fira que mostra l'activitat de les entitats i centres d'estudi, al Pallol, en les taules rodones i presentacions de projectes que tindran lloc al Centre de Lectura i amb l'exposció sobre els bombardeigs a Reus que es podrà visitar al nostre local.

Més informació
24-04-2017

Focs festius a la Mediterrània. Reus, maig de 2017

El segon simposi sobre Focs Festius a la Mediterrània tindrà lloc els dies 26, 27 i 28 de maig a Reus. Hem rebut prop d'una trentena de comunicacions i us informem d’algunes novetats pel que fa a la seva organització.

Us recordem que aquestes jornades tractaran de festes on la presència del foc —especialment el foc de combustió— és significativa. El tema principal d'aquesta edició seran les festes del cicle hivernal i, com a festa destacada d'aquest moment de l'any, la de Sant Antoni del gener. També hi ha un àmbit dedicat a les festes de tot l'any: festes de primavera, Sant Joan i altres celebracions de l'estiu.

Podeu trobar més informació sobre el desenvolupament de les sessions clicant el botó corresponent i, si teniu algun dubte, podeu escriure a reus@carrutxa.cat

Us hi esperem!

Més informació
23-04-2017

Festa de l'Arbre de Maig

El diumenge 30 d'abril, la plaça de la Farinera de Reus acollirà la festa de l'Arbre de Maig, que vol recrear l'antic costum dels fadrins de moltes poblacions de plantrar un arbre al mig d'una plaça, per a celebrar l'arribada de la primavera.

PROGRAMA

A les 10 del matí. Taller per decorar lo maig
A les 11, joc tradicionals
A les 12, vermut de maig

A 2/4 de 6 de la tarda, cercavila pels carrers del nucli antic, amb el Ball de Prims de Reus, el Ball de Cossis de Tarragona i el Ball de Cintes de Sitges.

A2/4 de 8, ball folk

Organitza la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, amb la col·laboració de Carrutxa, en el marc de les activitats de Reus. Capital de la Cultura Catalana 2017

Més informació
15-03-2017

De Joan Montseny a l'Escola Nova Unificada

Joan Montseny i Carret va nèixer a Reus el 19 d'agost de 1864 i va morir, a l'exili, el 12 de març de 1942, ara fa setanta-cinc anys. Escriptor d'una notable influència en els moviments socials de l'estat espanyol i altres països d'Europa i Amèrica, conegut amb el pseudònim de Federico Urales, junt amb la seva companya Teresa Mañé i Miravet (Soledad Gustavo) i la seva filla, Frederica Montseny, va desenvolupar una intensa tasca com mestre, activista i publicista dels ideals llibertaris.

La commemoració dels 75 anys de la seva mort ens serveix per apropar-nos tant a la seva figura com als moviments de renovació pedagògica que, des de finals del segle XIX, es produeixen a Catalunya i que culminen en la creació del Consell de l'Escola Nova Unificada (CENU) el 1936. 

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | correu@carrutxa.cat

facebook twitter