Notícies

Notícies

30-11-2017

La festa a la porta de casa. Les antigues festes de barri a Reus

La Federació d'Associacions de Veïns de Reus ha impulsat una exposició itinerant sobre les antigues festes de barri de la ciutat de Reus.

«La festa a la porta de casa» descriu un model de festa basat en la participació veïnal en la seva preparació, en la que els guarniments dels carrers tenien una gran importància i que s'autofinançava a partir les aportacions del veinat, el repartiment de coques per les cases o el fet de ballar-les, destacant la importància de la figura de les sagristanes. Ens apropa a la considerable tradició de gegants de barri i altres manifestacions festives molt presents en aquestes celebracions com són els diables, les tronades o, en alguns barris, els castells.

L'exposició es basa en una recerca de Carrutxa i anirà itinerant pels centres cívics i locals veïnals de Reus.

La inauguració, coincidint amb les festes del barri de la Concepció, un dels barris històrics del nucli antic reusenc, tindrà lloc el dilluns 4 de desembre a la sala Santa Llúcia.

Més informació
28-11-2017

Fulls de treball. Carrutxa recupera la capçalera històrica de la seva revista.

El passat dissabte 25 de novembre es va presentar, en el marc de la jornada sobre associacionisme i cultura popular, el primer número d'una nova etapa de la revista Full de Treball de Carrutxa.

La revista es va publicar, entre 1981 i 1987, com a mitjà de difusió de les activitats de l'associació i de divulgació de la cultura popular, com a expressió de la voluntat de reunir teoria i pràctica que va caracteritzar la proposta de Carrutxa des d'un primer moment. A començaments dels anys 1990, la revista va viure una segona etapa, amb un format millorat, dedicada a la publicació d'estudis sobre cultura popular.

Ara, l'entitat enceta una tercera etapa de publicació, en format digital i en paper, com a recull d'articles i estudis vinculats als programes de recerca de l'associació. En breu, la revista es podrà descarregar de forma gratuïta i en format pdf des d'aquesta mateixa pàgina. Les persones interessades en obtenir un exemplar en paper, podeu escriure a correu@carrutxa.cat

Més informació
23-11-2017

Vida quotidiana i cultura en temps de guerra

El dimecres 22 de novembre ha començat, a l'Arxiu de Reus, un cicle de conferències a l'entorn de la memòria personal i la Guerra Civil. Salvador Palomar va presentar el programa explicant que la nostra recerca ha comptat amb molts testimonis orals, que ens comuniquen vivències i percepcions siubjectives dels fets que són cabdals per interpretar allò que ens aporten altres fonts documentals. Des de l'entitat, volem continuar treballant diferents aspectes de la vida quotidiana en el periode de la Guerra Civil, amb activitats que ja van començar fa uns mesos i continuaran durant tot el 2018, commemorant el vuitanta aniversari dels fets.
La conferència de Salvador Palomar, dins el cicle de Tallers i Jornades de Memòria Oral que coordina l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, ens va apropar  a la normalitat alterada en que viu la població en moments excepcionals com aquells, a partir de casos concrets, per centrar-se després en l'activitat d'oci i cultural de la ciutat, a partir de l'anàlisi de la programació dels cinemes i la intensa activitat teatral, sobertot pel que fa als grups d'aficionats vinculats a diverses organitzacions i societats.
La propera conferència, sobre la vida quotidiana de la població durant els bombardeigs, tindrà lloc  el 24 de gener de 2018.

Més informació
18-11-2017

La Guerra Civil en la memòria personal

Aquesta tardor reprenem el cicle de conferències, en el vuitantè aniversari dels fets, que dediquem al temps de la Guerra Civil. Ho fem des de la voluntat d’aproximació a la vida quotidiana de la població i en base a una recerca, sense oblidar altres fonts documentals, s’ha centrat en la memòria personal.

El record de la guerra de 1936-39 és encara ben present a la nostra societat. Aquestes sessions, que formen part del programa «Tallers i Jornades de Memòria Oral» de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, proposen una introducció, en el cas de Reus, als diferents àmbits de la vida diària a partir d’una situació de normalitat alterada que comença amb la revolta militar i l’esclat revolucionari. La violència i la mort esdevenen presents en el dia a dia, al temps que es socialitza l’economia, arriben persones refugiades d’altres indrets de l’estat o es configura l’Escola Nova...

En la primera sessió, a càrrec de Salvador Palomar, es vol incidir especialment en la vida cultural i l’oci, amb referències a la col·lectivització dels espectacles públics, la programació dels cinemes, els espectacles a benefici dels hospitals de sang o la construcció de refugis, la festa o el teatre d’aficionats, prou important a la ciutat.

La propera sessió tindrà lloc el 24 de gener de 2018, deduicada a la vida diària sota l’amenaça constant dels bombardeigs que va patir la ciutat.

 

La Guerra Civil en la memòria personal. La vida quotidiana en temps de guerra
Dimecres 22 de novembre de 2017
Arxiu de Reus (C/ St Antoni M. Claret, 3)

Més informació
03-11-2017

25 de novembre: Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular

L'activitat en l'àmbit de la recerca de la nostra associació s'articula a partir de grans línies de treball com són l'arquitectura rural, les festes populars i, en  concret, les celebracions on el foc és protagonista. Enguany, també hem tractat les manifestacions festives, com el ball de diables, en un any en què hem col·laborat amb el Museu de Reus en la realització de la mostra «La festa sota el foc» o les antigues festes de barri a la ciutat de Reus.

Des de fa alguns anys, ens ha interessat la vinculació entre la cultura popular, les seves pràctiques i les formes d'organització associativa que les sustenten. Tot plegat, amb voluntat d'aplegar i presentar un seguit de treballs que són resultat de la feina realitzada en els últims mesos, organitzem aquesta Jornada d’Associacionisme que es presentaran el pròxim dia 25 de novembre a l’Arxiu Municipal de Reus.

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | correu@carrutxa.cat

facebook twitter