Notícies

Notícies

12-09-2018

II Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular

El dia 29 de setembre durem a terme, a l’Arxiu Municipal de Reus, la II Jornada d’Associacionisme i Cultura Popular dedicada, aquest any, a la Revolució de Setembre de 1868 amb motiu dels 150 anys de l’alçament.

Aquesta revolució suposà un avenç cap a la democràcia que va possibilitar l’associacionisme obrer rere un caràcter marcadament laïcista. Fou un aixecament revolucionari que va suposar el destronament de la reina Isabel II i que marcà l’inici del Sexenni Democràtic. A la meitat dels anys 60, el descontentament contra el règim d’Isabel II en els ambients populars, polítics i militars ja era patent. Amb el temps, un seguit d’episodis van fer d’aquest aixecament una revolució social. En definitiva, són anys d’eclosió de l’associacionisme obrer, de debat ideològic i de pensament científic, però també de grans convulsions polítiques i d’enfrontaments. 

Amb tot això, la jornada té dos objectius principals: en primer lloc, celebrar els 150 anys d’aquest fet i, en segon lloc, donar a conèixer l’important paper que hi va jugar la ciutat de Reus, on es generaren rituals civils per al matrimoni, els enterraments i, inclús, noves solemnitats cíviques.

Amb tot això, la jornada s’iniciarà amb la ponència marc a càrrec de Dolors Marín i la seguiran les següents ponències: 

10.00 h Obertura de la jornada

10.15 h Ponència Inaugural a càrrec de Dolors Marín

11.15 h Jaume MassóEls Apuntes d'Andreu de Bofarull sobre la Revolució de 1868.

11.45 h Salvador Palomar, 1868: la Revolució en la cultura.

12.15 h Albert DomènechIntel·lectualitat i artistes en els ambients republicans a la Barcelona dels períodes del regnat d’Isabel II i La Gloriosa. Vinculació de l’àlbum de “Los Borbones en pelota”. 

12.45 h Jordi FerranEl ressò de la Revolució: clímax i gèrmens de conflictes socials. El cas de la Bisbal del Penedès.

13.15 h Jordi MartíEl moviment obrer entre el 1868 i el 1871

Més informació
12-09-2018

Grup de treball sobre memòria històrica

Carrutxa vol donar un nou impuls a su treball en l'àmbit de la memòria històrica, a partir de la creació d'un grup de treball específic. Us convidem a participar-hi

Més informació
05-09-2018

Volem festes populars!

Des de fa 38 anys la nostra entitat ha treballat per construir i exigir festes populars, de proximitat i obertes a tothom. Per això, i per tal de seguir generant actes culturals, hem decidit reeditar la nostra samarreta que ja vàrem fer, fa uns anys, amb el mític dibuix d'un diable de l'autor Albert Macaya. 

Tot i el pas del temps, Carrutxa segueix tenint els mateixos valors i principis de sempre, apostant per una cultura lliure, inclusiva i democràtica. Per això, hem decidit encarregar les noves samarretes a Subalterna serigrafia, una empresa formada per un grup de joves del Camp que aposten pel comerç just, de proximitat i pels productes ecològics. 

Podeu col·laborar amb l'entitat venint a buscar una de les samarretes, la venda de les quals ens permetrà seguir treballant per la cultura i generant noves activitats. Podeu aconseguir-les al local de Carrutxa o a la Llibreria Gaudí. 

TOT SOM CULTURA. FES-TE SOCI. 

 

Més informació
01-08-2018

Cicle de xerrades sobre el patrimoni cultural

Aquest estiu, en col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Montsant, els membres del nostre equip de treball voltaran pels pobles de la comarca del Priorat per dur a terme un cicle de xerrades sobre el patrimoni cultural. Aquest cicle, al qual participem des de fa temps, té la voluntat de difondre i compartir els resultats de recerques que, durant temps, hem anat realitzant al territori. 

Enguany, dediquem aquest cicle als bombardeigs que van patir els pobles de Montsant durant la Guerra Civil espanyola, donant veu als testimonis i indagant en la història. D'altra banda, també parlarem de Santa Magdalena, i de religiositat popular. Finalment, hem apostat pel foc i per la seva presència a les festes dels països de parla catalana. 

Més informació
26-07-2018

Sessions treball per documentar i recollir fotografies antigues de Cornudella

Aquest dimecres 25 de juliol a la tarda, va tenir lloc, a l'Ajuntament de Cornudella una sessió de treball a l'entorn de fotografies antigues del poble. D'una banda, estem treballant en documentar el fons de fotografies que es va trobar a casa del Miquel Saperas. Són imatges del poble, bàsicament retrats, però també algunes vistes del nucli urbà i de l'entorn. Destaquen les fotografies de grans i petits, disfressats. Cornudella va comptar amb un dels grans carnavals de la comarca.

D'altra banda, a partir de la crida que es va fer en la presentació del nostre projecte de recerca, el passat juny, a l'ajuntament, diverses persones es van apropar per aportar fotografies antigues i algun document del seu fons familiar. El resultat fou excel·lent. Cal tenir en compte que el carnaval de Cornudella va continuar durant el franquisme com a «Fiestas de invierno», que ens ha deixat moltes imatges, i que és un dels objectius d'investigació que tenim actualment.

La propera sessió de treball tindrà lloc el dimecres 22 d'agost.

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter