Notícies

Notícies

02-11-2018

TESTIMONIS D'UN GRAN CARNAVAL

Com bé sabeu, fa poc més d'un any va arribar a les nostres mans un fons de vidres fotogràfics d'un antic fotògraf de Cornudella de Montsant. Aquesta col·lecció, formada majoritàriament per retrats, és d'un gran interès per a conèixer les formes de vida del passat, però també ha esdevingut un material únic perquè algunes de les imatges fan referència als grans carnavals del primer terç del segle xx.

Arran de la troballa vàrem recuperar la investigació sobre aquesta festa a la comarca del Priorat —a través d'entrevistes personals i sessions d'identificació d'imatges— que es fa iniciar fa anys. Avui, doncs, us volem presentar el gran projecte que ha generat aquesta recerca i que desenvoluparem durant el curs 2018-2019. Un recerca que, a poc a poc, s’ha anat ampliant donant com a resultat un calendari prou ambiciós dedicat als carnavals de Reus i del Priorat, compost per conferències, exposicions i altres activitats.

Més informació
30-10-2018

TROBADA DE GLOSA

El pròxim dissabte dia 17 de novembre es durà a terme, al Pallol de Reus, la Trobada de Glosa, organitzada per Carrutxa i el Casal Despertaferro. Una cita important per posar en valor la cançó improvisada i facilitar un espai on els glosadors i els assistents puguin mostrar les seves capacitats i habilitats.

La vetllada començarà amb un vermut acompanyat per diversos glosadors del territori i Joel Pietro, cantant de Fetitxe 13, un projecte musical basat en el rap. Pietro ha portat el rap a les escoles a través de diversos tallers per treballar l’escriptura, la rima i aspectes com el racisme. Durant aquest aperitiu, també ens acompanyarà Cor de Carxofa, una associació que treballa per a fomentar la glosa en català, amb la participació dels glosadors Laia Pedrol i Ferriol Macip. A més, comptarem amb la presència de Martí Ruiz, organitzador dels tallers de glosa a través del projecte Ponicana i, finalment, coneixerem a la sonadora Núria Casals, que ha participat en diversos combats de glosa del territori.

Seguidament es donarà pas al dinar popular, on es podrà gaudir d’una sobretaula ben musical amb la participació dels glosadors del Camp i, a la tarda, seguirem la vetllada amb un ball folk, a càrrec de Quin folk que fa i tancarem la festa amb DJ Mandrilia Selector.

Més informació
16-10-2018

Fins aquí hem arribat. Què fem i com celebrem el darrer adéu.

Ens plau convidar-vos a la presentació del llibre Fins aquí hem arribat. Què fem I com celebrem el darrer adéu, dels autors Amadeu Carbó I Jordi Cubillos. Creiem que és més que adient poder parlar amb els escriptors d’aquest relat, tot just quan ens trobem a les portes de les diades de novembre: Tots Sants i el dia dels Difunts, unes celebracions, de la nostra cultura, dedicades a la memòria i els records dels nostres avantpassats.

Aquesta publicació, valenta i amable, ens convida a reflexionar sobre la importància de la mort en les tradicions culturals, relatant creences i rituals que uneixen el món dels vius amb el món del més enllà.

El treball que us presentem, doncs, ens apropa a aquesta cultura de la mort i també a la seva iconografia, a través de la literatura, el teatre popular i el patrimoni, entre d’altres. Amb tot això, la presentació es durà a terme el pròxim dimecres dia 31 d’octubre, a 1/4 de 8 del vespre, al local de Carrutxa (Travessera C/ Nou de Sant Josep, núm. 10).

Us hi esperem!

Més informació
26-09-2018

Els mites de la Transició

Durant la dècada dels setanta el règim feixista era cada cop més posat en dubte per una nova generació de joves que no havia viscut la repressió de la guerra i dels primers anys de la dictadura, una generació que no tingué por en prendre els carrers per lluitar per la transformació social i política que volia. Davant d'aquesta situació, i la mort del dictador al llit, s'inicià una època que durà fins als anys vuitanta i que la historiografia oficial ha vingut a anomenar la Transició Democràtica, una època que el relat oficial ven com un gran pacte polític i social per deixar oblidar i perdonar tot el que havia passat durant els 40 anys previs, i construir un futur conjunt. 

La realitat, però, és ben diferent. Aquesta època se saldà amb més de 500 morts arreu de l'estat fruit de la violència policial, grups paramilitars o d'organitzacions armades, i el cop d'estat del 1981 és, a dia d'avui, un dels grans punts negres de la història recent de l'estat degut a l'opacitat que hi ha amb la documentació oficial, però que serví com a gran mite fundacional per vendre la II Restauració Borbònica com una garantia en la defensa de la democràcia espanyola. 

Més informació
12-09-2018

II Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular

El dia 29 de setembre durem a terme, a l’Arxiu Municipal de Reus, la II Jornada d’Associacionisme i Cultura Popular dedicada, aquest any, a la Revolució de Setembre de 1868 amb motiu dels 150 anys de l’alçament.

Aquesta revolució suposà un avenç cap a la democràcia que va possibilitar l’associacionisme obrer rere un caràcter marcadament laïcista. Fou un aixecament revolucionari que va suposar el destronament de la reina Isabel II i que marcà l’inici del Sexenni Democràtic. A la meitat dels anys 60, el descontentament contra el règim d’Isabel II en els ambients populars, polítics i militars ja era patent. Amb el temps, un seguit d’episodis van fer d’aquest aixecament una revolució social. En definitiva, són anys d’eclosió de l’associacionisme obrer, de debat ideològic i de pensament científic, però també de grans convulsions polítiques i d’enfrontaments. 

Amb tot això, la jornada té dos objectius principals: en primer lloc, celebrar els 150 anys d’aquest fet i, en segon lloc, donar a conèixer l’important paper que hi va jugar la ciutat de Reus, on es generaren rituals civils per al matrimoni, els enterraments i, inclús, noves solemnitats cíviques.

Amb tot això, la jornada s’iniciarà amb la ponència marc a càrrec de Dolors Marín i la seguiran les següents ponències: 

10.00 h Obertura de la jornada

10.15 h Ponència Inaugural a càrrec de Dolors Marín

11.15 h Jaume MassóEls Apuntes d'Andreu de Bofarull sobre la Revolució de 1868.

11.45 h Salvador Palomar, 1868: la Revolució en la cultura.

12.15 h Albert DomènechIntel·lectualitat i artistes en els ambients republicans a la Barcelona dels períodes del regnat d’Isabel II i La Gloriosa. Vinculació de l’àlbum de “Los Borbones en pelota”. 

12.45 h Jordi FerranEl ressò de la Revolució: clímax i gèrmens de conflictes socials. El cas de la Bisbal del Penedès.

13.15 h Jordi MartíEl moviment obrer entre el 1868 i el 1871

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter