Notícies

Notícies

14-02-2017

Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge

De l'1 de març al 18 d'abril es podra veure al Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59) l'exposició itinerant «Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya» coordinada pel Departament de Cultura de la Generalitat i l'Institu Ramon Muntaner, amb la col·laboració de les entitats de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial i el patrocini de l'Obra Social de la Caixa.

Aquesta exposició s'acompanya d'una mostra fotogràfica sobre les barraques de Mont-roig del Camp —algunes declarades en part Bé Cultural d'Interès Nacional— preparada pel grup de treball sobre barraques del Centre Miró de Mont-roig.

Des de Carrutxa hem preparat un programa d'activitats, amb la voluntat de que serveixi per donar a coneixer el patrimoni arquitectònic que ha configurat el paisatge rural de l'entorn de Reus (Baix Camp i Priorat) i reflexionar sobre l'actualitat, la conservació i la gestió d'aquest patrimoni.

Més informació
31-01-2017

Descobrir el paisatge amb l'arquitectura tradicional

L'arquitectura tradicional, fruit de la necessitat d'ús del territori per part de les comunitats humanes, aprofitant els recursos de l'entorn, ha configurat molts dels paisatges que ens envolten. El proper mes de març, amb l'exposició "Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya", Carrutxa i el Museu de Reus us proposem una nova aproximació al paisatge com a part del nostre patrimoni cultural.

L'exposició, que espodrà visitar de l'1 de març al 18 d'abril al Museu de Reus (raval de Sta Anna), anirà acompanyada d'un seguit de conferències i la visites a indrets on hi ha construccions que destaquen pel seu interès: un bon motiu per a conèixer l'entorn de la ciutat i apropar-nos a unes formes de vida que han estat cabdals en el desenvolupament de la nostra societat. També per reflexionar sobre apectes tan actuals com la interacció entre les comunitats humanes i el seu entorn natural.

Més informació
23-01-2017

El tercer ball d’Hivern, festa de Sant Sebastià, tot un èxit.

El passat 21 de gener es va celebrar la 3a edició del Ball d’Hivern, festa de Sant Sebastià a la plaça del Castell amb una participació força notable malgrat el fred que feia. Com ja vam anunciar els dies previs, la festa té tres parts diferenciades: una cercavila de capta, el sopar i el ball.

Més informació
17-01-2017

Els porquets dels estalvis

Sabeu per què moltes vidrioles —o guardioles, recipients per guardar els diners— tenen forma de porquet?

Potser perquè aquest animal, prou present encara en la nostra alimentació, fou a la societat tradicional, el paradigma de l’aprofitament de recursos. Omnívor, es diu «que menja de tot i que, un cop mort, s’aprofita del tot». I és cert, en bona mesura. El tocino s’alimentava de les sobres i s'engreixava. Era com una reserva de subsistències i la matança del porc esdevenia tota una festa.

Per això, no és estrany que moltes vidrioles tinguin forma de porquet. Acumulen els estalvis i, quan es trenquen —com a la matança— hom obté una major, o menor, fortuna segons s'hagi engreixat amb més o menys monedes.

En aquesta petita mostra podeu veure vidrioles procedents de diferents indrets de la península ibèrica.

Més informació
10-01-2017

Un any de microexposicions a la porta del local

Aquesta setmana —sense esperar a la Candelera, perquè no és un pessebre clàssic— ens deixaran les figuretes de músics que ens han acompanyat durant el cicle festiu nadalenc. La idea de muntar microexposicions —una vitrina, un text explicatiu a la porta del local— va començar ara fa un any amb una mostra de figuretes de tortell de Reis. Aquest passat 2016 hem mostrat titelles, màscares de carnaval, siurells o instruments populars fets de canya; hem fet referència a l'ús de les plantes medicinals o al llibre Etnografia de Reus i la seva comarca, en els seixanta anys de la mort del seu autor, Ramon Violant i Simorra.

Amb voluntat de divulgació, molt bàsica, però alhora de fer evident quin són els àmbits de treball de la nostra associació. Així moltes persones que passen pel davant de Carrutxa —tenir el local prop de l'entrada d'un supermercat de barri té els seus avantatges— han anat descobrint què som i a què ens dediquem. O, si més no, s'han aturat una estona —en el cas de les figuretes de pessebre, molta canalla— a observar les peces del patrimoni etnològic material que decoren l'entrada, a tall d'aparador. Alguna vegada hem explicat que no són a la venda.

Doncs continuarem, que tot contribueix a donar a conèixer la nostra feina i a convidar tothom a interessar-se pel —petit— patrimoni cultural.

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | correu@carrutxa.cat

facebook twitter