Notícies

Notícies

07-01-2019

Sang, suor i llàgrimes. La repressió franquista a Reus.

El 15 de gener de 1939 les tropes franquistes varen ocupar la ciutat de Reus, una població castigada pels bombardeigs i amb signes de pèrdua de vides i béns molt evidents. Vuitanta anys després, i per tal de commemorar la fi de la Guerra Civil, us proposem la conferència "Sang, suor i llàgrimes. La repressió franquista a Reus", un acte englobat en el Cicle sobre la Guerra que preten apropar-nos a aquest episodi d'ocupació. L'acte serà coordinat per Joan Navais, historiador i expert en història contemporània. 

Per a més informació sobre el Cicle de la fi de la Guerra Civil Espanyola, us deixem l'enllaç per tal de consultar el programa: https://www.reus.cat/noticia/cicle-dactivitats-en-commemoracio-de-la-fi-de-la-guerra-civil 

Més informació
26-12-2018

Presentació de la Memòria d'Activitats del 2018

El pròxim dia 27 de desembre, a les 18.00 h, durem a terme la presentació pública de la Memòria d'Activitats d'aquest 2018. L'acte tindrà lloc al local de Carrutxa on es mostraran aquelles activitats més rellevants que s'han dut a terme durant l'any.

Sens dubte, hi destaquen els programes "Compartir el Coneixement" i "Memòria Històrica", dues línies cabdals per l'entitat. Tanmateix, s'han seguit realitzant recerques al voltant de les formes de vida del passat i les diferents festivitats, com les del cicle hivernal, aquelles on el foc és el protagonista i també sobre les festes majors i les festes de barri. 

En definitiva, un any de molta feina que cal posar en valor, ja que l'entitat treballa dia a dia per investigar i donar a conèixer diferents vessants del patrimoni etnològic i la cultura popular. 

Us hi esperem! 

Més informació
20-12-2018

Desembre de 1938: el front s'apropa a Reus

Continuant amb el cicle d'activitats que l'Institut Municipal Reus Cultura (Museu de Reus) i l'Arxiu de Reus, amb la col·laboració de Carrutxa, dediquem a la commemoració dels vuitanta anys del final de la Guerra Civil, el proper dijous 27 de desembre, tindrà lloc la conferència, d'Ezequiel Gort:
«El front s'apropa a Reus. Els combats a Montsant i les muntanyes de Prades»
A 2/4 de 8 del vespre, al Centre Cultural el Castell

 

Més informació
20-12-2018

Carrutxa renova la junta directiva de l'entitat

El passat dimecres dia 19, el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa va celebrar una assemblea extraordinària amb l’objectiu de renovar la seva junta directiva. El nou conjunt de membres de la junta respon a la voluntat de consolidar el relleu generacional de l’entitat, aportant així nous reptes i enfortint-ne la trajectòria.

L'entitat gestiona el seu dia a dia, i programa les seves activitats, a partir d'un nucli de treball que es reuneix quinzenalment. Les reunions són obertes a totes les persones que col·laboren amb l'associació. A partir d'aquest funcionament assembleari es poden crear grups de treball per a temes concrets. A la fotografia, els components de la nova junta amb altres persones que van participar a l'assemblea de dimecres i que formen part d'aquest nucli de treball.

El proper dijous 27 de desembre, a les 6 de la tarda, l'entitat presentarà la memòria d'activitats del 2018.

 

 

Més informació
05-12-2018

La construcció de refugis antiaeris. Un exemple d'organització popular.

Amb motiu de la commemoració del 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil espanyola, l’IMRC i l’Arxiu Municipal de Reus, juntament amb Carrutxa, han programat un cicle d’activitats diverses que es duran a terme entre aquest mes de desembre i l’abril de l’any vinent.

El pròxim dimarts es donarà el tret de sortida amb la conferència «La construcció de refugis antiaeris. Un exemple d’organització popular», a càrrec de Salvador Palomar, que tindrà lloc al Centre Cívic de Llevant a 2/4 de 8 del vespre. Aquesta primera xerrada es dedicarà a la defensa passiva de la societat reusenca i a la seva voluntat de fer front a la por que sobrevolava el cel.

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter