Notícies

Notícies

22-05-2018

LES FESTES DE BARRI

Al llarg dels segles s'han realitzat centenars de festes de barri a la ciutat de Reus. Unes pràctiques, organitzades pel veïnat, que transformaven l'espai urbà amb la il·luminació i els guarniments d'enremades de fullam i flors, convertint els carrers en un punt de trobada i un espai per a la festa. 

Avui en dia, tot i que el model de les antigues festes de barri s'ha transformat, encara podem gaudir d'aquestes festes de proximitat a la nostra ciutat. Unes festes que posen en valor la importància de la convivència a la festa. Així doncs, què millor per donar el tret de sortida a l'inici de les festes de barri d'aquest 2018  que la inauguració de l'exposició «La festa a la porta de casa», que fa un recorregut per la història d'aquestes pràctiques al llarg del temps. 

la inauguració es durà a terme el dijous dia 24 de maig, a les 19 h, al local de l'Associació de Veïns del Barri Montserrat. Aquest acte anirà a càrrec de Salvador Palomar, que ens oferirà una petita reflexió sobre el contingut de l'exposició.

Més informació
30-04-2018

Paella popular! Ens coneixem?

Sempre és important connectar amb els altres i establir nous vincles. Per això, l'associació de veïns d'Hort Miró de Reus ha decidit dedicar una jornada, amb una paella popular, per presentar les entitats del barri i engegar una proposta popular: dedicar la plaça on ens trobarem a l'escriptor Paco Candel. 

Carrutxa, en aquesta iniciativa, hi serà molt present. Parlarem de la figura de Candel, aquest escriptor tendre, proper i senzill que ha esdevinugt capdal en la lluita a favor de la cohesió social. També explicarem els seus records, la seva obra i les seves aspiracions. De segur, un moment emotiu per commemorar la seva figura i posar-la en valor. 

Més informació
27-04-2018

Localitzat un refugi antiaeri a l'estació de Reus

 Fa anys que hem fet de la memòria una font de coneixement: de les tècniques de treball i de la festa, de les creences i les idees, dels jocs, de les cançons... Del record de la Guerra Civil ens hem interessat en saber com es vivia (sobrevivia) sota l'amenaça constant dels bombardeigs.

Avui, gràcies a no pocs testimonis aplegats durant anys, i a la documentació conservada a l'Arxiu de Reus, sabem més coses de la considerable xarxa de refugis que va bastir la població reusenca per a defensar-se del terror que arribava del cel. Aquests dies, l'anècdota és que hem pogut identificar un refugi ubicat a l'antiga andana de mercaderies de l'estació de Reus. 

Més informació
23-04-2018

Llibres per Sant Jordi

La diada de Sant Jordi és bon moment per fer balanç de les publicacions impulsades per Carrutxa o resultat del treball de diverses persones vinculades a l'entitat.

Entre les primeres —cal recordar que Carrutxa publica per mitjà de Migdia serveis culturals— cal esmentar el llibre d'Ezequiel i Josep M. Gort, Reus, del passat al present. La formació d'una ciutat, una aproximació didàctica, rigorosa i molt visual a la configuració urbana de Reus des de temps medievals ençà.

Més informació
16-04-2018

LA FESTA DE SANT JORDI A REUS

La història de la festa de Sant Jordi ens mostra com les tradicions es construeixen i, amb aquest sentit, Reus n'és un bon exemple. La festa religiosa del sant patró de Catalunya, el costum de repartir roses a l'ermita del Roser, la instauració del dia del llibre, les divergències entre el catalanisme conservador i catòlic i el nacionalisme laic i republicà, la resistència i la reivindicació durant el franquisme, l'esclat cultural i comercial contemporani, etcètera, són exemples que ens demostren que la trajectòria de la celebració a la nostra ciutat és ben intensa.

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | correu@carrutxa.cat

facebook twitter