Notícies

Notícies

05-12-2018

La construcció de refugis antiaeris. Un exemple d'organització popular.

Amb motiu de la commemoració del 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil espanyola, l’IMRC i l’Arxiu Municipal de Reus, juntament amb Carrutxa, han programat un cicle d’activitats diverses que es duran a terme entre aquest mes de desembre i l’abril de l’any vinent.

El pròxim dimarts es donarà el tret de sortida amb la conferència «La construcció de refugis antiaeris. Un exemple d’organització popular», a càrrec de Salvador Palomar, que tindrà lloc al Centre Cívic de Llevant a 2/4 de 8 del vespre. Aquesta primera xerrada es dedicarà a la defensa passiva de la societat reusenca i a la seva voluntat de fer front a la por que sobrevolava el cel.

Més informació
05-12-2018

La construcció de refugis antiaeris. Un exemple d'organització popular.

Més informació
26-11-2018

Quatre dècades envoltats de bèsties!

El passat diumenge dia 25, l'entitat va rebre el premi BEST 2018 en la categoria d'Associació en reconeixement a la tasca de recerca, divulgació i dinamització en diferents àmbits de la cultura popular i el patrimoni. L'acte, emmarcat dins el dia europeu del bestiari festiu, va ser organitzat per l'Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya per cinquè any consecutiu. 

Des dels seus inicis, l'entitat s'ha vinculat a l'estudi i difusió de la imatgeria popular festiva, fruit d'aquesta visió mítica del món que ha generat tantes rondalles i llegendes. De fet, la primera acció de carrer de Carrutxa fou la creació de la Cabra de Reus, creada expressament per a la nit de Sant Joan sent, probablement, un dels primers animals festius del territori creat específicament pel que avui anomenem correfoc. 

Més informació
19-11-2018

La Troba de Glosa... Tot un èxit!

El passat dissabte dia 17 vam dur a terme la Troba de Glosa amb l'objectiu de crear un espai on els glosadors poguéssin mostrar les seves capacitats. Malgrat la pluja, la Trobada va comptar amb una gran assistència de públic i tothom va poder gaudir de la cançó improvisada dels nostres convidats. Volem donar les gràcies a tots els implicats, glosadors i músics, i sobretot a les persones que es van acostar per gaudir de la vetllada. Esperem que sigui la primera de moltes! 

Més informació
02-11-2018

TESTIMONIS D'UN GRAN CARNAVAL

Com bé sabeu, fa poc més d'un any va arribar a les nostres mans un fons de vidres fotogràfics d'un antic fotògraf de Cornudella de Montsant. Aquesta col·lecció, formada majoritàriament per retrats, és d'un gran interès per a conèixer les formes de vida del passat, però també ha esdevingut un material únic perquè algunes de les imatges fan referència als grans carnavals del primer terç del segle xx.

Arran de la troballa vàrem recuperar la investigació sobre aquesta festa a la comarca del Priorat —a través d'entrevistes personals i sessions d'identificació d'imatges— que es fa iniciar fa anys. Avui, doncs, us volem presentar el gran projecte que ha generat aquesta recerca i que desenvoluparem durant el curs 2018-2019. Un recerca que, a poc a poc, s’ha anat ampliant donant com a resultat un calendari prou ambiciós dedicat als carnavals de Reus i del Priorat, compost per conferències, exposicions i altres activitats.

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter