Notícies

Notícies

02-10-2017

Les postals, una eina de difusió i col·lecció

En els transcurs d'aquestes últimes festes de Misericòrdia s'ha presentat la postal número 39 de la col·lecció de Festa Major que edita l'Institut Municipal Reus Cultura —abans IMAC— dedicada a la carrossa triomfal del gremi dels pagesos. Habitualment s'editen per les festes majors de Sant Pere i Misericòrdia.

Aquestes postals porten un text on, de forma resumida, es dona a conèixer la història de cada element o manifestació festiva. La majoria d'aquests textos, a l'igual que les que s'editen amb motiu d'altres celebracions com la setmana santa, han estat elaborats per persones vinculades a la nostra associació.

Amb aquest motiu, hem trobat interessant omplir la vitrina de l'entrada del nostre local amb una mostra de postals on figuren balls, danses o peces d'imatgeria de les nostres festes majors. Considerem que han estat i són una eina prou vàlida de divulgació, amb l'atractiu afegit del col·leccionisme, ben present a la nostra societat.

Moltes estan exhaurides, però com sempre, les que resten les repartim gratuïtament a les persones interessades.

Més informació
08-09-2017

La festa sota el foc. El ball de diables a Reus

Fins al 28 d'octubre, el Museu de Reus (Pl. de la Llibertat) us ofereix la possibilitat de conèixer la història del Ball de Diables i, en particular, del model específic de participació individual que trobem a Reus —entre altres poblacions del Baix Camp i el Priorat— des de la primera meitat del segle XIX fins al present.

 L'exposició ha estat motivada per la donació al museu, per part de Bravium Teatre, d'una important co·lecció de vestits antics, procedents d'establiments reusencs de lloguer d'indumentària teatral. Aquesta mostra d'indumentària es complementa amb altres exemplars, també del museu o cedits per particulars de vestits del segle XX, explicant alhora com es genera el model festiu que caracteritza els diables reusencs i la seva evolució fins a l'actualitat. L'exposició, coordinada per Salvador Palomar, ha comptat amb la col·laboració de Carrutxa, pel que fa a la recerca i documentació. L'estudi de les manifestacions festives de foc i, en concret dels balls de diables, ha estat una de les línies de treball de l'entitat des de la seva creació.

El museu obre de dimarts a dissabte, els matins de 10h a 14 h i les tardes de17h a 20h.  Si us interessa una visita en grup, comentada, us podeu adreçar al tel. 977010660 o a info.museus@reus.cat

La segona quinzena d'octubre es presentarà un catàleg digital de l'exposició, que es podrà descarregar lliurement en format pdf (ja us indicarem l'adreça), que inclourà articles de:

Bienve Moya, Sobre els diables de festa, a tall de suggeriments
Daniel Vilarrúbias, Els diables festius catalans abans de 1800
Ramon Vallverdú, El ball parlat dels diables del model penedesenc
Salvador Palomar, El model històric del ball de diables de Reus

A més d'un ampli recull d'imatges dels vestits exposats i del muntatge de la mostra.

Més informació
07-09-2017

Presentació a l'Arxiu de Reus del llibre d'Ezequiel i Josep M. Gort sobre la formació de la ciutat

El proper dimecres 27 de setembre, a les 7 de la tarda, es presenta a l'Arxiu de Reus el llibre d'Ezequiel i Josep M. Gort, Reus, del passat al present. La formació d'una ciutat. Aquest acte inicia un cicle d'activitats que, durant el curs 2017-2018 vol donar a conèixer el procés d'evolució urbanística de Reus, des de la vila medieval al present, amb un seguit de conferències acompanyades de projeccions que tindran lloc a centres educatius i associatius de la ciutat.

Més informació
07-09-2017

Jornada d'etnologia a Reus

El proper dissabte 16 de setembre, l'Institut Tarragonès d'Antropologia, amb la col·laboració de Carrutxa, organitza una jornada que vol servir de punt de contacte entre persones i entitats que treballen en la recerca etnològica a les comarques de Tarragona. La realització d’aquestes Jornades va sorgir de la Trobada d’Investigadors que, coordinada per L’ITA es va realitzar l'any 2015.

Les sessions tindran lloc a l'Arxiu de Reus (C/St Antoni M. Claret, 3). Per a més informació i inscripcions podeu consultar http://www.itantropologia.cat/

Més informació
03-07-2017

Una mostra de cànters de terissa

Continuant amb el costum de presentar petites exposicions a l'entrada del nostre local, aquest mes de juliol us proposem una mostra de cànters de terrissa popular, amb motiu de la celebració de la Fira de l'Hort, festa del barri d'Horts de Miró que organitza l'Associació de Veïns.

Des de fa milers d’anys, la humanitat ha aprofitat les matèries naturals a l’abast per elaborar estris i atuells necessaris per ala vida quotidiana. El fang n’és un. Els recipients fets d’argila cuita, terrissa o ceràmica, han estat ben comuns a les nostres cases i encara són emprats de forma més o menys habitual o han esdevingut objectes decoratius.

Aquesta petita mostra de cànters, emprats per anar a buscar l’aigua a la font, o transportar-la amb l’animal, en èpoques en que l’aigua no arribava a les cases, ens recorda la importància de la terrissa a la nostra cultura.

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | correu@carrutxa.cat

facebook twitter