Foto Cantar amb el pandero

En aquests últims anys, l'interès per la pràctica del cant popular –la glosa: corrandes, jotes, romanços, cançons de pandero…– ha arrelat amb força als nostres pobles, sobretot entre la gent jove, i cada cop és més present en sopars i trobades, en el marc de les festes locals. Ja fa temps que, des de Carrutxa, estem treballant amb els nostres materials de recerca de finals del segle XX, com a font de coneixement d'usos i simbolismes, de repertori i de tonades. Aquesta feina es concreta, aquest estiu i tardor, en el programa «Cantar amb el pandero» dedicat a les cançons que s'acompanyaven a les cançons que s'acompanyen amb aquest instrument de percussió —el pandero quadrat—, força emprat a les nostres comarques fins al tombant del 1900.

L'objectiu d'aquest programa és, d'una banda, aplegar tots els materials  obtinguts per l'associació i ampliar una recerca que abasta comarques com el Camp, la Conca de Barberà, algunes poblacions de les Garrigues, el Priorat o la Ribera d'Ebre. De l'altra, donar a conèixer l'instrument, el repertori musical i la tècnica d'acompanyament, amb xerrades, tallers, cantades i la publicació d'un llibre.

En el marc de la Festa Major d'Albarca, hem programat una conferència de Salvador Palomar i una mostra de cant popular, amb la participació de membres de l'associació Cor de Carxofa, el dissabte 10 d'agost.

Aquest estiu també es presentarà al poble la reproducció de l'antic pandero d'Ulldemolins, realitzada per Bernat Menetrier, Albert Margalef i Josep Quesada.

A la tardor, al Masroig tindrà lloc una jornada sobre el pandero quadrat. En aquesta població l'ús d'aquest instrument va arribar fins a la segona meitat del segle xx i conserva un instrument singular, un pandero octogonal —de fet, un pandero quadrat al qual s'han retallat les puntes—, emprat per les últimes cantadores de la població. La jornada, el dissabte 2 de novembre, comptarà amb un seguit de xerrades, com les de Josefina Roma, sobre la dona a la cultura popular; Salvador Palomar, que presentarà la recerca efectuada amb Albert Margalef i Laia Pedrol sobre l'ús de l'instrument i la funció de les cançons de pandero; o Montserrat Canela, que parlarà de les característiques literàries i musicals de les cançons. També hi haurà tallers sobre l'acompanyament, amb Mauricio Molina, i sobre el repertori, a càrrec de Laia Pedrol. La jornada finalitzarà amb un concert del grup Krregades de Romanços.

I són previstes altres activitats, com la presentació d'un llibre, a Reus, al tombant de 2014. Per a més informació, podeu escriure a: lopanderodelesmosses@gmail.com

Aquestes activitats compten amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l'Obra Social de La Caixa.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter