Foto Èxit de participació i de públic a la Jornada sobre el pandero quadrat

Èxit de participació i de públic a la Jornada sobre el pandero quadrat

Aquest dissabte 2 de novembre, s’ha celebrat al Casal Flor de Maig del Masroig, la jornada sobre el pandero quadrat, amb un notable èxit de participació en les sessions de treball i de públic en els actes finals. 

Les activitats van començar al matí amb un parlament de salutació de l’alcalde de la població i de Montserrat Solà, com a presidenta de Carrutxa. Més d’una cinquantena de persones van anar seguint les sessions teòriques.

Josefina Roma va introduir la jornada amb una excel·lent intervenció sobre el paper de la dona a la cultura popular, analitzant la seva figura com a protagonista de les rondalles de tradició oral i la seva presència a les confraries, acabant amb una suggerent reflexió sobre el paper de les cançons en els ritus de pas, present a moltes cultures. Montserrat Canela va esmicolar les cançons de pandero, a partir de l’anàlisi de diverses melodies de poblacions de les comarques properes, destacant les particularitats de les tonades prioratines d’Ulldemolins o el Masroig. Salvador Palomar va continuar, presentant una síntesi del seu treball de recerca –començat fa tres dècades i actualitzat en els últims anys– sobre les cantadores de pandero i la funció social de les seves cançons, amb diversos exemples de repertori, aplegats en el treball de camp. Finalment, en una taula rodona, Mauricio Molina, especialista en percussió i música medieval, va donar a conèixer alguns treballs d’investigació que es fan arreu de la península ibèrica –en especial, a Portugal– i Guillem Ballaz, com a músic, va explicar la seva experiència amb el pandero quadrat, des de la descoberta de l’instrument i les seves tonades a propostes com el «Projecte Pandero». Salvador Palomar va aportar algunes reflexions sobre l’ús del pandero com a instrument en l’actualitat, la creació noves cançons en el marc de l’interès per les diverses formes de cançó improvisada o la possibilitat de reintroduir les cançons de pandero com a forma d’obtenir recursos per a la festa.

Tot plegat un matí intens d’aprenentatge, intercanvi de coneixements i diàlegs, que va continuar en el dinar que es va fer al mateix edifici on se celebrava la jornada. A la sala hi havia també una parada amb llibres i discos sobre la cançó improvisada i altres gèneres de cançó tradicional.

A la tarda, el taller «Fem sonar el pandero» a càrrec de Mauricio Molina, es va omplir a vessar. Unes vint-i-cinc persones, no n’hi cabien més, van coneixer i pràcticar alguns ritmes de diferents tradicions ibèriques d’ús del pandero quadrat. Instruments de diverses mides, amb decoracions o sense, es van aplegar en una sessió intensa que va tenir la seva continuació en el taller de Laia Pedrol, on una vintena de participants van treballar diverses tonades de pandero de l’àrea geogràfica més propera.

La jornada va acabar amb l’acte de retorn formal del pandero octogonal del Masroig a la població. Albert Margalef va parlar de la història d’aquest singular instrument, fabricat a la dècada de 1940, que havia estat recollit per Joan Asens i conservat durant anys pel grup de dansa prioratí La Clavellinera i, últimament, per Carrutxa. També van intervenir Lídia de Mena, en nom de la Clavellinera i Joan Asens, fill, presentats per Cristina Beltran, regidora de Cultura de l’Ajuntament del Masroig. La sala es va omplir i el pandero, que havia estat exposat des del dijous a la mostra «Cançons de pandero» preparada pel Museu Etnològic de Barcelona, restarà al poble. L’acte va continuar amb el concert del grup Krregades de Romanços, que amb el seu repertori de balades i cançons tradicional, incloses algunes de pandero, van emocionar el públic que omplia de gom a gom la sala.

Com a cloenda, va tenir lloc un sopar popular, a càrrec de l’Associació de Dones del Masroig, que va acabar amb la inevitable sessió de cançó improvisada...

En definitiva que tot agraïnt la col·laboració rebuda per part de l’Ajuntament i el poble del Masroig, el balanç de la jornada és molt positiu i ens engresca a continuar amb el treball iniciat, dins el programa «Cantar amb el pandero».

(Podeu veure un recull de fotografies al blog de Salvador Palomar, La Teiera)

 

 

 

 

 

 

 

.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter