Foto Continua el cicle dedicat a Cels Gomis

Amb la presentació del llibre Aubades y capvespres, en edició facsímil (Calaceit/ Reus: Gràfiques del Matarranya i Migdia serveis cultural, 2015), el 19 de novembre, i la conferència de Josefina Roma sobre el treball de recerac de Cels Gomis a l'Aragó, el dia 26, ens apropem al final del cicle d'activitats que hem organitzat conjuntament amb l'Ajuntament de Reus i el Departament de Cultura de la Generalitat per commemorar el centenari de Cels Gomis I Mestre (Reus, 1841-Barcelona, 1915).

Després de l'acte d'inici i la presentació de la Botànica popular catalana (Ed. Sidillà), el passat mes d'octubre, la conferència de Dolors Marin va oferir una  introducció engrescadora —a llegir i a documentar-se— al riquíssim magma de corrents de pensament transformador presents en la societat de la segona meitat del segle XIX i primer terç del segle XX. Una necessària contextualització de la figura de Cels Gomis que ajuda a entendre les diverses vessants de la seva personalitat.

Aubades y capvespres és un recull de poemes breus, bàsicament quartetes, on es fa evident la petjada de la tradició oral. Gomis havia recollit centenars de corrandes, cobles de jota o follies, i les seves composicions podrien se cantades amb moltes tonades populars. Aquest llibre fou publicat el 1913, després que l'autor, en un accident de treball, hagués perdut un braç, fet condicionà la seva activitat els últims anys de la seva vida. Aubades y capvespres es pot emmarcar en una tendència de recreació d’autor de formes de la literatura oral,  ben present a la cultura europea del moment.

Les activitats del cicle culminaran el 3 de desembre amb la presentació del llibre Aplec de cançons populars catalanes, amb una mostra de cançons aplegades per Cels Gomis.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter