Foto Xerrada 80 anys de les eleccions del febrer de 1936

Les eleccions de febrer de 1936, ara fa vuitanta anys, constitueixen un moment important en la història del segle XX a l'estat espanyol. Foren convocades, amb el Partit Radical de Lerroux al poder, però molt desgastat pels escàndols de corrupció. Amb una absoluta polarització entre dretes i esquerres –el sistema electoral obligava a fer grans aliances per guanyar– a l'estat s'enfrontaren la CEDA (Confederación Española de Derechas Autónomas) i el seu Bloque Nacional, amb el Front Popular, que agrupava els partits d'esquerra.

A Catalunya, on s'enfrontaven el Front Català d'Ordre, encapçalat per la Lliga, amb el Front d'Esquerres, amb Esquerra Republicana com a força principal, fou decissiva la participació de molts obrers afiliats a la CNT –habitualment abstencionista– per a la victòria de les esquerres. El Front d'esquerres va obtenir, a Catalunya, 41 escons dels 51 en joc.

L’amnistia política i social, el restabliment de l’autonomia o de la Llei de Contractes de Conreu, eren aspectes importants del programa de les esquerres. En aquell moment hi havia força gent a les presons –d’aquestes comarques, al barco Manel Arnús, vaixell ancorat al port de Tarragona i convertit en presó flotant– des dels Fets d’Octubre de 1934 o com a conseqüència de la repressió les mobilitzacions obreres. La victòria a les urnes havia de ser el començament d’una nova etapa de progrés i transformació social, una resposta a moltes esperances sorgides amb la proclamació de la República que anys de governs conservadors havien frustrat. A Reus, les esquerres van obtenir un 68,7% dels vots.

El dimarts 16 de febrer, a 2/4 de 8 del vespre al local de l'entitat, tindrà lloc un col·loqui amb Ezequiel Gort sobre el que van significar aquelles eleccions i com es van viure a Reus.

L'activitat s'inclou dins el cicle «Compartir el coneixement», una proposta de xerrades i converses, amb membres de l'entitat o persones que han col·laborat en els seus programes de recerca, sobre diferents temes de patrimoni, cultura popular o memòria històrica.

 

Les eleccions de febrer de 1936

Col·loqui amb Ezequiel Gort
Dimarts, 16 de febrer de 2016, a 2/4 de 8 del vespre

Al local (Travessera del C/ Nou de St Josep, 10, baixos)

 

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter