Foto Visita al refugi antiaeri de la Patacada de Reus

[IMPORTANT: les places per les dues sessions d'aquest dissabte estan cobertes. Podeu apuntar-vos a les visites que organitza el Museu els dilluns a la tarda o el dissabte 21 de maig, amb motiu del Dia Internacional dels Museus]

Visita al refugi antiaeri de la Patacada de Reus

El dissabte 7 de maig, a 2/4 d'11 del matí, us proposem una visita comentada al refugi antiaeri de la plaça de la Patacada, a Reus, organitzada per Carrutxa

Recentment, el Museu de Reus ha ampliat la seva oferta per conèixer el refugi de la Patacada, que es realitzen sempre en grup i acompanyades per un tècnic, amb la possibilitat d'inscriure's individualment a les visites que tindran lloc cada dilluns a la tarda. Aquesta proposta s'afegeix a les visites concertades que grups escolars o associacions culturals poden demanar, trucant o escrivint al museu.

Carrutxa, en el marc de les activitats de memòria històrica que vol organitzar en els propers mesos per recordar el vuitantè aniversari de la Guerra Civil i les seves conseqüències —i que, de fet, ja van començar amb la conferència d'Ezequiel Gort sobre les eleccions del febrer de 1936— us proposa aquesta visita, acompanyada per Salvador Palomar, tècnic de l'Institut Municipal de Museus, i Ezequiel Gort, que ha estat arxiver municipal fins a l'any passat. Tots dos són membres de l'entitat i han treballat sobre el periode de la Guerra Civil —especialment sobre els bombardeigs que va patir la ciutat— a partir de la documentació conservada a l'Arxiu i d'entrevistes a persones que van viure aquells moments. Són autors del llibre Viure sota les bombes. Els bombardeigs a Reus (1937-1939), publicat el 2010.

L'activitat és oberta a tothom, però les visites al refugi es fan en grups de quinze persones, per poder escoltar bé les explicacions que es fan a l'interior i també per seguretat. És recomanable per adults i recordem que l'accès al refugi es fa per un considerable tram d'escales que representa una dificultat per a persones amb problemes de mobilitat.

Per aquesta raó, cal inscriure's prèviament, trucant al local, tel. 977 340928 (Judit Gamundi) o escrivint a correu@carrutxa.cat i esperar que us confirmem que teniu plaça. Des de l'entitat, hem previst fer més d'una sessió i, si s'escau, organitzar altres jornades de visita, però en cap cas podem admetre més persones de les inscrites. El preu de la visita (general per a tots els grups) és de 2 euros per persona. També us demanem puntualitat ja que un cop es baixa a l'interior del refugi aquest resta tancat.

Aquest refugi fou bastit durant la Guerra Civil per a protegir la població de la zona dels atacs de l'aviació franquista. El projecte inicial consistia en quatre llargues galeries que feien cap a una sèrie de galeries interiors, disposades transversalment. Tenia cinc entrades. Les obres s’iniciaren el 30 d’octubre de 1937 i s’allargaren, almenys, fins al 20 d’agost de 1938, però, tal com succeí arreu, no es pogueren acabar segons el projecte.

És l'únic refugi públic del nucli urbà que es pot visitar en l'actualitat, gràcies a un nou accés obert en el moment la construcció del Centre Cívic del barri del Carme. Una de les entrades originals, al carrer de Pere Òdena, ha estat habilitada com a sortida d'emergència.

Dia: dissabte 7 de maig de 2016
Hora: 2/4 d'11 del matí (primera visita)
inscripcions a 977 340938 o correu@carrutxa.cat

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter