El premi a una experiència compartida

 

El proper dimecres 8 de juny tindrà lloc el lliurament dels Premis Nacionals de Cultura, atorgats pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), la distinció més important en el camp de la cultura a Catalunya. El CoNCA, organisme creat pel Parlament de Catalunya, els atorga a persones, entitats o institucions de qualsevol àmbit territorial per la seva contribució a la cultura catalana.

Enguany, la nostra associació ha rebut aquest Premi com a reconeixement a una feina de prop de quatre dècades —Carrutxa va néixer el 1980— en la recerca, la difusió i la dinamització cultural en l'àmbit de la cultura popular i de la memòria històrica.

Però entenem que aquest és un reconeixement compartit amb molta gent, i, és clar, amb tots vosaltres. Amb totes les persones que han fet possible aquesta tasca de recuperació de la memòria, de recerca del coneixement, de retorn al carrer de la festa o de creació de noves dinàmiques culturals; amb els centenars de persones —moltes d'elles ja no hi són— que han compartit amb nosaltres la seva experiència de vida, que ens han mostrat tècniques i explicat llegendes o jocs, cantat cançons o descrit moments difícils, que ens han transmès creences, idees i formes de veure el món. I també, és clar, amb totes les persones que s'han implicat, amb major o menor intensitat, en el funcionament de Carrutxa durant tots aquests anys; amb totes aquelles que ens han fet contactes locals per a facilitar la nostra tasca —creant xarxes socials, un terme tan de moda avui, avant la lettre— i ens han proposat temes de recerca; amb les entitats, ajuntaments i institucions amb qui hem col·laborat en l'organització d'activitats o l'edició de publicacions.

Us podem ben assegurar que sense tota aquesta xarxa de complicitats, de col·laboracions —amb recursos sempre limitats—, poder tirar endavant aquest projecte de cultura popular al servei del país i de les persones hagués estat impossible. I tal com vam comentar en el moment de rebre la notícia, considerem que la millor forma de celebrar la concessió del premi és continuar en la nostra línia de treball.

Un cop més, gràcies pel vostre suport.

Montsant Fonts

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter