Foto Gràcies a tothom. Continuem…

Gràcies a tothom. Continuem…

 

Des que es féu públic que el Consell Nacional de la Cultura i les Arts ens havia atorgat el Premi Nacional de Cultura 2016 fins avui —l'acte de lliurament fou el passat dimecres 8 de juny—, hem rebut moltes, moltíssimes felicitacions i mostres de suport a la nostra feina. En diferents formats, en paper o digitals, amb comentaris breus o articles. De paraula, mitjançant trucades o al carrer, passant per la llibreria en horari de feina de la nostra presidenta o fent cap al local.

Hem procurat donar resposta a tothom, contestant cartes i missatges o clicant m'agrada i compartint entrades a les xarxes socials. De ben segur que ens hem deixat algú i per això ja demanem disculpes.

L'atorgament del premi ha estat una oportunitat excel·lent de fer visible el nostre treball més quotidià i una part —només una part petita— de l'equip de persones que col·laboren amb l'associació. Massa sovint s'identifica Carrutxa amb uns pocs noms, els de les persones que acostumen a fer més conferències o altres actes. Massa sovint, de l'entitat, se'n coneixen més els resultats: els llibres, les exposicions, les activitats al carrer, la contribució a la recuperació de festes…, que la recerca de camp, l'estudi i la feixuga feina diària de catalogació de materials, o l'atenció al públic.

Com ja quedà clar en el moment de recollir el premi, aquesta és una distinció compartida amb totes les persones que han participat de l'associació, que ens han obert les portes de casa seva i ens han aportat els seus coneixements, que han col·laborat en tantes propostes. També, amb les entitats amb qui hem fet camí, portant la cultura i la festa al carrer, descobrint el passat i construint patrimoni. I amb les institucions amb què hem establert convenis per a realitzar activitats o impulsar programes de recerca.

I ara continuarem. Això també ho hem deixat molt clar. En la nostra línia de treball des de la base, de projecte col·lectiu i en constant evolució. Oberts al veïnat, des del nou local del centre de documentació, a la ciutat i al país, amb una dedicació especial al Baix Camp i al Priorat —des de la proximitat—, i a les comarques centrals dels Països Catalans. Però oberts a conèixer el món que ens arriba a casa i ens enriqueix culturalment.

Un reconeixement com el Premi Nacional de Cultura ens és un estímul i, alhora, un compromís. Engrescats a continuar en la recerca del patrimoni immaterial, de la memòria de les persones, en la divulgació i la dinamització cultural, volem, així, transformar la societat. Reivindicant la cultura popular, volem enfrontar-nos al consumisme que ens aïlla com a persones, fer del carrer un espai de trobada i de festa, redescobrir la nostra història, mostrar que formem part d'un país sencer i d'una cultura mediterrània, lluitar contra la por a la diferència i la xenofòbia, contribuir a crear una comunitat més solidària, participativa, cooperant, crítica… Tot des de la base i la petitesa d'un col·lectiu de persones que, des de fa 36 anys, es troba, dia rere dia, per a fer feina.

Un cop més, moltes gràcies a tothom i confiem comptar, com sempre, amb el vostre suport.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter