Foto Focs festius a la Mediterrània

Focs festius a la Mediterrània
Segon simposi internacional. Reus

 

El 26, 27 i 28 de maig de 2017 s'organitza a Reus el segon simposi sobre Focs festius a la Mediterrània, continuant el certamen celebrat a Vic el 2016, dedicat als focs de Sant Joan.
En aquesta segona edició volem dedicar especial atenció a les festes del cicle hivernal —Nadal, Reis, Sant Antoni, Carnaval o Sant Josep, entre altres— tot i que és oberta a parlar d'altres celebracions de diferents moments de l'any, on el foc de combustió té un protagonisme concret.

Amb aquest objectiu hem definit tres grans àmbits:

— Festes hivernals, de Nadal a l'arribada de la primavera: fogueres, torxes, fanalets, atxes, aixames, falles... en diverses festes
— Sant Antoni com a festa central del cicle hivernal, que aplega un gran nombre de tradicions de foc, amb fogueres de diverses tipologies i mesures
— Focs de tot l'any, de la Pasqua, la nit de Sant Joan, festes d'estiu, Tots Sants...

 L'organització de l'esdeveniment és a càrrec de Carrutxa (Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria), amb la col·laboració de l'Ajuntament de Reus, en el marc de Reus 2017. Capital de la Cultura Catalana i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i altres entitats i institucions.

Properament anirem informant del programa i les intervencions previstes.

Les persones interessades en rebre més informació, participar en el simposi o aportar alguna comunicació poden adreçar-se al correu: reus@carrutxa.cat

 

Huècs de hestas ath torn dera Mediterrània
Dusau simpòsi internacionau. Reus 2017

Eths dies 26, 27 e 28 de mai deth 2017, eth dusau simpòsi sus eths Huècs de hestas ath torn dera Mediterrània tierà lòc en Reus, contunhant atau eth prumèr simpòsi de Vic en 2016, dedicat aths huècs d’entà Sent Joan.

En aquèra dusaua edicion, que volèm portar ua atencion especiau aras hestas deth cicle d’iuèrn - Nadau, eths Reis, Sent Antòni, eth Magràs o Sent Jusèp, enter d’autis - totun qu’è daurida entà parlar d’autas celebracions de diuersis moments der’annada, quand eth huèc que crema i jòga un ròlle especiau.

Damb aquèra intencion qu’auèm dessenhat tres grands airaus :

— Hestas d’iuèrn, de Nadau denquià er’arribada dera primauèra : fogueres, torxes, fanalets, atxes, aixames, falles, uscladas e cremadas… en hestas diuersas.
— Sant Antoni com era hesta centrau deth cicle d’iuèrn, qu’amassa ua bèra quantitat de tradicions de huèc, damb fogueres de diuersas tipologias e dimensions.
— Huècs de tot er’annada, dera Pasca, dera nèt de Sent Joan, deras hestas d’ostiu, de Morterons…

Carrutxa (Centre de Documentacion deth Patrimòni e dera Memòria) que s’encarga dera organisacion deth esvenament, damb era collaboracion dera Vila de Reus, en eth cadre de Reus 2017- Capdau dera Cultura Catalana, e damb er’ajuda deth Departament de Cultura dera Generalitat de Catalonha, e d’autas associacions e institucions.

Auans lèu que daram informacions sus eth programa e sus eras intervencions previstas.

Eras personas interessadas d’arreceber mès informacion, de participar ath simpòsi o d’aportar bèra comunicacion que se pòden adreçar ad’aquèth corrèu: reus@carrutxa.cat

 

Fuegos festivos en el Mediterráneo
Segundo simposio internacional. Reus 2017

 

El 26, 27 y 28 de mayo de 2017 se organiza en Reus el segundo Simposio sobre Fuegos festivos en el Mediterráneo, continuación del certamen celebrado en Vic en 2016, dedicado a los fuegos de San Juan.

En esta segunda edición queremos dedicar una especial atención a las fiestas del ciclo invernal —Navidad, Reyes, San Antonio, Carnaval o San José, entre otras—, aunque está abierta a hablar de otras celebraciones de diferentes momentos del año en los que el fuego de combustión cuenta con un protagonismo concreto. Con tal objetivo hemos definido tres grandes ámbitos:

— Fiestas invernales, de Navidad a la llegada de la primavera: hogueras, antorchas, farolillos, lumbres, hachas, fallas... en diversas fiestas.
— San Antonio Abad como fiesta central del ciclo invernal, que reúne un gran número de tradiciones de fuego, con hogueras de diversas tipologías y medidas.
— Fuegos de todo el año: de Pascua, de la noche de San Juan, fiestas de verano, Todos los Santos...

La organización del certamen está a cargo de Carrutxa (Centro de Documentación del Patrimonio y la Memoria), con la colaboración del Ayuntamiento de Reus, en el marco de Reus 2017, Capital de la Cultura Catalana ,y el apoyo del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, así como otras asociaciones e instituciones.

Próximamente seguiremos informando del programa y de las intervenciones previstas.

Las personas interesadas en recibir más información, participar en el simposio o aportar alguna comunicación pueden dirigirse al correo electrónico: reus@carrutxa.cat

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter