Foto Descobrir el paisatge amb l'arquitectura tradicional

 

L'arquitectura tradicional, fruit de la necessitat d'ús del territori per part de les comunitats humanes, aprofitant els recursos de l'entorn, ha configurat molts dels paisatges que ens envolten. El proper mes de març, amb l'exposició "Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya", Carrutxa i el Museu de Reus us proposem una nova aproximació al paisatge com a part del nostre patrimoni cultural.

L'exposició, que espodrà visitar de l'1 de març al 18 d'abril al Museu de Reus (raval de Sta Anna), anirà acompanyada d'un seguit de conferències i la visites a indrets on hi ha construccions que destaquen pel seu interès, com les barraques de Mont-roig del Camp, declarades Bé Cultural d'Interès Nacional. "Construint el territori" és una producció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Ramon Muntaner, amb la col·laboció de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial —xarxa de la qual forma part Carrutxa— i el patrocini de l'Obra Social de la Caixa. L'exposició es presenta dins la programació Reus, Capital de la Cultura Catalana 2017.

Cal recordar que Salvador Vilaseca Anguera, metge i prehistoriador, fou un dels primers estudiosos d'aquest tipus de construccions i que obres com Etnografia de Reus i la seva comarca van ser pioneres pel que fa a la descripció de les barraques de pedra seca en el conjunt de mostres de l'arquitectura popular.

Aquesta mostra i les activitats que l'acompanyaran pot ser un bon motiu per a conèixer l'entorn de la ciutat i apropar-nos a unes formes de vida que han estat cabdals en el desenvolupament de la nostra societat. També per reflexionar sobre apectes tan actuals com la interacció entre les comunitats humanes i el seu entorn natural.

 

Fotografia: Barraca i marges al coll de la Teixeta (Priorat). Salvador Palomar

 

 

 

 

.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter