Foto De Joan Montseny a l'Escola Nova Unificada

De Joan Montseny a l'Escola Nova Unificada

 

Joan Montseny i Carret va nèixer a Reus el 19 d'agost de 1864 i va morir, a l'exili, el 12 de març de 1942, ara fa setanta-cinc anys. Escriptor d'una notable influència en els moviments socials de l'estat espanyol i altres països d'Europa i Amèrica, conegut amb el pseudònim de Federico Urales, junt amb la seva companya Teresa Mañé i Miravet (Soledad Gustavo) i la seva filla, Frederica Montseny, va desenvolupar una intensa tasca com mestre, activista i publicista dels ideals llibertaris.

Boter d'ofici i després d'un primer contacte amb el socialisme, va conèixer l'anarquisme al Centre d'Amics, una societat reusenca de lliurepnsament, i creà, amb Teresa Mané, la primera escola laica per a nens i nenes de la ciutat. Per les seves idees va patir sovint la repressió i el 1896 fou detingut i implicat en el procés de Montjuic, al temps que fou tancada la seva escola. La resposta de la ciutat fou considerable i es van aplegar milers de signatures demanant la seva llibertat.

Es va exiliar a Anglaterra i al retornar, a Madrid, inicià una intensa activitat com a assagista i editor que va continuar a Barcelona. Va col·laborar amb Francesc Ferrer i Guàrdia i l'Escola Moderna. Amb Teresa Mañé i Frederica Montseny va desenvolupar un important tasca editorial, amb publicacions com La Revista Blanca, Tierra y Libertad o La novela ideal.

La seva filla Frederica, històrica dirigent de la CNT, fou ministra de Santitat durant la Guerra Civil. Ell la va viure, en part, prop de Reus retornant la seva vessant més educativa a còlonies infantils de refugiats. El 1939 va marxar a Montpeller i després a París. Amb l'invasió dels alemanys fou obligat a instal·lar-se a Salon, al departament de la Dordonya, on va morir.

La commemoració dels 75 anys de la seva mort ens serveix per apropar-nos tant a la seva figura com als moviments de renovació pedagògica que, des de finals del segle XIX, es produeixen a Catalunya i que culminen en la creació del Consell de l'Escola Nova Unificada (CENU) el 1936.

Aquest cicle us proposa l'exposició itinerant La renovació de l'escola pública, de l'Empordà a tot Catalunya, que ens apropa a les iniciatives innovadores que van sorgir a l'Empordà, amb les «Converses Pedagògiques» que van començar el 1903 i van ser el motor d'una sèrie de propostes (escoles d'estiu per a mestres, conferències, publicacions...) que es podrà visitar al Museu, complementada amb materials del seu fons i de col·leccions locals.

Les conferències ens aproparan a Joan Montseny i la seva vinculació amb Reus, en moments clau com el procés de Montjuïc; o a la seva tasca com a editor. I també a l'experiència del CENU, que volia consolidar una escola inspirada en els principis racionalistes del treball, la igualtat de tots els infants, la catalanitat, la laïcitat i gratuïtat de l'ensenyament. Un prodecte innovador sorgit en un moment excepcional —ara que commemorem el vuitantè aniversari de la Guerra Civil— que recollia anys d'experiències educatives al servei del poble i que no es va poder desenvolupar.

 

Cicle «Educar per transformar la societat»

EXPOSICIONS

Del 15 de març a l'1 d'abril
Mostra bibliogràfica sobre Joan Montseny i la renovació de l'escola pública
Biblioteca Central Xavier Amorós (C/ de l'Escorxador,1)

Del 16 de març al 29 d'abril
La renovació de l'escola pública, de l'Empordà a tot Catalunya (1900-1939)
Producció de l'Arxiu Històric de Girona, l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà, la Fundació Museu del Joguet de Figueres i la Societat d'Història de l'Educació dels Països Catalans
Museu de Reus (Pl. de la Llibertat, 13)

 

ACTIVITATS

Dimecres 29 de març,
Conferència de Joan Navais, El castell maleït. Joan Montseny, el procés de Montjuïc i la repressió de l'obrerisme.

Dimecres, 5 d'abril
Conferència d'Emili Cortavitarte, El Consell de l'Escola Nova Unificada (CENU)

Dijous 20 d'abril,

Conferència de Dolors Marin, La Revista Blanca: les visions de la utopia

Totes les conferències tindran lloc a l'Arxiu de Reus (C/ St Antoni M. Claret, 3), a 2/4 de 8 del vespre.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter