Foto RECERCAT 2017: 28, 28 i 30 d'abril a Reus

RECERCAT 2017: 28, 28 i 30 d'abril a Reus

El RECERCAT. Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, organitzat per l’Institut Ramon Muntaner, es realitza anualment en el marc dels actes de la capital de la cultura catalana i té com a principals objectius donar a conèixer a la resta de la societat civil l’activitat dels centres, instituts d’estudis i altres entitats culturals, fomentar la comunicacióentre els centres dels diferents territoris de parla catalana i la difusió de les seves publicacions i, en definitiva, reconèixer la important tasca que realitzen aquestes entitats.

La tretzena edició del Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, se celebrarà els dies 28, 29 i 30 d’abril, a Reus, en el marc dels actes programats com a Capital de la Cultura Catalana 2017. L’organització d’aquesta cita anual de referència per als instituts i centres d’estudi d’arreu del país, va a càrrec de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), el Centre de Lectura de Reus, l’Ajuntament de Reus, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Al llarg d’aquests tres dies el Recercat oferirà fins a sis grups d’activitats diferents, repartides principalment en dos espais, el Centre de Lectura i la Plaça Evarist Fàbregas, totes d’entrada gratuïta.

La Fira estarà instal·lada en una carpa a la Plaça Evarist Fàbregas i s’hi exposaran les novetats editorials i una mostra dels projectes més destacats de la recerca local i comarcal dels territoris de parla catalana, realitzada pels centres i instituts d’estudis participants en la trobada.

El divendres 28, a les 7 de la tarda tindrà lloc la sessió «La memòria com a recurs històric i social. Mostra d'audiovisuals realitzats des de la perspectiva de la memòria històrica.»:
«Por al cel. La vida a la Selva durant els bombardeigs feixistes al Camp de Tarragona (1936-1939)»
«La Memòria del Pla 1931-1955»
«40 anys del Congrés de Cultura Catalana»

El dissabte 29, a 2/4 d'11, «Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil» L'objectiu de la taula rodona és debatre sobre l'estat actual de l'estudi dels espaisagraris com a elements patrimonials, amb la participació de Frederic Prieto, Adelina Casanova, Salvador Palomar i Mario Urrea. L'aportació de la nostra entitat es centrarà en el patrimoni immaterial vinculat al món agrari.


A les 12, «Centres d'estudis i universitats treballant junts per al patrimoni i la cultura». S'hi presentaran dues experiències: «El projecte Patrimoni. Laboratori d'Investigació del Patrimoni a les Àrees Rurals, del Programa d'Extensió Universitària del Servei d'Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I de Castelló» i «El projecte de Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona»

El dissabte a a 2/4 de 2 del migdia,  al Centre de Lectura, es lliuraran ls Premis Recercat Els premis busquen guardonar alguna entitat cultural de la comarca amfitriona així com una persona, que hagin destacat pel seu activisme en el món dels centres d’estudis.

A 2/4 de 7 de la tarda: presentació de projectes:
«La premsa històrica a la ciutat de Reus», a càrrec de Joan Navais. Centre deLectura de Reus.
«Focs festius a la Mediterrània. II Simposi Internacional», a càrrec de Montsant Fonts. Carrutxa.
«Jornada científica. L'obra pública i els seus professionals (s. XVIII-XX). Biografies, projectes, impacte de la modernització», a càrrec de David Moré.Centre d'Estudis Tossencs.
«Paco Xammar: 50 anys a la perifèria de Tarragona», a càrrec de Ricard Lahoz.Cercle d'Estudis Històrics i Socials “Guillem Oliver”.
«L'Inventari de Danses Vives de Catalunya», a càrrec de Montserrat Garrich de l'Esbart Català de Dansaires

Exposicions.  Al Centre de Lectura, «La veu de la terra. Els escriptors de la comarca parlen. Les Garrigues» i «30 anys de l’IME» (Institut Menorquí d’Estudis): a la Sala Fortuny del Centre de Lectura i el Museu de Reus, «Un segle i mig de cultura a Reus i a Catalunya. La cultura que ha generat el Centre de », i una darrera a la seu de Carrutxa, «Els bombardejos a Reus (1937-1939)».

Activitats complementàries. S’han programat tres visites, que necessiten inscripció prèvia i gratuïta a merce@irmu.org. Dissabte 29 hi haurà una visita comentada a l’exposició {Un segle i mig de cultura a Reus i a Catalunya. La Cultura que ha generat el Centre de Lectura», a càrrec de l’historiador Jaume Masó, i diumenge 30, una visita teatralitzada a l’Institut Pere Mata i una altra dedicada als bombardejos de Reus durant la Guerra Civil, que inclou la visita a l’exposició «Els bombardejos a Reus (1937-1939)» a Carrutxa, als carrers que van patir aquests bombardejos i, finalment, al refugi antiaeri de la Patacada.

Recerxic. Un espai dedicat als més petits. En aquest cas es podrà veure l’espectacle literari de titelles “Bon profit, Miquel», a càrrec de la Companyia Micro Troupe i programat en col·laboració amb Litterarum. Fira d'espectacles literaris de Móra d'Ebre i el Centre Comercial el Pallol. Serà dissabte a les 6 de la tarda a la plaça Evarist Fàbregas.

Trobareu el programa complet i tota la informació del Recercat a www.irmu.org/projects/recercat

 

 

 

 

 

 

.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter