Foto Focs festius a la Mediterrània. El Programa

Focs festius a la Mediterrània. El programa

 

El II Simposi Internacional «Focs festius a la Mediterrània» —Reus, del 26 al 28 de maig— té l'objectiu de donar a conèixer i posar en valor el ric patrimoni immaterial existent al voltant del foc, amb costums festius força comuns arreu dels països mediterranis. La cultura popular ha estat sempre eina motriu de construcció d’identitats, de transformació i de cohesió social, unint pobles i gents per damunt de les seves diferències d’origen, de llengua o de creences. I el foc és —i ha estat— un element físic i simbòlic més de tota l’amalgama de recursos que ho fa possible.

Només que ens fixem en el nostre país, els Països Catalans, el foc té una presència cabdal en les seves celebracions festives: torxes, falles, atxes, aixames, fanalets…, per Nadal o per Reis, fogueres i foguerons per Sant Antoni o per Sant Sebastià, falles arreu del País Valencià, falles i fogueres a la nit de de Sant Joan… a més, ens aproparem a manifestacions festives d'Itàlia, Occitània o Andalusia.

Així doncs, per donar a conèixer aquestes festes on el foc es protagonista, celebrem aquest segon simposi —el primer fiu, l'any 2016, a Vic— on tractarem el foc a les festes hivernals i, en especial, a la de Sant Antoni, però també els focs de la resta de l'any, sense oblidar els del solstici d'estiu que van centrar les jornades de l'any passat.

Us convidem, per tant, a participar-hi, sabedors que en una trobada com aquesta, a més dels coneixements compartits entre tots i que ens enriqueixen, no són menys importants les relacions que s'hi estableixen, motor del desenvolupament de qualsevol comunitat humana més enllà d'allò que hom malda per imposar-nos, les fronteres.

PROGRAMA

Activitats prèvies

Divendres 12 de maig, 19.30 h. Presentació del II Simposi de Focs Festius de la Mediterrània a la Sala Santa Llúcia amb la inauguració de l’exposició «Falles i fogueres. Focs festius als Països Catalans», producció del Museu Etnològic de Barcelona, i xerrada a càrrec de Salvador Palomar.

Dimarts 16 de maig, 19 h. al Museu de Reus (Pl. de la Llibertat),inauguració de l’exposició «Sant Antoni, festa major d’hivern» a càrrec de Pep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona.

Divendres 19 de maig, 19.30 h. conferència «Les fogueres de Sant Joan a Reus» i projecció de fotografies de fogueres locals, al Centre Cívic del Barri Gaudí. a càrrec de Salvador Palomar i Ferran Sugranyes.

 Dimecres 24 de maig, 19.30 h., a l’Arxiu de Reus. conferència «El foc a la festa: entre la necessitat i el simbolisme» a càrrec d’Ezequiel Gort.

 Jornades del simposi. 26, 27 i 28 de maig

 Divendres 26 de maig

16 h. Recepció dels participants

17 h. Conferència de Josefina Roma, «Festes d’hivern, el triomf de la vida»

18 h. Acte institucional d'inauguració del simposi

18.30 - 21 h. Comunicacions sobre el foc a les festes d’hivern. La Fia-Faia. Atxes, falles i aixames de Nadal a Reis (Petrer, la Riera de Gaià, Tona, Taradell, Villores, Xixona...). El ball del Tio Tio a la Catalunya Nord...

22.30 h. A la sala Santa Llúcia: Vetllada de música tradicional catalana i occitana amb Corrandes són Corrandes i Eths quate de Comenge.

Dissabte 27 de maig

Durant tot el dia, mostra de falles i fogueres a la Plaça del Mercadal

9 h. Acreditacions

10 h. Conferència de Ricard Català, «La festa de les Falles: d'un festeig marginal a una festa patrimonial»

10.45 h. Conferència de Javier Armenteros, «Las lumbres de San Anton en Jaén»

12-14 h. Presentació de les comunicacions sobre la festa de Sant Antoni a Ascó, Canals, el Matarranya, l'illa de Mallorca, la santatonà del Forcall, la focara de Novoli (Itàlia)...

16.30 h. Comunicacions sobre la festa de Sant Antoni. Les tonades de de la festa al nord del País Valencià

17 h. Conferència de Bernat Menetrier, «Eras hèstas deth solstice d'estiu en Aran e Comenge»

18-21 h.Comunicacions sobre focs festius de tot l'any. La nit de Sant Joan, la Flama del Canigó, la Cremada del Dimoni a Badalona, els Fanalets de Sant Jaume a Lleida, la Focara de Novoli...

21 h. Sortida des de la Sala Santa Llúcia fins a la plaça de Sant Pere amb toc de festa major, acompanyats dels grallers Ganxets, encesa de la teiera al peu de campanar i anada fins la plaça del Mercadal, amb encesa de les atxes d'espígol de Vandellós, acompanyats de tonades de Sant Antoni del Principat amb el grup Bufalodre.

A les 22.00 h. a la Plaça del Mercadal, encesa dels foguerons de Mallorca amb l’acompanyament musical de xeremies d'Albopàs.

A continuació, sopar popular i encesa de la Focara d'Itàlia, els fatxos d'Onil i la foguera de Sant Joan de Reus. Durant les enceses, actuaran diferents grups musicals d'arrel tradicional amb cançons i tocates de Sant Antoni del nord del País Valencià, les xeremies d'Albopàs de Sa Pobla de Mallorca i Corrandes Són Corrandes, cançó improvisada del Principat.

Durant el simposi hi haurà una parada de llibres sobre festes i cultura popular (Tradillibreria) a la sala Santa Llúcia, que també disposa de cafeteria i espais de treball.
El dissabte a la tarda,de 18 a 20h, hi haurà projecció de videos sobre el foc i les festes a la sala del Castell (Pl. del Castell, 3)

Diumenge 28 de maig

10.30 h. Presentació del manual de bones pràctiques en les falles, després de ser designades Patrimoni Immaterial de la  Humanitat.

11 h. Presentació de la Càtedra d'Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus

11.30 h. Presentació de les actes del I Simposi de Focs Festius. Vic, 2016

12.30 h. Conclusions i relleu

Inscripcions al Simposi

L'assistència al Simposi és llire, però la inscripció prèvia a les jornades, abans del 15 de maig, dona dret a rebre un dossier de participant. Cal formalitzar la inscripció enviant un correu electrònic a reus@carrutxa.cat amb les vostres dades (nom i cognom, DNI i tipus de quota).

La quota de 25€ dóna dret al dinar i al sopar de dissabte.
La quota de 25 + 15 € dóna dret a rebre la publicació de les actes del Simposi, en format electrònic o paper.
El pagament es farà a la taula de recepció

Organització

L'organització d'aquest segon simposi sobre focs festius a la Mediterrània, en el marc de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, és a càrrec de Carrutxa, l'Ajuntament de Reus i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l'Institut Ramon Muntaner, el Museu Etnològic de Barcelona, la Germandat de sant Isidre i santa Llúcia de Reus, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports de les Illes Balears i el suport de l'Obra Social de La Caixa.

Llocs

— Conferències i comunicacions: Sala Santa Llúcia (Raval de Robuster, 34)
— Mostra de vídeos: Sala del Castell (Plaça del Castell, 3)
— Museu de Reus (Plaça de la Llibertat, 13)

Hotels

— Hotel Gaudí: 977 34 55 45 (Raval Rovuster, 49)
— Hotel Reus Park: 977 95 81 73 (Carrer de Jaume Vidal i Alcover, 7)

Per a més informació i inscripcions, podeu escriure a reus@carrutxa.cat o trucar al 977340928.

 

 

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter