Foto Una mostra de cànters de terissa

Una mostra de cànters de terissa

 

Des de fa milers d’anys, la humanitat ha aprofitat les matèries naturals a l’abast per elaborar estris i atuells necessaris per ala vida quotidiana. El fang n’és un. Els recipients fets d’argila cuita, terrissa o ceràmica, han estat ben comuns a les nostres cases i encara són emprats de forma més o menys habitual o han esdevingut objectes decoratius.

Recipients per a contenir líquids, transportar-los i emmagatzemar-los; estris per a conservar aliments o per cuinar. Vaixella i objectes de la llar. Peces funcionals o decoratives en l'arquitectura popular: des de la teula als filtres de cisterna, dels motius ornamentals a les rajoles. Objectes rituals i festius: joguines, xiulets o fireta...

Moltes d'aquestes peces és caracteritzen per un treball específic que les identifica vers el lloc de procedència: tipus de decoració, formes i estils, resolució tècnica de determinades necessitats funcionals...

Aquesta petita mostra de cànters, emprats per anar a buscar l’aigua a la font, o transportar-la amb l’animal, en èpoques en que l’aigua no arribava a les cases, ens recorda la importància de la terrissa a la nostra cultura.

Aquests dies, amb motiu de la Fira de l’Hort que organitza l’Associació de Veïns Horts de Miró, podrem conèixer el treball de la terrisseria J. Cortiella de la Galera (el Montsià), d’una nissaga de terrissers que han treballat a la població des del segle XVIII. Fabriquen atuells tradicionals i altre més actuals, de forma artesanal: estris per a la cuina, jardineria i altres usos domèstics i, com havien fet tradicionalment, peces dedicades a la construcció. Una producció que fou desplaçada per la introducció de nous materials però que, en l’actualitat, es torna a fabricar per a tasques de rehabilitació de cases rurals o per a noves construccions.

 

 

 

 

 

 

.

 

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter