Foto Presentació a l'Arxiu de Reus del llibre d'Ezequiel i Josep M. Gort sobre la formació de la ciutat

Presentació a l'Arxiu de Reus del llibre d'Ezequiel i Josep M. Gort sobre la formació de la ciutat

El proper dimecres 27 de setembre, a les 7 de la tarda, es presenta a l'Arxiu de Reus el llibre d'Ezequiel i Josep M. Gort, Reus, del passat al present. La formació d'una ciutat. Aquest acte inicia un cicle d'activitats que, durant el curs 2017-2018 vol donar a conèixer el procés d'evolució urbanística de Reus, des de la vila medieval al present, amb un seguit de conferències acompanyades de projeccions que tindran lloc a centres educatius i associatius de la ciutat.

Com es va formar i s’ha fet gran la ciutat fins al dia d’avui? Des de cap a finals del segle XIX es conserven fotografies que ens permeten conèixer com eren les persones, els carrers i les cases. Però,i abans? Alguns —molts pocs— dibuixos i plànols ens permeten fer-nos-en una idea. Sortosament, la documentació escrita que s’ha conservat és prou àmplia per a fer un seguiment de la progressió de la ciutat i de la seva història en el temps, i el que presenta aquest llibre és una visió de l’evolució urbana de Reus des dels seus orígens fins a l’actualitat. I, de retruc, una aproximació a la història de la gent que, en el seu conjunt, l’ha feta possible.

A més, es complementa amb una sèrie de reconstruccions, basades en la documentació, i alguns plànols antics que permeten no només seguir el creixement de la ciutat i veure com ha canviat la ciutat en el temps.

Des de la seva creació com a grup de treball a l’entorn de la festa i la cultura populars, el juny de 1980, fins avui, els àmbits temàtics de la recerca i la difusió cultural de Carrutxa s’han ampliat amb voluntat d’abastar aspectes tan diversos del patrimoni cultural, etnològic i històric de Reus i el seu entorn.  Fa una trentena d’anys es va publicar, coeditat per l’Ajuntamentde Reus i Carrutxa, Reus: la formació d’una ciutat. Era una obra de gran format, eminentment gràfica i de divulgació, que va tenir un èxit notable, l’edició es va esgotar en poc temps i creiem que va fer un bon servei per al coneixement de la ciutat, ja que fou a bastament utilitzada per les escoles.

Aquest nou treball es basa en aquell llibre, però renovat, tant en la forma com en bona part del fons. Més de trenta anys d’investigació ho permeten: han variat moltes il·lustracions i s’ha corregit, actualitzat i ampliat el text, procurant sempre que no deixés de ser una obra de divulgació.

El llibre es pot trobar a totes les llibreries a un preu de 35 €

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter