Foto El teatre popular nadalenc

El teatre popular nadalenc

 

El teatre d’aficionats constitueix un dels vessants més significatius de l’activitat cultural de les associacions reusenques dels segle XIX i XX. Les representacions dels Pastorets en són bona mostra. A partir de la recerca realitzada a la premsa reusenca i, recentment, sobre les llibretes de Cal Jansà –una sastreria que llogava indumentària teatral i festiva des de principis del segle XX– hem pogut conèixer la tipologia de teatre popular que les diferents entitats i associacions reusenques duien a terme en aquella època i, en concret, dels Pastorets, l’obra per excel·lència que algunes entitats duien a terme any rere any.

El buidat d’aquestes llibretes —que incorporen a vegades la relació de personatges— no només ens permet veure quines entitats reusenques representaven Els pastorets, sinó que també hi destaca la presència de versions diferents, canvis en alguns personatges o afegits.

Així doncs, ens plau compartir amb volsatres aquesta recerca en la conferència “Teatre popular nadalenc” que tindrà lloc el pròxim dia 3 de gener de 2018 al local de Carrutxa a 2/4 de 8 del vespre (Travessera del C. Nou de Sant Josep, nº10).

Les figures femenines del pessebre

D'altra banda, seguint amb les tradicions nadalenques, aquest any hem decidit fer un pessebre que dibuixa la realitat rural preindustrial donant protagonisme a les figures femenines. Creiem que la varietat iconogràfica és una mostra de cultura popular ajustada a l’entorn del naixement de Jesús, on hi podem veure la dona rural amb totes les seves característiques, costums i indumentària. Els pessebres, doncs, no només ens ensenyen l’estructura social d’un passat, sinó que també ens recorden com la cultura popular, els nostre costums i tradicions, juguen un paper important en les representacions que la societat fa de sí mateixa. És per això que hem decidit fer un pessebre des d'una mirada femenina i us convidem a passar pel local per donar un cop d'ull a les figures que hem exposat.

 

 

 

 

 

.

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter