Foto Plegar els morts amb pales

Plegar els morts amb pales.
Els bombardeigs de l'hivern de 1938

 

El record de la guerra de 1936-39 és encara ben present a la nostra ciutat. Reus va patir, entre 1937 i 1939, més d'un centenar de bombardeigs que, a més dels enormes danys materials i la pèrdua de vides, van portar a la població a unes condicions de vida al límit que han deixat petjada en el record. A partir de la recerca documental, però sobretot dels testimonis aplegats de les persones que van viure aquells moments i d'allò que les següents generacions han escoltat tantes vegades explicar a casa, podem apropar-nos a la vida quotidiana del Reus sota les bombes. I ho farem, als vuitanta anys del que foren els bombardeigs més cruels per les seves conseqüències, els de l'hivern del 1938.

Una aproximació al patiment de la població no combatent durant els conflictes que, per desgràcia, es pot extrapolar a tantes guerres com ha viscut i viu la humanitat en el present.

Amb aquesta activitat, que forma part del cicle de tallers i jornades de memòria oral que organitza l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, Carrutxa vol contribuir al record de la memòria històrica i la commemoració dels vuitanta anys de la Guerra Civil, tot refermant el seu compromís amb el foment d'una cultura de la pau.

 

La Guerra Civil en la memòria personal.
Plegar els morts amb pales. Els bombardeigs de l'hivern de 1938
Dimecres 24 de gener de 2018
Arxiu de Reus (C/ St Antoni M. Claret, 3)

Sessió coordinada per Ezequiel Gort

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter