Foto La Guerra Civil en la memòria personal. El patrimoni en perill. Pere Rius en el record de la seva filla.

La Guerra Civil en la memòria personal. El patrimoni en perill. Pere Rius en el record de la seva filla. 

El testimoni directe de la gent ha esdevingut per a Carrutxa un dels principals mètodes de recerca en tots els àmbits d’estudi. Les entrevistes a les persones grans i la recerca documental en arxius són els pilars bàsics per conèixer de primera mà el nostre passat proper, la història local i les històries personals de reusencs i reusenques que van tenir un paper destacat en la història de la nostra ciutat.

Una d’aquestes persones és Pere Rius i Gatell, nascut a Reus el 25 d’abril de 1898, i conservador del Museu de Reus des de 1933. L’entrevista a la seva filla M. Rosa Rius i Sandrós ha permès conèixer la història de Pere Rius, més enllà de la tasca realitzada al Museu. El testimoni oral ens ha permès conèixer molts altres aspectes de la seva vida: home lluitador, persona que va salvar el patrimoni del Museu –tan ell com la seva família en van patir les conseqüències– i compromès amb la seva feina i afició.

Aquesta entrevista ens ha permès apropar-nos a la memòria de Pere Rius, però també a reflexionar sobre la construcció de la memòria que anomenem col·lectiva. Per tot això, volem transmetre els nostres coneixements i resultats de l’entrevista amb una conferència titulada «La Guerra Civil en la memòria personal. El patrimoni en perill. Pere Rius en el record de la seva filla». Una conferència que s’emmarca dins els 10ns Tallers i Jornades de Memòria Oral, i que vol apropar-nos a la figura d’aquest personatge i a les seves vivències.

La xerrada, coordinada per Helena Sardà, tindrà lloc a l’Arxiu Municipal de Reus (C/ St. Antoni M. Claret, 3), el dimecres 21 de febrer, a 2/4 de 8 de la tarda.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter