Foto Llibres per Sant Jordi

Llibres per Sant Jordi

La diada de Sant Jordi és bon moment per fer balanç de les publicacions impulsades per Carrutxa o resultat del treball de diverses persones vinculades a l'entitat. Entre les primeres —cal recordar que Carrutxa publica per mitjà de Migdia serveis culturals— esmentem el llibre d'Ezequiel i Josep M. Gort, Reus, del passat al present. La formació d'una ciutat, una aproximació didàctica, rigorosa i molt visual a la configuració urbana de Reus des de temps medievals ençà.

Com a resultat de l'exposició «La festa sota el foc» realitzada pel Museu de Reus a partir de la donació d'una valuosa col·lecció de vestits antics del Ball de Diables per part del Bravium teatre, es va editar un catàleg amb textos de Salvador Palomar, responsable de la mostra, Bienve Moya, Daniel Vilarrúbias i Ramon Vallverdú, amb una àmplia selecció d'imatges d'aquesta indumentària festiva. La festa sota el foc, en versió en paper, editada per Migdia, va ser possible gràcies a la col·laboració de Carrutxa i la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya.

D'altra banda, dins la col·lecció prioratina «Els llibres de Carxana», Ezequiel Gort va publicar Santa Maria de Bonrepòs. El monestir cistercenc de Montsant.

Amb motiu d'una de les sessions del cicle «Compartir el coneixement», Carrutxa ha publicat recentment un opuscle (Fulls monogràfics, 18) sobre la festa de Sant Jordi a Reus, que fa un repàs a l'evolució de la celebració des de mitjan segle XIX fins al present,

Ezequiel Gort i Salvador Palomar participen en la Guia de la Morera de Montsant, en els capítols corresponents a la història i la cultura popular, editat per la Diputació de Tarragona. I el volum que recull les actes del primer Simposi Internacional sobre Focs Festius a la Mediterrània (Ed. Afers, 2017) recull la comunicació de Judit Gamundi, Salvador Palomar i Ferran Sugranyes, «La pirotècnia en la nit de Sant Joan a Reus.»

Esmentem finalment la participació de la Montsant en l'obra col·lectiva L'1 d'octubre a Reus. El dia que vam abraçar la llibertat (Òmnium Cultural del Baix Camp, 2018) que recull testimonis i experiències viscudes en aquella dia.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter