Foto Els bombardeigs sobre els pobles de Montsant

Entre finals de desembre de 1938 i mig gener de 1939, ara fa 80 anys, els pobles de l'entorn de la serra de Montsant van viure moments dramàtics amb la proximitat del front, durant la campanya d'ocupació de Catalunya per part de les tropes franquistes. D'una part, els bombardeigs des de l'aire, que ja havien començat, en alguns indrets, a partir de l'estiu, amb la batalla de l'Ebre. De l'altra, els moviments de tropes i els combats a l'entorn de la Figuera, a la serra de la Llena o dalt a Montsant, que van deixar centenars de morts escampats per la muntanya.

Des de fa prop de vint anys, en el marc de les nostres recerques sobre la memòria personal en diferents poblacions del Priorat, des de Carrutxa hem aplegat testimonis de persones que van viure la guerra. El 2008 el nostre treball va comptar amb l'ajut del memorial Democràric de la Generalitat de Catalunya. Ens ha interessat sobretot la visió de la població no combatent, la por, la recerca de refugi en coves i masos de la serralada, el fets viscuts i les experiències... sempre hem dit que no fem història militar, ans al contrari, etnografia d'unes poblacions en un moment excepcional.

Moltes persones que han compartit els seus records amb nosaltres ja no hi són, altres eren canalla. Enguany i l'any que ve, a partir d'aquests testimonis i de la recerca documental, en arxius, fonts bibliogràfiques, dietaris de guerra... ens volem apropar a aquells moments, per mitjà d'un seguit de conferències i la publicació, a la revista La Carxana, d'un seguit d'articles.

Aquest estiu, en col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Montsant, Ezequiel Gort i Salvador Palomar, parlaran dels bombardeigs sobre els pobles de Montsant. Del juliol de 1938, en què el Priorat esdevé rereguarda de la batalla de l'Ebre al gener de 1939. En els propers mesos i fins a l'estiu de 2019, preparem altres activitats.

Aquest és el calendari de xerrades previstes:

Divendres, 20 de juliol, al Casal, 20 h. La Vilella Alta

Dissabte, 4 d'agost, a la sala Euterpe, 20 h. La Figuera

Dissabte, 18 d'agost, a la Masia del Montsant, 18 h. Albarca

Dimarts, 21 d'agost, a l'Ajuntament, 21.30 h. Cornudella de Montsant

Dijous, 23 d'agost, a lo Cafè, 20 h. La Vilella Baixa.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter