Foto Els mites de la Transició

Els mites de la Transició

Durant la dècada dels setanta el règim feixista era cada cop més posat en dubte per una nova generació de joves que no havia viscut la repressió de la guerra i dels primers anys de la dictadura, una generació que no tingué por en prendre els carrers per lluitar per la transformació social i política que volia. Davant d'aquesta situació, i la mort del dictador al llit, s'inicià una època que durà fins als anys vuitanta i que la historiografia oficial ha vingut a anomenar la Transició Democràtica, una època que el relat oficial ven com un gran pacte polític i social per deixar oblidar i perdonar tot el que havia passat durant els 40 anys previs, i construir un futur conjunt. 

La realitat, però, és ben diferent. Aquesta època se saldà amb més de 500 morts arreu de l'estat fruit de la violència policial, grups paramilitars o d'organitzacions armades, i el cop d'estat del 1981 és, a dia d'avui, un dels grans punts negres de la història recent de l'estat degut a l'opacitat que hi ha amb la documentació oficial, però que serví com a gran mite fundacional per vendre la II Restauració Borbònica com una garantia en la defensa de la democràcia espanyola. 

Des de Carrutxa volem posar el nostre granet de sorra en la recuperació de la memòria col·lectiva ara que certs sectors l'estan tornant a usar com a arma política per esborrar tot el que succeí, és per això que volem parlar del que significà per Reus i per tota la zona del Camp, posant la lupa en els testimonis de les persones que la van viure. Amb tot això, celebrarem una taula rodona, el pròxim dia 2 d'octubre, a les 19.00 h al nostre local. Us hi esperem! 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter