Foto Quatre dècades envoltats de bèsties!

Quatre dècades envoltats de bèsties!

El passat diumenge dia 25, l'entitat va rebre el premi BEST 2018 en la categoria d'Associació en reconeixement a la tasca de recerca, divulgació i dinamització en diferents àmbits de la cultura popular i el patrimoni. L'acte, emmarcat dins el dia europeu del bestiari festiu, va ser organitzat per l'Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya per cinquè any consecutiu. 

Des dels seus inicis, l'entitat s'ha vinculat a l'estudi i difusió de la imatgeria popular festiva, fruit d'aquesta visió mítica del món que ha generat tantes rondalles i llegendes. De fet, la primera acció de carrer de Carrutxa fou la creació de la Cabra de Reus, creada expressament per a la nit de Sant Joan sent, probablement, un dels primers animals festius del territori creat específicament pel que avui anomenem correfoc. 

Després de 38 anys de trajectòria són moltes les activitats que l'entitat ha dut a terme en relació a les figures d'imatgeria popular. L'any 1987 Carrutxa va publicar el Llibre dels gegants i altres entremesos de Reus, de l'autor Ricard Solana, on es fa referència a elements del seguici reusenc com la mulassa, l'àguila o el drac. D'altra banda, Salvador Palomar va publicar un treball monogràfic sobre el drac reusenc del segle XIX. 

Entre d'altres, l'associació ha treballat el bestiari fantàstic i festiu en centres escolars amb la iniciativa Descobreix el drac, i se segueix fent difusió d'aquells elements nous que a poc a poc van apareixent en el seguici festiu de la ciutat. Tots aquests treballs inspiraren als membres de l'entitat a dedicar estudis i recerques sobre la pirotècnia festiva, fet que va portar a Carrutxa a descobrir que la pirotècnia Espinós comptava amb dos bous de foc. 

En definitiva, 38 anys de recerca i difusió que han estat reconeguts i que animen a seguir endavant en l'escomesa de mesclar teoria i pràctica, i retornar a la societat els resultats obtinguts. 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter