La construcció de refugis antiaeris. Un exemple d'organització popular.

Amb motiu de la commemoració del 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil espanyola, l’IMRC i l’Arxiu Municipal de Reus, juntament amb Carrutxa, han programat un cicle d’activitats diverses que es duran a terme entre aquest mes de desembre i l’abril de l’any vinent.

El pròxim dimarts es donarà el tret de sortida amb la conferència «La construcció de refugis antiaeris. Un exemple d’organització popular», a càrrec de Salvador Palomar, que tindrà lloc al Centre Cívic de Llevant a 2/4 de 8 del vespre. Aquesta primera xerrada es dedicarà a la defensa passiva de la societat reusenca i a la seva voluntat de fer front a la por que sobrevolava el cel.

Més informació

Quatre dècades envoltats de bèsties!

El passat diumenge dia 25, l'entitat va rebre el premi BEST 2018 en la categoria d'Associació en reconeixement a la tasca de recerca, divulgació i dinamització en diferents àmbits de la cultura popular i el patrimoni. L'acte, emmarcat dins el dia europeu del bestiari festiu, va ser organitzat per l'Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya per cinquè any consecutiu. 

Des dels seus inicis, l'entitat s'ha vinculat a l'estudi i difusió de la imatgeria popular festiva, fruit d'aquesta visió mítica del món que ha generat tantes rondalles i llegendes. De fet, la primera acció de carrer de Carrutxa fou la creació de la Cabra de Reus, creada expressament per a la nit de Sant Joan sent, probablement, un dels primers animals festius del territori creat específicament pel que avui anomenem correfoc. 

Més informació

Grup de treball sobre memòria històrica

Carrutxa vol donar un nou impuls a su treball en l'àmbit de la memòria històrica, a partir de la creació d'un grup de treball específic. Us convidem a participar-hi

Més informació

Volem festes populars!

Des de fa 38 anys la nostra entitat ha treballat per construir i exigir festes populars, de proximitat i obertes a tothom. Per això, i per tal de seguir generant actes culturals, hem decidit reeditar la nostra samarreta que ja vàrem fer, fa uns anys, amb el mític dibuix d'un diable de l'autor Albert Macaya. 

Tot i el pas del temps, Carrutxa segueix tenint els mateixos valors i principis de sempre, apostant per una cultura lliure, inclusiva i democràtica. Per això, hem decidit encarregar les noves samarretes a Subalterna serigrafia, una empresa formada per un grup de joves del Camp que aposten pel comerç just, de proximitat i pels productes ecològics. 

Podeu col·laborar amb l'entitat venint a buscar una de les samarretes, la venda de les quals ens permetrà seguir treballant per la cultura i generant noves activitats. Podeu aconseguir-les al local de Carrutxa o a la Llibreria Gaudí. 

TOT SOM CULTURA. FES-TE SOCI. 

 

Més informació

Cicle de xerrades sobre el patrimoni cultural

Aquest estiu, en col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Montsant, els membres del nostre equip de treball voltaran pels pobles de la comarca del Priorat per dur a terme un cicle de xerrades sobre el patrimoni cultural. Aquest cicle, al qual participem des de fa temps, té la voluntat de difondre i compartir els resultats de recerques que, durant temps, hem anat realitzant al territori. 

Enguany, dediquem aquest cicle als bombardeigs que van patir els pobles de Montsant durant la Guerra Civil espanyola, donant veu als testimonis i indagant en la història. D'altra banda, també parlarem de Santa Magdalena, i de religiositat popular. Finalment, hem apostat pel foc i per la seva presència a les festes dels països de parla catalana. 

Més informació

Sessions treball per documentar i recollir fotografies antigues de Cornudella

Aquest dimecres 25 de juliol a la tarda, va tenir lloc, a l'Ajuntament de Cornudella una sessió de treball a l'entorn de fotografies antigues del poble. D'una banda, estem treballant en documentar el fons de fotografies que es va trobar a casa del Miquel Saperas. Són imatges del poble, bàsicament retrats, però també algunes vistes del nucli urbà i de l'entorn. Destaquen les fotografies de grans i petits, disfressats. Cornudella va comptar amb un dels grans carnavals de la comarca.

D'altra banda, a partir de la crida que es va fer en la presentació del nostre projecte de recerca, el passat juny, a l'ajuntament, diverses persones es van apropar per aportar fotografies antigues i algun document del seu fons familiar. El resultat fou excel·lent. Cal tenir en compte que el carnaval de Cornudella va continuar durant el franquisme com a «Fiestas de invierno», que ens ha deixat moltes imatges, i que és un dels objectius d'investigació que tenim actualment.

La propera sessió de treball tindrà lloc el dimecres 22 d'agost.

Més informació

Els bombardeigs sobre els pobles de Montsant

Entre finals de desembre de 1938 i mig gener de 1939, ara fa 80 anys, els pobles de l'entorn de la serra de Montsant van viure moments dramàtics amb la proximitat del front, durant la campanya d'ocupació de Catalunya per part de les tropes franquistes. D'una part, els bombardeigs des de l'aire, que ja havien començat, en alguns indrets, a partir de l'estiu, amb la batalla de l'Ebre. De l'altra, els moviments de tropes i els combats a l'entorn de la Figuera, a la serra de la Llena o dalt a Montsant, que van deixar centenars de morts escampats per la muntanya.

Aquest estiu, en col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Montsant, Ezequiel Gort i Salvador Palomar, parlaran dels bombardeigs sobre els pobles de Montsant. Del juliol de 1938, en què el Priorat esdevé rereguarda de la batalla de l'Ebre al gener de 1939. En els propers mesos i fins a l'estiu de 2019, preparem altres activitats.

Més informació

1r Congrés de la jota als territoris de parla catalana

Els pròxims dies 19, 20 i 21 d'octubre, a Falset, es durà a terme el 1r Congrés de la jota als territoris de parla catalana. Aquesta iniciativa, organitzada per l'IRMU i l'Ajuntament de Falset, té l'objectiu de posar en valor aquesta manifestació musical, tot posant èmfasi en el seu context històric i territorial. 

Aquesta pràctica s'ha mantingut viva al llarg del temps i cada comunitat l'expressa i la viu de manera particular. Aquesta riquesa, però també complexitat, fa palesa de la importància de la jota com a manifestació festiva i com a signe de la diversitat de formes i valors culturals que cada territori confereix a aquesta pràctica. 

Així doncs, i coincidint amb l'Any Europeu del Patrimoni Cultural, Falset acollirà a diversos estudiosos i aficionats d'aquesta temàtica que ens parlaran de diverses qüestions relacionades amb la jota. La part científica es compondrà dels següents àmbits temàtics: aspectes històrics, aspectes identitaris i de patrimonialització, ús i funció i, finalment, formes de transmissió.  

Més informació

24 entitats col·laboren en la recerca etnològica

El passat divendres 22 de juny, la consellera de cultura, Laura Borràs, va signar un conveni amb 24 entitats que col·laboren en la recerca etnològica impulsada pel Departament de Cultura, a través de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. Amb la signatura d’aquest conveni es va renovar el compromís de col·laboració de la Generalitat de Catalunya amb les entitats que tenen entre els seus objectius comuns l’impuls de la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni etnològic de Catalunya. 

La consellera de Cultura, Laura Borràs, va posar en valor la importància “que hi estiguem tots compromesos, des del món local, des de la universitat, des dels instituts de recerca, i des de la Generalitat de Catalunya”. També va destacar que “és la primera signatura que fem després de l’aixecament del 155”.
Més informació

EXPOSICIONS I PÀGINES ESPECIALS

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter