A -
.
.
recerques i activitats de Carrutxa al Priorat
.
.

CARRUTXA


ACTIVITATS 2004

30/12/2004
Carrutxa, el Museu de les Mines i l'ajuntament de Bellmunt editen un calendari amb fotografies antigues de la mineria a la població

Amb una fotografia a la portada de la casa de la Mina -que el 2005 fa cents anys- aquest calendari recull una dotzena d'imatges, cedides en la seva majoria per persones de la població, de grups de miners, el treball a l'interior i l'exterior de la mina, les instal·lacions de les mines Eugènia i Règia o la colònia minera. El calendari es pot adquirir per 4 euros al Museu, a l'ajuntament i en diferents establiments de Bellmunt. També es pot trobar o demanar a la llibreria Gaudí de Reus.


10/12/2004
La exposició "El temps de les mines" ha rebut més de 600 visitants a Reus

Tot i que no es pot portar un control exacte de les visites, la valoració que es pot fer de la presentació a Reus de la mostra fotogràfica sobre la mineria prioratina és del tot positiva. Força presència de públic -prop de 700 persones- i un alt nivell de participació han caracteritzat una experiència que ha possibilitat recollir noves fotografies i aplegar el testimoni d'antics miners bellmuntencs que -des del tancament de les mines, fa més de trenta anys- viuen a Reus. D'aquesta forma, l'exposició no ha estat només una activitat de divulgació sinó un espai de memòria oral que ha servit per enriquir el coneixement històric.


9 i 10/12/2004
Projecció d'imatges sobre la mineria prioratina a l'Arxiu Històric Municipal de Reus

Amb motiu de la cloenda de l'exposició "El temps de les mines", hi haurà dues projeccions d'imatges –on es podran veure la major part de fotografies aplegades en la recerca que ha servit de base per a l'exposició– el dijous i el divendres, 9 i 10, de 6 a 8 del vespre.


Finalitza el programa IPEC sobre fotografies de les mines

Aquest desembre finalitza el programa de documentació de l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC), del CPCPTC. Generalitat de Catalunya, que ha possibilitat estudiar i catalogar més de dos centenars de fotografies antigues, cedides en la seva majoria per particulars, que mostren imatges de l'activitat minera a la població. El treball ha estat possible gràcies a la col·laboració de nombroses persones que han aportat els seus records. Aquesta informació podrà ser consultada a la seu del CPCPTC i als locals de Carrutxa, a Bellmunt i a Reus.


5/12/2004
BELLMUNT. Conferència de Salvador Palomar, Els moviments socials a la mineria prioratina fins al 1939.

Amb assistència d'unes 140 persones, va tenir lloc al Teatre l'Euterpe de Bellmunt, una conferència de Salvador Palomar sobre els moviments socials a la mineria prioratina des del moment de la construcció dels túnels del ferrocarril, a la dècada de 1880 fins al final de la guerra civil. Aquesta és una línia d'investigació en curs, a partir de fonts orals i la recerca en documentació d'arxiu i premsa de l'època, que ha aportat nombroses informacions, poc conegudes, sobre associacionisme obrer i lluites socials. des dels inicis de la industrialització minera fins al període de col·lectivització de les explotacions mineres, entre 1936-1939.


4/12/2004
FALSET. Presentació del llibre de Pere Audi, El Porvenir, 1916-1936: vint anys de
cooperativisme obrer a Falset
.

Toni Orensanz. va presentar, a l'Ajuntament de Falset i amb assistència d'unes 70 persones, aquesta publicació, editada per Carrutxa, que obre la col·lecció "Les veus del temps" sobre memòria històrica.


Del 15 de novembre al 10 de desembre de 2004
ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL DE REUS

EXPOSICIÓ

EL TEMPS DE LES MINES
Mostra de fotografies antigues sobre la mineria al Priorat


CENTRE DE DOCUMENTACIÓ DE BELLMUNT

Elcentre de documentació de Bellmunt, obert amb la col.laboració de l'Ajuntament i del Museu de les Mines, és la seu de l'associació al Priorat. Vol aplegar bibliografia i documentació referent a la mineria i, en general, al patrimoni etnològic del Priorat.
En l'actualitat, està treballant en un programa de l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC) de la Generalitat, per tal de documentar les imatges fotogràfiques que s'han anat localitzant sobre la mineria al Priorat.

bellmunt@carrutxa.org


ALTRES ACTIVITATS REALITZADES:

...

MONTSANT, EL PATRIMONI CULTURAL
D'UN ESPAI NATURAL
Xerrades amb projecció de diapositives, a càrrec d’Albert Margalef i Salvador Palomar, organitzades pel Parc Natural en col.laboració amb Carrutxa i els ajuntaments de les diverses poblacions. [+]


2005

Pàgines en construcció. Podeu contactar amb nosaltres a bellmunt@carrutxa.org