A -
.
.
recerques i activitats de Carrutxa al Priorat
.
.

CARRUTXA

PÀGINES TEMÀTIQUES:

Les ermites del Priorat

Els molins hidràulics d'Ulldemolins

Les mines de Bellmunt del Priorat

BIBLIOGRAFIA
PRIORATINA


Si voleu rebre informació sobre les activitats de Carrutxa,
envieu un missatge a carrutxa@etnocat.org
(si ens dieu de quina població sou o hi teniu residència, millor)


Tardor de 2005
JORNADES, SEMINARIS I PRESENTACIONS

En la línia de col·laboració entre Carrutxa i el Parc Natural, membres de l'entitat participen en les I JORNADES DEL PARC NATURAL que s'organitzen a l'octubre. També es prepara un seminari per als mestres de la comarca, sobre el patrimoni cultural de la serralada. Més informació a l'agenda.

Presentacions fora del Priorat

El 6 d'octubre es presenta al Museu Industrial del Ter, a Manlleu, la recerca sobre fotografies i memòria que anem desenvolupant a Bellmunt. El dia 9, en el marc de la IV Fira del llibre de muntanya, es presentarà a Cantonigròs el treball que s'està realitzant sobre Montsant. També es presentarà a Reus.


Estiu de 2005
El Parc Natural i Carrutxa proposen diverses conferències sobre la història i el patrimoni cultural de Montsant

Després de la positiva experiència de l'any anterior, el Parc Natural i Carrutxa organitzen aquest estiu conferències en diverses poblacions de l'entorn de la serra de Montsant.
El territori de Montsant és una xerrada divulgativa, amb projecció d'imatges, sobre la història dels pobles de la zona, els antics termes i jurisdiccions, amb notes etnogràfiques sobre costums –per exemple, les fitacions– o exemples de patrimoni arquitectònic . La realització de l'activitat és a càrrec de Montserrat Flores, Ezequiel Gort i Salvador Palomar.

Per celebrar els seus 25 anys d'activitat, l'entitat ha preparat una exposició de fotografies sobre les festes populars al Priorat que s'estrenarà a Ulldemolins. També col·labora en la festa major d'Albarca.


3/7/2005
Trobada de Carrutxa a Bellmunt del Priorat

Per celebrar els 25 anys de feina a la comarca, l'entitat va organitzar una trobada a Bellmunt. Després de la visita comentada al Museu de les Mines, al teatre de l'Euterpe es va presentar una exposició fotogràfica i va tenir lloc una xerrada, amb assistència de més d'un centenar de persones de Bellmunt i altres poblacions de l'entorn, fent balanç del que han estat les principals línies de recerca i activitats de l'entitat al Priorat, destacant la col·laboració rebuda en tots els pobles, sense la qual no s'hauria pogut fer tanta feina.
Tot seguit, es va oferir un vermut acompanyat de la música de Pep Lizandra. Un dinar al Casal va cloure la trobada.


Juny 2005
Cicle de conferències sobre el castell de Falset

Durant el mes de juny s'ha desenvolupat a l'Arxiu Comarcal -ubicat al castell de Falset- un cicle de conferències sobre la història d'aquest edifici emblemàtic per a la població. Ezequiel Gort va parlar de L'infant Pere i el castell de Falset, Montserrat Flores sobre Els comtes de Prades i la mineria a Falset, Daniel Piñol sobre Els documents del comtat de Prades: una font per a la història i, com a cloenda, Montserrat Flores i Jaume Teixidó van parlar sobre Un arxiu itinerant: els fons de la casa de Prades i Entença. El cicle, que encetava les activitats a l'Arxiu, abans de la seva inauguració oficial, va comptar amb una excel·lent resposta per part del públic. La sala va quedar petita per acollir a la cinquantena de persones que seguiren les diverses conferències.
El cicle va ser organitzat per l'Arxiu comarcal del Priorat, l'Ajuntament de Falset i Carrutxa.


4/6/2005
Una conferència a la Vilella Alta serveix per a presentar una recerca en curs

En el marc de les primeres jornades de Cultura Popular, organitzades per l'Ajuntament de la Vilella Alta, Salvador Palomar va parlar sobre Balls de plaça al Priorat. Actualment Carrutxa desenvolupa una recerca sobre les coques, els balls de plaça, els músics i la festa al Priorat.


1 i 3/4/2005
Conferència i sortida a Montsant, organitzada pel GEPEC.
Montsant, el patrimoni cultural d'un espai natural

El divendres 1 d'abril va tenir lloc la conferència, amb projecció d'imatges, a càrrec de Salvador Palomar i Albert Margalef al local del GEPEC de Reus. El diumenge següent es va fer una petita ruta, preparada per Roger Pascual i Joan Vaqué, pel tram final del barranc de Cavaloca, zona on es poden observar un seguit de construccions representatives de l'arquitectura popular present a la muntanya. També es va fer una visita a les ermites de Cabassers i al recentment restaurat anjub que hi ha sobre Sant Roc.


9/3/2005
Conferència de Pere Audi sobre la Cooperativa Obrera de Falset

En el marc del cicle organitzat per la CGT Baix Camp-Priorat i l'Arxiu Municipal de Reus, Pere Audi ha presentat el seu estudi sobre vints anys de cooperativisme obrer a Falset a l'Arxiu Històric reusenc.


6/3/2005
Projecció d'imatges sobre el carnaval de Bellmunt

Com a cloenda del carnaval d'enguany es va fer, al Casal de Bellmunt, una projecció d'imatges del fons de Carrutxa, sobre el carnaval. S'ha iniciat un recull de fotografies antigues que possibiliti, l'any proper, fer una presentació més àmplia sobre un dels carnavals més representatius de la comarca.


21/1/2005
El Parc Natural de Montsant edita tres cartells sobre el patrimoni natural i cultural de la serralada

El Parc Natural de la Serra del Montsant ha editat tres cartells de gran format dedicats a divulgar els valors patrimonials del massís en els seus vessants natural i cultural: la flora, la fauna i el patrimoni cultural.
El dedicat a la flora, elaborat per Roger Pascual, porta per títol “Montsant: una illa de biodiversitat vegetal” i apunta com “la serra del Montsant és un dels espais naturals més ben conservats de les comarques prelitorals catalanes. Aquest fet, unit a la seva situació geogràfica estratègica i a la gran diversitat de substrats geològics i formacions orogràfiques, explica que el Montsant pugui considerar-se com un museu botànic natural”. El cartell reprodueix divuit exemples de plantes amb els seus noms científics i comuns, mostrant algunes denominacions locals.
Pep Gener i Ricard del Río han estat a càrrec del cartell “Montsant: fauna salvatge” que inclou una quinzena de fotografies de les au, amfibis o rèptils més representatius d’ una riquesa faunística excepcional que troba refugi en el relleu abrupte i de difícil accès.
Finalment, el cartell “Montsant: patrimoni cultural”, elaborat per Salvador Palomar mostra com la presència humana, continuada al llarg dels segles, ha generat un interessant patrimoni arqueològic, arquitectònic, històric i etnològic que reflecteixen la història del territori. Les fotografies mostren des d’una punta de fletxa de sílex o destrals neolítiques de pedra polida, fins a una campana feta reaprofitant una bomba de la guerra de 1936-39, passant per exemples de construccions populars o edificis com la cartoixa d’Escaladei o l’ermita romànica de Sant Bartomeu.
Els podeu demanar a la seu del Parc Natural de la Serra del Montsant


ENLLAÇOS:

NO JUBILEM
LA MEMÒRIA

CENTRE D'ESTUDIS
DEl PRIORAT

CENTRE D'ESTUDIS
FALSETANS

REVISTA LA CARXANA

CONSELL COMARCAL
DEL PRIORAT


Pàgines en construcció. Podeu contactar amb nosaltres a bellmunt@carrutxa.org