Molí de la Vila o de l’Espasa

Situat al final del riuet del Teix, el molí de l’Espasa ha rebut al llarg de la seva història diversos noms: molí de l’Anglès (1465), d’en Domènec –era propietat d’un Antoni Domènec el 1530– i molí de la Vila, perquè aquesta el va comprar al comte de Prades el 1554. També el trobem sovint esmentat com a molí del riu de Montsant. El nom de molí de Baix, documentat al segle XVII, podria correspondre també a aquest molí, però no n’estem segurs.
El 1560 es va cremar. A partir d’aquest fet la vila, com a propietària, portà a terme un llarg treball de reconstrucció que durà fins ben entrar l’any 1562, i que ens ha deixat una notable quantitat de documents, com per exemple la compra i trasllat d’una mola des de la població de Cambrils fins a l’esmentat molí.
Va ser adquirit per n’Espasa de Vilanova el 1627. Com a mínim durant dos segles, el molí va ser a càrrec de la família Alabart. Modest Montlleó documenta el 1752 el moliner Joan Alabart i el 1789, a Josep Alabart. El 1820 el moliner també es deia Josep Alabart. A mitjan de segle XIX el molí era a càrrec de Joan Alabart, de cal Otxo.
En vehicle, s’hi arriba seguint el camí que, sortint de la pista que porta a les ermites de Santa Magdalena i Sant Antoni, segueix el curs del riuet del Teix o, a peu, sortint pel camí de Sant Antoni.
Podem veure encara les parets de l’edifici i la bassa –amb un pou circular–, totalment plena de terra i conreada. Els esbarzers que creixen a l’espai que hauria ocupat el molí dificulten l’observació de qualsevol altra resta arquitectònica.
Al costat mateix hi ha el mas, també en runes. S’explica que, fa segles, els seus habitants eren víctimes d’un malefici consistent en que els queia una pedra per la fumera que els trencava l’olla que tenien al foc. Altres versions apunten que es tractava d’una venjança d’una antiga propietària de la casa.
Un altre fet, no menys llegendari, que s’explica d’aquest indret és l’assassinat del propietari –potser de tota la seva família– en temps molt llunyans. El cossos van ser llençats a un avenc conegut, precisament, amb el nom del Moliner.

El molí draper

La primera referència que tenim és de l’any 1557, en un document que parla d’un veí que va desmuntar part de la bassa. Posteriorment apareix documentat el camí del molí draper. El podríem ubicar una mica més amunt del molí de l’Espasa, però no sabem exactament on podria ser.
 

Runes del molí de l'Espasa

carrutxa@etnocat.org
Ulldemolins 2001