per títol
per autor
DOCUMENTS RELACIONATS
PROJECTES DE BIBLIOTEQUES DIGITALS A LA DEMARCACIÓ DE TARRAGONA
GRAU I PUJOL, JOSEP M.T.

Dos són els projectes en marxa de digitalització a les comarques de Tarragona.

El primer és a càrrec de la Diputació de Tarragona, a través d’ OASI (Organisme Autònom per a la Societat de la Informació) que preveu digitalitzar arxius i biblioteques, dels primers , hi ha consultable actualment (juliol 2003) una col.lecció de 26 postals de Tarragona i Roda de Berà, de les segones hi ha en aquests moments a la xarxa quatre llibres d’història de la ciutat de Tarragona, embrió del que ha de ser la Biblioteca digital Tarraconense (http://www.bibliodt.org).


L’altre iniciativa es realitza des de Reus , a través del Centre de Cultura Popular Carrutxa, en conveni amb l’Institut Municipal d’Acció Cultural, i s’anomena Biblioteca Digital Carrutxa (http://www.carrutxa.org/biblioteca/).

El seu objectiu és el de publicar treballs sobre patrimoni cultural, inèdits o ja editats en paper, i funciona com una base de dades, amb consultes per autor, títol i temàtica.El juliol del 2003 comptava amb 82 registres, és a dir 82 treballs sobre etnografia,història i arxivística de les tres Comarques del Camp de Tarragona, a més del Priorat i la Conca de Barberà.


En un altre ordre de coses, l’únic arxiu completament digitalitzat de la província és el de la Comuna del Camp de Tarragona, conservat a la Selva del Camp, que inclou a més, les fitxes de l’arxiu municipal de la mateixa vila (laselva.essi.es) .


De diaris a la xarxa hi ha el Diari de Tarragona (diaridetarragona.com) i de revistes locals, les de Cambrils (revistacambrils.com) i l’informatiu d’Alforja (a través del servidor local tinet.org.


Un altre servei molt útil per l’usuari és el que ofereix la biblioteca pública de Tarragona (http://cultura.gencat.net/BPTarragona ) , que ha fitxat totes els articles del seu fons local procedents de monografies, revistes dels centres d’estudis,revistes locals i altres publicacions.

Així abans d’empendre qualsevol recerca en humanitats i ciències socials, l’investigador si vol un estat de la qüestió sobre una població, un tema o la bibliografia d’un autor , etc. des de qualsevol lloc i amb un ordinador conectat a la xarxa , pot obtenir immediatament les dades desitjades.
Si l’article o llibre està penjat en algun altre web, la biblioteca li remet directament al text in extenso.

Des de Barcelona ,la Societat Catalana de Genealogia (http://www.scgenealogia.org), dins de la secció : Base de dades-Fitxers (article-llistat) també incorpora textos de treballs de l’àrea geogràfica de Tarragona.

En relació als arxius i hemeroteques hem de dir que a la demarcació de Tarragona hi ha molts fons microfilmats, i atenent la facilitat de la digitalització a partir de pel.lícula, hem de creure que en un futur poguem veure més material documental a internet, a disposició de tots.


Data de publicació digital: 01/01/1970


Article publicat a la revista d’Arxius i Biblioteques COMPACTUS (València) 7 (maig –agost 2003), ps. 46-47.

La Biblioteca Digital és un servei de CARRUTXA en conveni amb L'INSTITUT MUNICIPAL D'ACCIÓ CULTURAL DE REUS

by mussara·com