per títol
per autor
DOCUMENTS DE GRAU%20I%20PUJOL,%20JOSEP%20M.T.
EUFEMIÀ FORT I COGUL I LES TERRES GIRONINES. PRODUCCIÓ HISTORIOGRÀFICA I EPISTOLARI.
GRAU I PUJOL, JOSEP M.T.

L’any 2000 ,la família de l’historiador medievalista Eufemià Fort i Cogul (La Selva del Camp 1908 – Barcelona 1979) cedí el seu fons personal a la Generalitat de Catalunya, que el diposità a l’Arxiu Històric de Tarragona (AHT). Aquest centre, després de les tasques prèvies d’ordenació, classificació i inventariació, l’ha posat a disposició dels investigadors. Fort desenvolupà la seva recerca principalment sobre el Camp de Tarragona, on destaquen dos focus d’interès: la seva vila nadiua, la Selva del Camp, i el monestir de Santes Creus. La història religiosa esdevé l’eix central de la major part dels seus treballs. La fidelitat al país i a la seva llengua fou absoluta, tot i les dificultats del moment que li tocà viure.

Dins la seva extensa producció bibliogràfica localitzem algunes obres relacionades amb les comarques gironines on mantingué contactes amb diverses personalitats de la cultura.

Del 1979 trobem el treball “El gran senescal de Catalunya. Notícies biogràfiques de Ramon de Montcada, personatge clau en la política expansiva del país en el segle XII”, que presentà al premi d’història Alexandre Deulofeu que convocà el Casino Menestral de Figueres (l’original té 101 pàgines). En l’onzena festa literària de la colla excursionista cassanenca hi lliurà la monografia “Les noces d’or de Vilabertran (tres matrimonis en la vida de Jaume II)”, optant al Vè Premi de la família Pascual.
Altres estudis realitzats són “Sant Pere de Roda. Pinzellades evocatives”, un original de 84 pàgines amb un lema a la portada “Monestir empordanès”, fet que suposa la també participació en algun certamen literari.

Anterior, el 1976, descobrim un esborrany manuscrit d’una desena de fulls “Un blanenc, mecenes memorable”, on comenta, amb motiu de la donació d’unes taules gòtiques del segle XV, procedents de la Guàrdia dels Prats (a la Conca de Barberà), el seu finançament per part d’un monjo de Santes Creus, fra Vidal, originari de Blanes.

Dins la sèrie de correspondència observem missives que li tramet Lluís Batlle Prats, arxiver de l’ajuntament de Girona i membre de l’Institut d’Estudis Gironins, des del 1970 fins a la seva mort, el 1979. El contingut és variat, des de notícies familiars i felicitacions nadalenques, a la tramesa de publicacions pròpies amb comentaris i valoracions d’aquestes. Destaquem la col•laboració d’En Batlle al Col•loqui d’Història del Monaquisme català, celebrat a Bellpuig d’Urgell amb la comunicació, “Un retaule de Pau Costa al monestir de Santa Clara de Girona”. A l’inversa, llegim referències de la participació d’Eufemià Fort en la miscel•lània d’homenatge a Jaume Sobrequés Callicó (1975) i peticions de dades per a la confecció d’un article sobre el Pare Antoni Escofet, natural d’El Vendrell (Baix Penedés) i mort a la ciutat de Girona el 1861, als 74 anys. L’article fou publicat en el núm. 22 (1974-75) dels Annales de l’Institut d’Estudis Gironins (pàgs. 269-296) amb el títol “Unes quantes notícies de fra Antoni Escofet, monjo egregi de Santes Creus”.

Altres corresponsals de les comarques gironines són l’abat del monestir de Santa Maria de Solius, P.Edmon M.Garreta (1974), la secretària dels premis Recull de Blanes, Maria Ribes (1976), i Frederic Rahola, Conseller de Governació de la Generalitat de Catalunya (1977). Sense oblidar al referit Jaume Sobrequés, amb residència a Barcelona, el qual preparà pel I Col•loqui del Monaquisme català l’article “L’actuació política de l’abat i del monestir de Poblet durant els primers anys de la guerra civil catalana (1460-1464)”, datat el 1967, i editat per l’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus en el volum II (pàgs.207-262).Dos anys més tard ,el 1969,en el butlletí Santes Creus,volum III,núm 29 hi apareixia un altre treball “Notes i documents per a la història de Santes Creus durant la guerra civil catalana del 1462-1472:Regnat d’Enric I de Catalunya,1462-1463 “ (pàgs. 581-600).


Precisament un dels llibres de l’Eufemià Fort i Cogul Notícia històrica d’una singular institució medieval.La comunitat de pobles del Camp de Tarragona ,editat a Barcelona per la Fundació Salvador Vives Casajuana l’any 1975 el dedicà al Dr. Santiago Sobrequés i Vidal.


Data de publicació digital: 01/01/1970


Article publicat a la REVISTA DE GIRONA (Girona) 219 (juliol-agost 2003),ps. 89-90.

La Biblioteca Digital és un servei de CARRUTXA en conveni amb L'INSTITUT MUNICIPAL D'ACCIÓ CULTURAL DE REUS

by mussara·com