per títol
per autor
DOCUMENTS RELACIONATS
LA SELVA DEL CAMP. RESTAURACIÓ DE LA IMATGE GÒTICA DE SANT ANDREU APÒSTOL
GRAU I PUJOL, JOSEP M.T.

Després de més de dos anys de treball intens i coincidint amb la festa del vot de Sant Andreu, la parròquia i el poble de la Selva rebia la imatge de pedra del seu Sant patró completament restaurada.
La figura fou obrada per l’escultor montblanquí Guillem Timor l’any 1341, i és per tant anterior a la construcció de l’actual temple renaixentista.
Tot i les mutilacions del cap i dels braços realitzades durant la passada Guerra Civil , la peça conservava encara la seva policromia original , que ara es pot contemplar en tota la seva extensió i qualitat artística.
El 27 de febrer del 2002 es traslladà la talla a l’Escola de Restauració i Conservació de béns mobles de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, durant aquest temps un equip de tècnics dirigit per la professora Montserrat Artigau, ha procedit a la seva neteja. Primerament el procediment ha estat mecànic, amb pincells i aspirador, després amb bisturí, per acabar amb la neteja química.
S’han aplicat tècniques de desalació, si bé l’afectació era superficial , i finalment de consolidació, tant del daurat com dels elements decoratius fets al temple i a l’oli.
Això ha permés eliminar les restes de pols, fum, cera, i fins i tot de pintura plàstica, que ennegrien la imatge.
Paral.lelament s’ha confeccionat un acurat reportatge fotogràfic, una detallada cartografia (dibuixos) i per acabar una memòria exhaustiva amb un glossari dels mots específics i una àmplia bibliografia , que en total ocupen més de 70 pàgines.
La memòria es pot consultar a l’abadia de la Selva.
El material és pedra dolomia, sembla que fou extreta de la zona de Montblanc, lloc d’orígen de l’escultor.
Com hem comentat , la salvaguarda de la policromia original al temple és excepcional, els restauradors han constatat que en el segle XVII, segurament coincidint amb la votació del segon patronatge motivat per la peste, la imatge es restaurà amb la tècnica vigent d’aleshores (pintura a l’oli).
Celebrem la recuperació de la imatge per al patrimoni local i per a la devoció dels selvatans, i esperem que en un futur es segueixi aquesta línea de restauració de peces antigues, siguin retaules, pintures o orfebreria.


Data de publicació digital: 11/08/2004




La Biblioteca Digital és un servei de CARRUTXA en conveni amb L'INSTITUT MUNICIPAL D'ACCIÓ CULTURAL DE REUS

by mussara·com