per títol
per autor
DOCUMENTS RELACIONATS
LA INEXISTÈNCIA DE L´OASI PRIORATÍ. LES PRIMERES PASSES DE LA CNT AL PRIORAT
EL MUSEU, UN ESPAI PER A LA MEMÒRIA. UNA PROPOSTA MUSEÍSTICA AL PRIORAT TORROJA DEL PRIORAT
LES MINES DE BELLMUNT AL SEGLE XIV
ELS SARDS DE LES MINES DE FALSET AL SEGLE XIV
ELS MOLINS HIDRÀULICS FARINERS DE LA CONCA ALTA DELS RIUS SIURANA I MONTSANT
LA DIADA DE LA TRUITA AMB SUC D´ULLDEMOLINS
NOTES SOBRE L’ELABORACIÓ DEL PA A ULLDEMOLINS
BONREPÒS I ESCALADEI. ELS INICIS DE DOS MONESTIRS PROPERS
Els bombardeigs i la guerra des de l’aire, al Priorat
El capbreu de Torroja del Priorat del 1744
LA CONCA DE BARBERÀ EN DOS FONS PATRIMONIALS DE TARRAGONA I EL PRIORAT
DOCUMENTACIÓ REFERENT AL PRIORAT DE L’ARXIU HISTÒRIC DE LA DIPUTACIÓ
ESPERAR ELS REIS. COSTUMS TRADICIONALS DE LA NIT DE REIS
COQUES I JOTES, LA FESTA AL PRIORAT
DIABLE SÓC D’AQUEST BALL... (NOTES PER A LA HISTÒRIA DELS BALLS DE DIABLES)
L’OR D’ESCALADEI
LA CONFRARIA DEL ROSER D´ALBARCA
PAISATGES DE SECÀ, VINYES DE COSTER
LA CAPTA DE SANT NICOLAU A CABASSERS (PRIORAT)
LA DIADA DE LA TRUITA AMB SUC D´ULLDEMOLINS
FLORES JUANPERE, MONTSERRAT ; PALOMAR, SALVADOR

Des de 1982, el segon diumenge de març se celebra a la població prioratina d’Ulldemolins la Diada de la Truita amb Suc. Aquesta festa –amb rerefons gastronòmic– pren com a motiu un menjar típic del Priorat, propi del temps de Quaresma pels ingredients emprats.
Per a l’elaboració del plat es necessiten, en primer lloc, espinacs, fesols, si es vol, i ous per fer la truita. Els espinacs han de morfir-se, és a dir, amassegar-los i estrènyer-los amb les mans fins que facin suc.
Per fer el suc es fregeix bacallà, i l’oli del fregit es posa en una cassola de terrissa on se sofreigeixen els alls i unes fulles de julivert, tot trinxadet. Quan els alls agafen color, es tiren un parell de cullerades de farina i es deixa rossejar. Llavors s’hi afegeix aigua –o millor, el suc de coure els fesols– i un pols de pebre vermell i sal, deixant que arrenqui el bull. Quan la truita d’espinacs està feta, ja freda, es posa a la cassola, juntament amb el bacallà. I és té una estona a foc lent fins que el suquet comença a fer xup-xup. No cal dir que aquesta recepta varia segons el costum de cada casa, afegint al suc altres components.
Fa vint anys va néixer una festa que treia aquest menjar de l’àmbit domèstic per posar-lo al carrer com a centre d’una celebració festiva que parteix de l’organització d’un concurs en què hi participen no poques persones de la població.
Hi ha dues categories, amb premis a la truita més saborosa i a la més ben guarnida. Hi participa força gent –en una vila de menys de cinc-cents habitants es presenten a concurs unes cent vint truites–, la qual cosa permet que sigui degustades per tots els assistents a l’hora de dinar. Al matí, però, els assistents ja han pogut esmorzar pel mateix preu.
Les truites són exposades a la plaça del santuari de la Mare de Déu del Loreto, indret que esdevé el centre de l’activitat festiva. A l’entorn de la diada s’organitzen activitats culturals i recreatives. Hi ha fira de productes artesans al Pla de l’Església, sovint, es programen actuacions castelleres, balls o concerts de corals.
La festa esdevé, amb la col·laboració de tota la població, un marc efectiu per a la promoció dels productes locals, especialment l’oli –principal producció agrícola del terme– i del vi de la Cooperativa. No cal dir que aquest dia cafès, bars i restaurants s’omplen de gom a gom, les orelletes i altres pastissos elaborats artesanalment es venen a dotzenes i totes les botigues ho noten en major o menor mesura.
La diada de la Truita amb suc d´Ulldemolins és un exemple paradigmàtic de nova tradicionalitat.
Ens mostra, per exemple, com la tradició es crea a partir d´uns referents històrics –en aquest cas, un menjar propi de la Quaresma– i d´unes necessitats del present, com ho és la promoció de la població. Avui és una festa ben coneguda, i sovint esmentada com a exemple, dins el calendari popular de celebracions catalanes. I ho és en la mesura que reuneix les característiques que defineixen la Festa, amb majúscula: celebració col·lectiva que cohesiona la comunitat i que aporta al poble beneficis culturals i econòmics.
La festa contribueix a la cohesió de la comunitat en la mesura que exigeix un alt grau d´implicació de la població. L´elaboració de truites, més enllà de l´estricta participació en el concurs que s´organitza, n´és l´exemple més clar. Cal assegurar que n’hi haurà per tothom i això suposa elaborar una quantitat considerable de truites. Des de sempre, les truites que es menja el nombrós públic que s’apropa en aquest dia a Ulldemolins són les que s’han presentat a concurs, Però en aquests últims anys, l’associació de dones «La Carena» té, a més, una parada on es mostra com es prepara el suquet i on es venen truites.
La festa aporta beneficis culturals a la població. Actualment, la truita amb suc a és un referent d´identitat local i de projecció exterior d’Ulldemolins. Les truites que es presenten a concurs en l’apartat de millor decoració reflecteixen els símbols col·lectius –l’escut, el campanar o les ermites–, però també les inquietuds del poble. La festa és un marc per a l’organització d’activitats culturals, per presentar l’anuari o per amostrar aspectes de la vida del passat. Els muntatges –realitzats pel grup de dones– sobre l’elaboració del pa o la neteja de la roba en el passat són excel·lents mostres d’accions quasi museogràfiques que, amb tota senzillesa, van molt més enllà de la simple exposició al carrer d’eines i estris vells que s’acostuma a fer en determinades festes identitàries. I aporta també beneficis econòmics, ja que la festa no és un negoci per ella mateixa –ben a l’inrevés, necessita de moltes hores de treball voluntari–, però possibilita la descoberta del poble i dels seus productes agroalimentaris als forasters. La continuïtat de la festa s’assegura en l’equilibri entre esforç i benefici col·lectiu.
És una fórmula que cal conèixer i no sempre es pot imitar. Moltes vegades les festes d’arrel gastronòmic es formulen com a celebracions de consum, a partir dels interessos d’un sector concret de la població –el directament implicat en la prestació de serveis als forasters– o de la inversió pública en la promoció turística de la població. No es tracta de menystenir cap celebració, però sí de destacar, en el cas d’Ulldemolins, el valor d’una iniciativa nascuda del poble i que es viu com una veritable festa. Una diada que ha trobat la conjunció entre el referent tradicional, la participació popular i la utilitat social de la festa .


Data de publicació digital: 13/01/2003


Publicat a la revista Caramella n. 5, juliol-desembre 2001

La Biblioteca Digital és un servei de CARRUTXA en conveni amb L'INSTITUT MUNICIPAL D'ACCIÓ CULTURAL DE REUS

by mussara·com