per títol
per autor
AUTORS
AUDI, PERE
PALOMAR, SALVADOR
S'han trobat: 5 registres

  CELS GOMIS I MESTRE, CULTURA POPULAR I CULTURA OBRERA (PALOMAR, SALVADOR) - Introducció a la figura de Cels Gomis (Reus, 1841-Bacelona, 1915), escriptor, folklorista i polític.

  FREDERICA MONTSENY MAÑÉ (1905-1994), UNA MIRADA REUSENCA (PALOMAR, SALVADOR) - Encara que és prou conegut que la que fou primera ministra d´un govern de l´Estat, Frederica Montseny va néixer a Madrid, el cert és algunes vegades se l´ha identificada com a reusenca. Ho era el seu pare, Joan Montseny (Federico Urales). Aquest article vol aportar algunes notes sobre la vinculació de Frederica Montseny a Reus, una ciutat on les idees de progrés i de transformació social eren ben vigents en un temps en què persones com els seus pares van fer de l´educació i la difusió de la cultura entre les classe treballadores eines per a la revolució social.

  JOAQUIM BLANC: UN ANARQUISTA MASROJÀ SINGULAR I OBLIDAT (AUDI, PERE) - Joaquim Blanch Margalef havia nascut el 1867. El 1905 contribuí, si hem de fer cas a les seves paraules, a fundar la cooperativa obrera Flor de Maig: « fui y soy socio fundador de una cooperativa obrera que desde hace nueve años existe en esta localidad». A més, segons afirma, ajudà a fundar al Masroig, probablement per la mateixa època que es va fundar la cooperativa, l´Agrupació Obrera Republicana. El 1908, la Impremta Bassa de Móra d´Ebre publicava un llibret de poemes escrit per Joaquim Blanch. El títol ja ens dóna algunes pistes sobre el caire abrandat del seu contingut: ´Rayos y Truenos´. Si en aquella època ja era difícil viure amb el sou d´un treballador, si ja era difícil que un treballador sabés de llegir i escriure, més difícil, gairebé impensable, esdevé el fet que un treballador, un paleta, publiqués un llibre de poemes...

  LA INEXISTÈNCIA DE L´OASI PRIORATÍ. LES PRIMERES PASSES DE LA CNT AL PRIORAT (AUDI, PERE) - Si més no a partir de 1914 la CNT inicià un procés d´expansió per la comarca que menaria a la creació de nombrosos grups anarquistes i sindicats únics. El procés culminaria amb la creació de la Federació Comarcal de l´Alt i el Baix Priorat...

  RAMON CLARET GUAL: LA RESISTÈNCIA LLIBERTÀRIA AL PRIMER FRANQUISME (PALOMAR, SALVADOR) - La vida de Ramon Claret Gual (Òdena, 1919 - Reus, 2005) és la d´un de tants militants de base de la CNT. La seva trajectòria il·lustra prou bé la de molts altres homes i dones que van creure en la revolució i en la necessitat de guanyar la guerra al feixisme i que el 1939 van continuar la lluita fent de la clandestinitat una forma de vida.


La Biblioteca Digital és un servei de CARRUTXA en conveni amb L'INSTITUT MUNICIPAL D'ACCIÓ CULTURAL DE REUS

by mussara·com