per títol
per autor
AUTORS
FLORES JUANPERE, MONTSERRAT ; GONZALEZ, ALEIX
FLORES JUANPERE, MONTSERRAT ; PALOMAR, SALVADOR
GAVALDÀ, MONTSERRAT ; PALOMAR, SALVADOR
MARíN SILVESTRE, DOLORS
PALOMAR, SALVADOR
S'han trobat: 8 registres

  AÏLLAMENT, RELIGIOSITAT I MEDICINA (FLORES JUANPERE, MONTSERRAT) - Aïllament, religiositat i medicina: estratègies institucionals de resposta a la pesta. Experiències de viles del Camp i del comtat de Prades (segles XIV-XVI)

  ELS GOIGS (ROIG, JOAN) -

  ELS MOLINS HIDRÀULICS FARINERS DE LA CONCA ALTA DELS RIUS SIURANA I MONTSANT (FLORES JUANPERE, MONTSERRAT ; GONZALEZ, ALEIX) - El molí hidràulic és un mecanisme tècnic que exemplifica la capacitat humana per a utilitzar els recursos naturals –en aquest cas, l’aigua– com a font d’energia. Aquest aprofitament es fa d’una manera força racional, creant en el medi un impacte reduït –no es desvia tot el cabal del riu– i obtenint-los fins i tot quan són escassos –construcció de preses de captació i basses d’acumulació allà on els corrents fluvials són baixos o estacionals. A més, sovint els molins s’instal•len en línia per tal de fer una cadena d’aprofitament d’aigua: la que surt d’un molí un cop ha estat utilitzada, passa a la bassa de l’altre.

  ELS RESISTENTS ANTIFEIXISTES ENTRE L´OBLIT, L´AMNÈSIA, LA MEMÒRIA SELECTIVA O EL PACTE POLíTIC. (MARíN SILVESTRE, DOLORS) - Així doncs, parlem de joves formats políticament que es negaren a deixar-se vèncer els primers mesos de 1939, igual que la multitud dels que es van anomenar huidos, que en l´Espanya ocupada per Franco fugiren a les muntanyes amb armament i sabotejaren i atacaren fins als anys cinquanta les forces repressives del règim. En diversos llocs de la geografia espanyola aquells homes i dones adoptaren les tàctiques de l´exercit guerriller i arribaren a tenir publicacions i una infraestructura important, ajudada pel Partit Comunista espanyol, que a la fi va desautoritzar la lluita guerrillera i va tenir greus dificultats per facilitar el pas cap a la frontera del homes de la Sierra, ja que no tenien escapatòria. Molts d´ells havien lluitat també a la resistència francesa, d´on va venir el nom, maquisard o maquis, que es va emprar com a sinònim de guerriller. El cas català fou diferent. Aquí es va desenvolupar una guerrilla eminentment urbana, no estructurada com a exèrcit ?com el cas comunista?, sinó de grups d´afinitat, una practica antiga i pròpia del moviment llibertari internacional i que a Catalunya tenia una pervivència que provenia dels anys vint, quan la patronal i el Sindicat Lliure obligaren els sindicalistes a agrupar-se i a armar-se per defensar-se. Els grups d´homes anomenats d´acció van ser una constant en tota la història anarquista i actuaren sempre a partir de la reflexió i acció personal, al marge de les consignes del sindicat o de l´organització...

  ENTRE EL MUSEU I EL TERRITORI. UNA EXPERIÈNCIA A L’ENTORN DE LA CULTURA DE L’OLI (PALOMAR, SALVADOR) -

  LA DIADA DE LA TRUITA AMB SUC D´ULLDEMOLINS (FLORES JUANPERE, MONTSERRAT ; PALOMAR, SALVADOR) -

  NOTES SOBRE L’ELABORACIÓ DEL PA A ULLDEMOLINS (GAVALDÀ, MONTSERRAT ; PALOMAR, SALVADOR) -

  “LA UNIÓN AGRíCOLA” 1905: ELS PRIMERS COOPERATIVISTES ESPLUGUINS (VALLÈS I MARTÍ, JOSEP MARIA) -


La Biblioteca Digital és un servei de CARRUTXA en conveni amb L'INSTITUT MUNICIPAL D'ACCIÓ CULTURAL DE REUS

by mussara·com