«Descobreix el drac» és una producció de Carrutxa, en conveni amb la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Reus (2009–2011).

Amb la col·laboració de Direcció General de Cultura Popular i Tradicional Catalana. Generalitat de Catalunya

Recerca, documentació i textos:
Salvador Palomar
Ferran Sugr
anyes

Fotografies:
Salvador Palomar

I les col·laboracions de:
Ferran Sugranyes
Roser Palomar

Agraïments:
Pere Alegre
Maite Casasús
Montserrat Flores
Ezequiel Gort
Montsant Fonts

Arxiu Municipal de Reus
Ball de Diables de Reus
Ball de Diables de l'Arboç
Blog «Trucadors»
Centre de Lectura de Reus
Llibreria Gaudí. Reus

I a totes les entitats que van fer possible la renovació de la festa de Sant Jordi, a la ciutat de Reus, el 2009.

Cliqueu sobre la imatge per entrar al web

Aquestes pàgines han estat creades com a suport a l'activitat que, amb el mateix títol, es va programar, a Reus, amb motiu de la diada de Sant Jordi, els anys 2009, 2010 i 2011, impulsada pel Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria (Carrutxa).

«Descobreix el drac» és una proposta a l'entorn de la figura del drac i altres animals fantàstics a la tradició popular, a la narrativa, a l'arquitectura, a la iconografia, a les festes populars, amb un referent geogràfic proper. És resultat d'una recerca de representacions del bestiari en els elements arquitectònics dels carrers i places dels pobles del Baix Camp i el Priorat –sense defugir altres exemples– i del buidat de la riquíssima producció literatura de canya i cordill, editada a Reus, als segle XVIII i XIX. I també, com és habitual en el treball de l'associació del coneixement obtingut de la tradició oral, sobre mites i creences relacionades amb els animals, reals o imaginats.

En aquestes pàgines hem aplegat la informació i alguns dels materials que ha generat el programa durant aquests anys. Entenem que més enllà de la nostra feina de recerca i divulgació poden ser útils per a la preparació d'altres activitats, a daptades a cada entorn, per part de centres educatius o associacions culturals. L'indret web resta, per tant, obert.

No cal dir que us convidem a participar-hi, enviant fotografies o aportant la localització d'elements arquitectònics que representen diferent bestiari fantàstic, cites de text o suggeriments sobre els seus continguts.

Podeu escriure a reus@carrutxa.org

.
última actualització:
març 2012
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .