2009 El badalot, drac de l'Arboç

El drac treient foc

Aquest any 2009 recuperem el costum de convidar un drac de fora vila a participar a la festa de Sant Jordi de Reus. El drac es podrà veure durant tot el dia al costat de la parada de Carrutxa, i ha estat convidat per la colla del drac reusenc a participar en l'encesa conjunta que el drac i la víbria realitzen a l'acabar la jornada, a la plaça del Mercadal.

Hem demanat als components de la colla que ens presentin el Badalot, i ens expliquen:

«El naixement d’un drac mai no ha estat fàcil: cal il·lusió, són necessàries idees, no hi falta pas l'esforç i és imprescindible la col·laboració. Aquests factors s’uniren a l’Arboç l’any 1993, concretament al Ball de Diables de l’Arboç, amb segles d’experiència.

Tenim, doncs, una bèstia infernal de cinc caps d’aspecte ferotge, d’ulls atents i injectats en sang que no deixen un racó sense vigilància, setge i foc; de banyes cargolades, corbes, rectes, sinuoses; de grans queixals i llengües de sis puntes per on escup foc. Té unes urpes a punt per atrapar els incauts i unes ales estripades que bateguen amb el so dels timbals de fusta i pell d’arrels centenàries, timbals iguals que els timbals centenaris del Ball de Diables de l’Arboç, dels quals encara se’n conserven una parella, i que han inspirat altres colles per realitzar els seus propis timbals.

Un cop la colla va posar la il·lusió en aquest projecte, les idees no es feren esperar, com ja heu comprovat, però calia una mà artística i amb traça artesana i fantasiosa, i aquesta mà es trobà en Dolors Sans, coneguda i reconeguda pel seu extens i espectacular repertori de bestiari festiu català. Ella hi posà l’esforç artesà; els diables, l’esforç d’impulsar un ambiciós projecte, i tots els arbocencs i arbocenques hi col·laboraren activament mitjançant la seva aportació econòmica i els seus ànims, expressats al llibre de signatures que la colla guarda com un tresor i un orgull, perquè gràcies a ells el drac es va poder fer realitat.

El bateig va tenir lloc el dissabte de la Festa Major de l’Arboç del 1993. Els padrins foren cinc, un per cada cap: el Cabrot del Vendrell, el drac de Sant Jaume dels Domenys, el drac de Banyeres, el drac de la Gornal i el drac de la Mónia. Com a tots els bateigs tradicionals no hi faltaren els caramels i confits.

A partir d’aquest bateig, el Badalot ha esdevingut l’ambaixador alat de l’Arboç no només arreu del nostre país, sinó també a d’altres contrades: Maó, Madrid, Aguilar de Campó, Bilbao, Santiago de Compostela, Lisboa (Portugal), Lucerna (Suïssa), Bolonya (Itàlia). Any rere any, el quart diumenge d’agost, ha demostrat als arbocencs l’estimació i afecte que professa a la vila, que es demostra en les enceses a plaça de dissabte a la tarda i de diumenge al migdia i a la tarda, unes enceses totals que dedica a l’Arboç.».

Un dels caps del drac Badalot