@

-

Joaquim M. Masdeu Guitert
Calendari festiu de la Selva del Camp
Reus, 1998 (168 p.)

Després d'una primera part dedicada als elements de la festa –el foc, els guarniments, els àpats, la música, la dansa, la indumentària o els jocs–, el llibre descriu el costumari festiu d'aquesta població del Baix Camp, presentant les celebracions segons el curs de l'any, agrupades en cicles temàtics: Nadal, Carnestoltes, Quaresma i Pasqua, primavera, estiu i tardor. Un treball etnogràfic exhaustiu, basat en la documentació bibliogràfica i oral, que aporta un seguit d'informacions que poden ser extrapolables a d'altres poblacions.

[10,00 euros]


-

Pere Navarro Gómez
Aproximació geolingüística als parlars del Priorat
Reus, 2000 (94 p.)

Aquest llibre és un tast de la variació que la llengua catalana presenta a la comarca del Priorat. No s'ha tingut la pretensió de dur a terme un treball exhaustiu, però s'ha volgut oferir, per primera vegada, informació sobre la totalitat de localitats de la comarca. Pere Navarro és professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, i un apassionat de l'estudi de la variació lingüística, especialment la geogràfica.
Acompanyen aquest estudi un total de 72 mapes on apareixen representades variants fonètiques, morfològiques i lèxiques dels parlars del Priorat.

[15,50 euros]


-

Almoster, una memòria del poble
Edició a cura d'Antonieta Prats i Sobrepere
Reus, 2001 (240 p.)
2a edició: Reus, 2002

És el primer de dos volums recopilatoris sobre els records i coneixements que guarda en la memòria Enric Llevat i Sánchez, un almosterenc singular de 89 anys. A través de converses amenes, aquest els ha anat transmetent a Antonieta Prats, qui ha tingut la cura d'ordenar i recrear els trets més importants i la manera de parlar i de sentir del poble antic.
Narrador i autora, en estreta col·laboració, han cercat documents i han consultat nombrosos testimonis de la vila fins a poder oferir un treball que, a més d'interessar –com és evident– als almosterencs, aporta a tots els interessats en les tradicions populars la crònica de la societat rural catalana d'anys enrere.

[16,00 euros]


-

Montserrat Flores i Salvador Palomar
La Tronada, festa a Reus
Reus, 2001 (84 p.)

Una manifestació festiva esdevé emblemàtica per a una població per raó de la seva singularitat en el territori –malgrat que, antigament, pogués ser comuna a nombroses poblacions– i perquè s’identifica amb la festa fins al punt de fer-se indispensable. Això que ha succeït amb fets tan diversos com un ball, una tonada musical o una beguda, passa a Reus amb la Tronada, una antiga forma de preparar la pirotècnia que ha perviscut com a senyal de festa major a la ciutat. Un rec de pólvora uneix un seguit de peces de ferro –els mascles o morters–, que, disposats a la plaça del Mercadal, esclaten com a anunci de la festa o al pas dels seguicis festius. El llibre documenta les tronades com a part de la festa reusenca des del segle XVII i, amb abundants il·lustracions, ens apropa a aquesta espectacular forma d’artesania pirotècnica.

[18,00 euros]


-
Roger Pascual Garsaball
Montsant: patrimoni natural i paisatge
Reus, 2002 (216 p.)

Un estudi indispensable per conèixer una de les serres més emblemàtiques de les comarques meridionals del Principat. Roger Pascual és doctor en Biologia i especialista en la flora de la serra de Montsant. És membre de la Plataforma per a la defensa del patrimoni natural del Priorat i ha participat activament en la reivindicació de la declaració de Montsant com a parc natural.
El treball s'emmarca en un projecte de recerca sobre la serralada –iniciat amb un programa de l'IPEC que Roger Pascual va coordinar juntament amb Salvador Palomar– i que tindrà continuïtat amb la publicació d'altres volums sobre la història i l'activitat humana a la muntanya.

[EXHAURIT]


-
Ramon Violant i Simorra
El càntir per aigua
Dibuixos de Ramon Noé. Edició facsímil de l'original (1951). Introducció de Salvador Palomar
Reus, 2003 (42 p.)
En col·laboració amb l'Arxiu Municipal de Reus

Amb motiu del centenari de l'etnògraf, nascut a Sarroca de Bellera el 1903, es reedita aquest treball que Gaietà Vilella, financer reusenc i fundador de l'Associació d'Estudis Reusencs, va publicar, com a nadala, el 1951. La relació entre Ramon Violant i Gaietà Vilella, tal com s'explica en la introducció, va propiciar l'encàrrec de la que fou l'última gran obra de l'investigador, l'Etnografia de Reus i la seva comarca.
La monografia ens apropa a la història i a les variants tipològiques –amb acurades il·lustracions– d'aquest atuell quotidià destinat a contenir i transportar l'aigua.

[8,00 euros]


-
Antoni Fonts Gondolbeu,
Poboleda i Escaladei
Edició facsímil de la «Monografía acerca del monasterio de Scala Dei y la villa de Poboleda» (1915). Estudi introductori d'Ezequiel Gort i Salvador Palomar
Reus, 2004 (124 p.)

Antoni Fonts Gondolbeu fou un capellà il·lustrat, deixeble del bisbe reusenc Joan B. Grau i amic de l'arquitecte Antoni Gaudí, que, a començaments del segle XX, era rector de Poboleda. Aquesta monografia encavalca història i llegenda respecte als orígens d'Escaladei i aporta documentació poc coneguda per a la història del Priorat.

[12,00 euros]


-
El ball de Sant Abdó i Sant Senén, patrons de la vila d'Almoster per vot de poble
Edició a cura d'Antonieta Prats Sobrepere
Reus, 2004 (136 p.)

El teatre popular té, al Camp, el Penedès, el Priorat i la Conca, una expressió característica. Els balls parlats són peces de teatre de carrer, que es representaven/representen en el context d’una festa, a la plaça, però que també han estat presents en els seguicis i les processons.
Aquesta és una documentada edició dels textos del ball hagiogràfic referit als sants patrons de la vila d’Almoster, comparant les diverses versions, senceres o fragmentàries, conservades. Inclou també la nova versió que ha estat representada el 2004 en forma de lectura dramatitzada.

[12,00 euros]


Ezequiel Gort Juanpere
L'antic Hospital de Reus i el seu barri
Reus, 2006 (118 p.)

El 2005, amb motiu de complir-se els vuit-cents anys de l’existència documentada de l’Hospital de Reus i del carrer –aleshores només un camí– que avui porta aquest nom i que, de sempre, va comunicar l’hospital amb la plaça i amb l’església de Sant Pere, Carrutxa, amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal de Reus, va organitzar diverses activitats divulgatives. Com a resultat final es publica aquest llibre d’Ezequiel Gort, que recull i amplia considerablement el contingut d’aquelles activitats i el posa a l’abast de tothom.
L’autor hi fa un recorregut per bona part dels vuit-cents anys d’història documentada de l’hospital i del barri que es va generar al seu redós, en concret, durant el llarg període en què l’hospital va ser en aquest indret, és a dir, entre cap a 1205 i 1843. A més de l’hospital, s’hi aprofundeix especialment en l’entorn, en la formació dels carrers, els edificis i les institucions que va acollir al llarg dels temps, però sobretot incideix en la vida diària de les persones que hi vivien, en les formes del treball quotidià, la religiositat, el joc i la festa.
Avui, el barri s’està transformant en profunditat, hi han desaparegut alguns vells carrers i se’n dibuixen de nous. El mateix carrer de l’Hospital està immers en un ritme frenètic de canvi. Sembla oportú, doncs, deixar-ne prou testimoni de com s’ha format i del que ha estat el vell barri.

[15,00 euros]


Ramon Vallverdú Albornà
Foc en dansa. Els balls de diables tradicionals del Penedès i el Camp de Tarragona
Editat conjuntament amb l'Esbart Català de Dansaires i l'Ajuntament de l'Arboç
Reus, 2006 (254 p.)

Ramon Vallverdú és membre del Ball de Diables de l'Arboç des de 1981 i ha estat ballador de l'Esbart Sant Julià de l'Arboç i de l'Esbart Sant Cugat.
Aquest llibre és estudi sobre els balls de diables històrics amb parlaments –que fan la representació teatral de la lluita entre el cel i l'infern– del Penedès i del Camp de Tarragona. S'hi fa una descripció de cada colla, la seva indumentària i estris, la seva forma d'evolucionar pels carrers, i nombrosos exemples dels textos de les representacions. El llibre compta amb abundants il·lustracions a color. El pròleg és de Salvador Palomar.
A banda del seu contingut etnogràfic, el treball s'apropa al ball de diables des de la perspectiva de la dansa.«El moviment d'un diable amb la carretilla encesa, al ritme del toc de timbals, amb el punt de dansa que fa servir la seva colla, donant voltes i més voltes sota una pluja d'espurnes no pot ser altra cosa que una dansa», afirma l'autor, que considera que massa sovint s'ha obviat el caire de «ball» del ball de diables en el conjunt de danses que participen en els seguicis festius.

[24,00 euros]

MÉS LLIBRES

@

-