@

-

[EXHAURIT]

Acurat estudi etnogràfic i lingüístic sobre el treball dels boters, les eines emprades en la fabricació dels diversos recipients, els noms dels objectes i les tècniques de treball. Fruit d'una recerca bibliogràfica i de camp, compta amb una introducció històrica sobre un dels oficis més representatius de la ciutat de Reus.

M. Lluïsa Bruch i Júlia Plaza
Vocabulari dels boters
Reus, 1986 (61 p.)


-

[EXHAURIT] Josep M. Gort i Ezequiel Gort
Reus: la formació d'una ciutat
Reus, 1986 (118 p.)

Editat amb motiu de l'exposició del mateix títol, organitzada per commemorar el vuitè centenari de les cartes de població reusenques, el llibre presenta una visió de síntesi del procés de desenvolupament urbanístic de la ciutat en aquests vuit segles, contextualitzat amb diverses notícies sobre diferents aspectes de l'activitat econòmica, la situació política o la vida quotidiana dels seus habitants. El llibre reprodueix un seguit de dibuixos que mostren l'evolució de la ciutat al llarg dels segles.

En col·laboració amb l'Ajuntament de Reus

-

[EXHAURIT] Salvador Palomar
El ball de diables al Baix Camp

Treball pioner en l'estudi de de ball de diables a Catalunya, inclou una primera part sobre el context general del ball i la situació en què es trobaven les colles de diables en diversos indrets del país –a la meitat dels anys 1980, força diferent de l'actualitat–, per entrar després en la descripció etnogràfica de les característiques específiques d'aquesta manifestació festiva a la comarca estudiada i en la ressenya històrica del ball a les diferents poblacions del Baix Camp, amb abundant informació sobre la participació dels diables en tot tipus de festes. Ha esdevingut un treball de referència quant a la descripció de models tradicionals del ball. És il·lustrat amb fotografies i dibuixos.

Reus, 1987 (146 p.)

-

[EXHAURIT]

Ricard Solana
Llibre dels gegants i altres entremesos de Reus

Recerca històrica sobre les diverses parelles de gegants que han participat en les festes reusenques, els nanos o capgrossos, la mulassa, l'àliga i el drac. Un treball encara no superat en conjunt –tot i que s'han publicat estudis monogràfics sobre alguns d'aquests elements festius– que va obrir camí al coneixement de les manifestacions tradicionals de la festa major reusenca. Amb abundants il·lustracions i partitures de les tonades que acompanyen aquests elements festius.

Reus, 1987 (158 p.)


-

[PVP: 8 euros]

M. Lluïsa Bruch i Júlia Plaza
Vocabulari dels basters

Aquest estudi consta d'una primera part descriptiva de la feina dels basters: les matèries primeres que utlitzaven, les eines emprades per a la confecció dels diferents guarniments i la seva utilització en les diverses parts del procés d'elaboració, els guarniments que elabora el baster i el seu ús. La segona part es dedica específicament al vocabulari de l'ofici.
El treball és resultat d'una recerca bibliogràfica i de camp, amb basters de l'Alt Urgell, la Conca de Barberà, el Garraf, l'Osona, el Priorat, el Solsonès i el Vallès.

Reus, 1988 (130 p.)


-

[PVP: 6 euros]

Ezequiel Gort,
Els senyors feudals de Reus.

El llibre ens apropa al coneixement històric de la senyoria reusenca mitjançant una breu síntesi biogràfica dels cambrers de la Seu de Tarragona, senyors de Reus, entre 1307 i 1539. Amb voluntat divulgativa, s'hi presenten les estructures bàsiques del senyoriu de Reus, la castlania i la cambreria de la Seu tarragonina.

Reus, 1989 (78 p.)


-

[EXHAURIT] Montserrat Anglès, Montsant Fonts i Salvador Palomar
Carnaval a l'escola: Experičncies i propostes
Reus, 1989 (91 p.)

Recull de diverses experiències de divulgació de la festa de carnaval desenvolupades per Carrutxa entre 1985 i 1989. «El carnaval de l'ós», «La festa de les màscares» i «El regne de SM Carnestoltes», són aproximacions a tres models de carnaval tradicional, amb diverses propostes d'animació, complementades amb un seguit de reflexions sobre la festa a l'escola i bibliografia.

En col·laboració amb la Regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament de Reus

-

[EXHAURIT] Rasquera, Cançons de la tradició oral
Edició a cura de Salvador Palomar i Salvador Rebés

El llibre presenta una selecció dels materials col·lectats entre 1988 i 1989 en un exercici d'arqueologia folklòrica, ja que s'hi recullen testimonis d'una pràctica cultural que havia perdut la seva vigència en el moment de la recerca. És un cançoner centrat en una sola població, però representatiu de la comarca de la Ribera d'Ebre, que aplega testimonis de notable valor documental, com les balades «Isabel de Liar», «La fecundació prodigiosa», «La guardadora d'un mort», «L'Escriveta»..., i una àmplia mostra del repertori local de cançons relacionades amb les feines del camp, de ronda, de festa...

Reus, 1990 (102 p.)

-

[PVP: 6 euros]

Salvador Palomar
Les majorales del Roser d'Ulldemolins

Segona edició –la primera de Carrutxa– d'un treball de Salvador Palomar sobre la confraria del Roser d'Ulldemolins (Priorat) i el folklore –goigs,cançons de pandero, danses...– vinculat a la devoció a la Mare de Déu del Roser en aquesta població. Inclou nombrosos exemples de cançons de pandero, aplegades en diverses èpoques i referències històriques sobre el conegut «Ball de majorales d'Ulldemolins», peça habitual del repertori de dansa dels esbarts d'arreu de Catalunya.

Reus, 1990 (2a edició, 71 p.)


-

[PVP: 5,50 euros] Montserrat Anglès i Salvador Palomar (coord.)
Petita guia de la Festa Major de Reus

Reus, 1991 (65 p.)

Guia, d'antuvi, adreçada a les escoles, que ha estat utilitzada àmpliament com a element de coneixement de la festa. Inclou informació bàsica sobre els orígens de la festa de Sant Pere i els actes tradicionals que la configuren, a més d'una ressenya històrica i d'una descripció etnogràfica de tots els elements que formaven part del seguici reusenc el 1990. El pas dels anys l'ha deixat incompleta degut a l'aparició de nous grups festius com l'àliga o el balls de cavallets i galeres, tot i que encara conserva la seva utilitat per conèixer en síntesi la festa.

En col·laboració amb la Regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament de Reus