Xarxa

Xarxa

Reconeixement a Mn. Joan Roig i Montserrat

Ulldemolins ha fet un homenatge, aquest dissabte 18 de maig de 2024,  a Joan Roig i Montserrat, rector del poble des de fa 46 anys. La seva tasca al capdavant de la parròquia, el seu compromís social i el seu activisme en favor de la llengua i la cultura popular el fan sobradament mereixedor d'aquest reconeixemeent.

La col·laboració amb la nostra entitat ha estat prou important durant molts anys. Cal destacar el treball realitzat per a la recuperació del pandero, instrument amb que les majorales de la confraria del Roser acompanyaven les seves cançons.

Nascut a Felanitx, l'Ajuntament d'Ulldemolins l'ha nomenat fill adoptiu i ha posat el seu nom a una placeta que es troba a tocar de l'abadia. En el transcurs de l'acte, Laia Pedrol va interpretar un seguit de cançons de pandero, composades per a l'avinantesa, amb el pandero que es conserva actualment a l'església d'Ulldemolins.

Més informació

Memòria de la guerrilla antifranquista

Diferents col·lecius convoquen la XXV Marxa d'homenatge als Maquis, que tindrà lloc el 8 i 9 d'octubre a les muntanyes de Prades.
Les activitats començaran el dissabte 9 amb una caminada des de l'Albiol a la cova dels Patacons. A la tarda, tindran lloc a Capafonts dues xerrades i a la nit, un concert. El diumenge, els actes es faran a la Riba, amb una ruta a peu, i a Montblanc.

Més informació

I Congrés Internacional sobre Patrimoni Immaterial

El I Congrés Internacional sobre Patrimoni Immaterial és una activitat organitzada pel projecte de recerca sobre Patrimoni Immaterial (PINMAT) i el Grup de Recerca d’Antropologia en Patrimoni (GRAP), a més compta amb la col·laboració de diferents universitats i institucions. Pretén acollir tant a investigadors com a professionals i organitzacions dedicades al patrimoni cultural immaterial (PCI) per a reflexionar sobre les seves diferents dimensions des d’una perspectiva internacional, en les temàtiques que poden veure’s en els simposis i conferències planificades.

https://www.ub.edu/congrespci/ca/

Més informació

El dimoni (o diable) com a protagonista

Enguany, el V Simposi sobre Focs Festius a la Mediterrània està dedicat a la figura del diable o dimoni. És prou evident la relació d'aquest personatge mític, prou present en la nostra cultura popular, amb el foc –el medi on habita, l'infern– i la festa, on apareix sovint envoltant d'espurnes pirotècniques, com a màscara i en representacions de teatre popular, sense oblidar el seu protagonisme en rondalles i llegendes, molts cops associades al fet festiu...

El Simposi, organitzat pel Consell Insular de Mallorca i l'Institut Ramon Muntaner, es durà a terme els dies 22, 23 i 24 d'octubre de 2021 a Mallorca. S'estructura en tres àmbits:

Les identitats del dimoni. Les mil cares del dimoni
El dimoni en el seu context. El dimoni en el seu infern
Comunicacions de temàtica lliure

Organització: Consell Insular de Mallorca i Institut Ramon Muntaner
Col·laboren: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Govern de les Illes Balears i Ajuntament de Palma

Per a més informació: carles@irmu.org

Més informació

III Jornades d'oficis i arquitectura tradicional als Ports

El  cap de setmana del 18 i 19 de setembre del 2021 tenen lloc a Horta de Sant Joan (Terra Alta), les III Jornades anuals d’oficis i arquitectura tradicional als Ports. Un cicle de conferències, tallers i activitats entorn l’arquitectura tradicional i el Patrimoni Cultural Immaterial.

En l'edició d'enguany, la temàtica de l'esdeveniment gira al voltant del patrimoni cultural vinculat a l'ofici de pastor i els reptes que planteja en relació a la seva salvaguarda i a la conservació del patrimoni construït en aquest paisatge cultural.

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter