Xarxa

Xarxa

2n Congrés sobre la Jota als territoris de parla catalana

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament de Falset organitzem el 2n Congrés sobre la Jota als territoris de parla catalana que es celebrarà els dies 21, 22 i 23 de maig a Falset, la capital del Priorat. 

La jota és una manifestació musical rica, amb diversos significats culturals que varien d'acord amb el context històric i geogràfic. Dansa, música i paraula interactuen en una gran diversitat de formes en relació a les conductes i significats que li atorga cada comunitat. Documentada històricament des del segle XVIII, s'ha mantingut viva en la varietat de manifestacions però sobretot dins de l'imaginari col·lectiu. 

Durant tres dies es celebrarà a Falset el segon congrés sobre la Jota als territoris de parla catalana, que reunirà experts i aficionats a aquesta temàtica de tots els territoris. Les comunicacions de caràcter acadèmic/científic s'alternaran amb activitats de caire més lúdic.

A les jornades hi participarà l'Albert Margalef, membre de l'associació, amb una comunicació sobre les jotes foguejades: «Anar a ballar i sortir cremada. La jota foguejada al Priorat i a l'Ebre.»

Més informació

PRÒLEK 2018

El pròxim dia 16 de juny se celebrarà la segona edició del Pròlek, la prèvia de la Festa Major de Reus. durant tot el dia es podran dur a terme diverses activitats: tallers infantils, vermuts, concerts, cercaviles, i un llarg etcètera. Creiem que és una bona inicitiva per començar a calentar motors de cara la Festa Major però, el més important, és que és una activitat oberta a tothom que ens apropa al món de la festa i la tradició des d'iniciatives molt diverses. 

Més informació

Goigs i la tradició popular a l'entorn de la Mare de Déu d'Agost

La devoció a l'Assumpció és ben comuna als pobles cristians de la Mediterrània —amb diferències entre la tradició oriental i occidental— i ben present a la cultura popular catalana, on trobem manifestacions de religiositat popular com les professons o l'exposició de les imatges al temple, encara vigents a Mallorca.

La marededéu adormida procedent de la prioral de Sant Pere és un bon exemple de l’exposició d’imatges en la nostra religiositat popular. Enguany, aquest tema és el protagonista del tema que gira al voltant de la restauració d’aquesta talla del segle xvi i, el pròxim dijous, es presentarà la conferència «Goigs i la tradició popular a l’entorn de la Mare de Déu d’Agost».

Més informació

II FESTA DE L'ARBRE DE MAIG

El costum de tallar un arbre ben alt i plantar-lo al mig d’una plaça per ballar i fer festejar al seu voltant és molt antic i comú a diversos països europeus. A Reus, l’arbre de maig també s’havia plantat, si més no al segle XVI. Amb el temps, la celebració per donar la benvinguda a la primavera va anar desapareixent. Tanmateix, l'any passat, de la mà de la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, es va recuperar la festa i, el pròxim divendres dia 4, comença la segona edició de l'Arbre de Maig de Reus.

Més informació

4a Festa del Territori

La xarxa d'entitats i plataformes en defensa del territori del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre —Xarxa Sud—, celebra de nou el dia 5 de maig la quarta edició de la Festa del Territori per a fer visibles les diferents lluites en defensa d'aquest. 

Enguany el programa inclou un seguit de ponències sobre iniciatives en marxa per una nova cultura del territori, així com un seguit d'activitats, tallers —com el de pedra seca— i actuacions al llarg de tot el dia: corre-vermuts, gegants, nans o diables infantils, entre d'altres.

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter