Xarxa

Xarxa

Memòria de la guerrilla antifranquista

Diferents col·lecius convoquen la XXV Marxa d'homenatge als Maquis, que tindrà lloc el 8 i 9 d'octubre a les muntanyes de Prades.
Les activitats començaran el dissabte 9 amb una caminada des de l'Albiol a la cova dels Patacons. A la tarda, tindran lloc a Capafonts dues xerrades i a la nit, un concert. El diumenge, els actes es faran a la Riba, amb una ruta a peu, i a Montblanc.

Més informació

I Congrés Internacional sobre Patrimoni Immaterial

El I Congrés Internacional sobre Patrimoni Immaterial és una activitat organitzada pel projecte de recerca sobre Patrimoni Immaterial (PINMAT) i el Grup de Recerca d’Antropologia en Patrimoni (GRAP), a més compta amb la col·laboració de diferents universitats i institucions. Pretén acollir tant a investigadors com a professionals i organitzacions dedicades al patrimoni cultural immaterial (PCI) per a reflexionar sobre les seves diferents dimensions des d’una perspectiva internacional, en les temàtiques que poden veure’s en els simposis i conferències planificades.

https://www.ub.edu/congrespci/ca/

Més informació

El dimoni (o diable) com a protagonista

Enguany, el V Simposi sobre Focs Festius a la Mediterrània està dedicat a la figura del diable o dimoni. És prou evident la relació d'aquest personatge mític, prou present en la nostra cultura popular, amb el foc –el medi on habita, l'infern– i la festa, on apareix sovint envoltant d'espurnes pirotècniques, com a màscara i en representacions de teatre popular, sense oblidar el seu protagonisme en rondalles i llegendes, molts cops associades al fet festiu...

El Simposi, organitzat pel Consell Insular de Mallorca i l'Institut Ramon Muntaner, es durà a terme els dies 22, 23 i 24 d'octubre de 2021 a Mallorca. S'estructura en tres àmbits:

Les identitats del dimoni. Les mil cares del dimoni
El dimoni en el seu context. El dimoni en el seu infern
Comunicacions de temàtica lliure

Organització: Consell Insular de Mallorca i Institut Ramon Muntaner
Col·laboren: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Govern de les Illes Balears i Ajuntament de Palma

Per a més informació: carles@irmu.org

Més informació

III Jornades d'oficis i arquitectura tradicional als Ports

El  cap de setmana del 18 i 19 de setembre del 2021 tenen lloc a Horta de Sant Joan (Terra Alta), les III Jornades anuals d’oficis i arquitectura tradicional als Ports. Un cicle de conferències, tallers i activitats entorn l’arquitectura tradicional i el Patrimoni Cultural Immaterial.

En l'edició d'enguany, la temàtica de l'esdeveniment gira al voltant del patrimoni cultural vinculat a l'ofici de pastor i els reptes que planteja en relació a la seva salvaguarda i a la conservació del patrimoni construït en aquest paisatge cultural.

Més informació

2n Congrés sobre la Jota als territoris de parla catalana

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament de Falset organitzem el 2n Congrés sobre la Jota als territoris de parla catalana que es celebrarà els dies 21, 22 i 23 de maig a Falset, la capital del Priorat. 

La jota és una manifestació musical rica, amb diversos significats culturals que varien d'acord amb el context històric i geogràfic. Dansa, música i paraula interactuen en una gran diversitat de formes en relació a les conductes i significats que li atorga cada comunitat. Documentada històricament des del segle XVIII, s'ha mantingut viva en la varietat de manifestacions però sobretot dins de l'imaginari col·lectiu. 

Durant tres dies es celebrarà a Falset el segon congrés sobre la Jota als territoris de parla catalana, que reunirà experts i aficionats a aquesta temàtica de tots els territoris. Les comunicacions de caràcter acadèmic/científic s'alternaran amb activitats de caire més lúdic.

A les jornades hi participarà l'Albert Margalef, membre de l'associació, amb una comunicació sobre les jotes foguejades: «Anar a ballar i sortir cremada. La jota foguejada al Priorat i a l'Ebre.»

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter