En el marc de la VIII Jornada de Transhumància al Lluçanès, Salvador Palomar presentarà el treball realitzat aquest anys, en col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Montsant, sobre ramaderia: la recerca a partir d'entrevistes a vells pastors, les activitats de divulgació com la publicació d'un quadern del Parc o l'exposició itinerant «La feina que no es pot deixar», amb especial referència a Montsant com a llocs d'estada durant l'estiu de ramats procedents de les terres de l'Ebre.
La jornada tindrà lloc el dissabte 21 de setembre, a Santa Eulàlia de Puig-oriol
Ulldemolins ha fet un homenatge, aquest dissabte 18 de maig de 2024, a Joan Roig i Montserrat, rector del poble des de fa 46 anys. La seva tasca al capdavant de la parròquia, el seu compromís social i el seu activisme en favor de la llengua i la cultura popular el fan sobradament mereixedor d'aquest reconeixemeent.
La col·laboració amb la nostra entitat ha estat prou important durant molts anys. Cal destacar el treball realitzat per a la recuperació del pandero, instrument amb que les majorales de la confraria del Roser acompanyaven les seves cançons.
Nascut a Felanitx, l'Ajuntament d'Ulldemolins l'ha nomenat fill adoptiu i ha posat el seu nom a una placeta que es troba a tocar de l'abadia. En el transcurs de l'acte, Laia Pedrol va interpretar un seguit de cançons de pandero, composades per a l'avinantesa, amb el pandero que es conserva actualment a l'església d'Ulldemolins.
Diferents col·lecius convoquen la XXV Marxa d'homenatge als Maquis, que tindrà lloc el 8 i 9 d'octubre a les muntanyes de Prades.
Les activitats començaran el dissabte 9 amb una caminada des de l'Albiol a la cova dels Patacons. A la tarda, tindran lloc a Capafonts dues xerrades i a la nit, un concert. El diumenge, els actes es faran a la Riba, amb una ruta a peu, i a Montblanc.
El I Congrés Internacional sobre Patrimoni Immaterial és una activitat organitzada pel projecte de recerca sobre Patrimoni Immaterial (PINMAT) i el Grup de Recerca d’Antropologia en Patrimoni (GRAP), a més compta amb la col·laboració de diferents universitats i institucions. Pretén acollir tant a investigadors com a professionals i organitzacions dedicades al patrimoni cultural immaterial (PCI) per a reflexionar sobre les seves diferents dimensions des d’una perspectiva internacional, en les temàtiques que poden veure’s en els simposis i conferències planificades.
Enguany, el V Simposi sobre Focs Festius a la Mediterrània està dedicat a la figura del diable o dimoni. És prou evident la relació d'aquest personatge mític, prou present en la nostra cultura popular, amb el foc –el medi on habita, l'infern– i la festa, on apareix sovint envoltant d'espurnes pirotècniques, com a màscara i en representacions de teatre popular, sense oblidar el seu protagonisme en rondalles i llegendes, molts cops associades al fet festiu...
El Simposi, organitzat pel Consell Insular de Mallorca i l'Institut Ramon Muntaner, es durà a terme els dies 22, 23 i 24 d'octubre de 2021 a Mallorca. S'estructura en tres àmbits:
Les identitats del dimoni. Les mil cares del dimoni
El dimoni en el seu context. El dimoni en el seu infern
Comunicacions de temàtica lliure
Organització: Consell Insular de Mallorca i Institut Ramon Muntaner
Col·laboren: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Govern de les Illes Balears i Ajuntament de Palma
Per a més informació: carles@irmu.org
Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS
Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com