Notícies

Notícies

18-02-2020

Exposició fotogràfica "La Palma, per al poble"

El dia 19 de febrer estrenem, a 2/4 de 8 del vespre al nostre local, l’exposició La Palma per al poble, una mostra fotogràfica dedicada al 3 d’agost de 1979, quan Taronjada Natural —que vam recordar en el documental sobre el Mas de la Solfa— va organitzar una cercavila reivindicativa per evitar l’enderrocament de La Palma.

Aquest espai situat al carrer Ample ja va patir la seva clausura durant el franquisme i, més tard, va ser posat en perill per part de l’Ajuntament amb la voluntat de derruir-lo. Tanmateix, aquest grup d’animació va voltar pels carrers del nostre nucli antic i durant anys va protagonitzar diverses mobilitzacions amb un únic objectiu: salvar La Palma.

Aquella acció va ser capaç d’obrir el debat sobre la preservació d’aquest conjunt arquitectònic, que en el seu moment es va convertir en una de les societats populars implicades en l’organització dels carnavals reusencs durant el primer terç del segle xx.

L’exposició recull, a través de diferents imatges de la cercavila, aquesta acció reivindicativa que va defensar una part important del nostre patrimoni històric amb recursos populars i festius com els gegants, les auques i el so de les gralles.

Es tracta d’una mostra que s’emmarca en el quarantè aniversari de l’entitat i evidencia la nostra visió més àmplia de la memòria històrica, no sempre dedicada a la Guerra Civil. Ens permet, doncs, recordar que l’aparició de Carrutxa es donà en un moment en què la ciutat bullia d’inquietuds culturals.

Per tot això, volem anunciar que a finals de març realitzarem un Compartir el Coneixement sobre la història de La Palma per tal de donar a conèixer la trajectòria d’aquesta societat i posar en valor els testimonis que la van viure.

L’exposició es podrà veure al nostre local (Travessera del c/ Nou de Sant Josep, núm. 10) durant l’horari d’atenció al públic.

 

Lloc de l’exposició: Local de Carrutxa.

Dates: del 19 al 20 de març de 2020.

Horari: de dilluns a divendres de 5 a 8 del vespre.

 

Més informació
16-01-2020

Presentació del documental Mas de la Solfa

El pròxim dia 22 de gener, a 2/4 de 8 del vespre, presentarem al nostre local el documental El Mas de la Solfa! Aquest reportatge, dirigit per Júlia Urgell i amb el suport de la Fundació el Solà, explica la història del grup d'animació "Mas de la Solfa" que va existir durant la dècada dels anys 80 a la Fatarella (Terra Alta).


Es tractava d'un grup polifacètic i activista social que va aconseguir una de les seves principals fites: recuperar
una forma d'habitar el carrer després dels anys de la dictadura franquista. Amb les gralles, la percussió i els capgrossos com a protagonistes van realitzar múltiples cercaviles, concerts de gralles, espectacles d'escenari i
espectacles de dimonis.

Al curtmetratge hi apareixen veus del mateix grup, membres d'altres grups amb els quals van tenir relació (Arturo Gaya de "la Baldufeta" i Salvador Palomar de "Taronjada Natural") i generacions posteriors que van créixer marcades pel grup. Hi destaca la figura del músic Toni Pellisa, el qual va ensenyar a tocar la gralla a molts grups de les Terres
de l'Ebre.

La presentació del documental comptarà amb la participació de la seva directora, de Salvador Palomar i Mariona Quadrada. 

No hi falteu! 

Més informació
07-01-2020

Presentació del Llibre Negre

L’autor Jordi Martí ha elaborat una antologia de textos anarquistes d’alliberament nacional escrits des dels i per als Països Catalans amb la intenció de mostrar la memòria llibertària independentista.

L’antologia, titulada El llibre negre i formada per tres publicacions, inclou textos que abracen des del 1842 al 2018. Alguns dels escrits són coneguts, inclús inèdits, i altres no ho són tant, però el conjunt de tots ells ens parla sobre la lluita contra l’Estat i els estats, sobre el catalanisme llibertari i l’independentisme anarquista, entre altres temes.

El pròxim dia 15 de gener, a 2/4 de 8 del vespre, Jordi Martí ens presentarà el darrer volum al nostre local. No hi podeu faltar!

Més informació
20-12-2019

L'ahir i l'avui

La memòria històrica ha estat des de fa temps una de les línies més importants de la nostra entitat. En el moment en què vam conèixer la tècnica de la refotografia vam descobrir una nova eina capaç d’enllaçar l’ahir i l’avui. Per això, ens vam voler endinsar en una pràctica nova, desconeguda, però que ens ha permès gaudir de les històries del passat i de la vida quotidiana des d’una altra perspectiva.

La refotografia és l’acte de repetir una imatge d’un mateix lloc deixant un considerable espai de temps entre les dues fotografies. La imatge del passat és sobreposada a la del present, la qual cosa permet estimular els records i la memòria d’aquells que han viscut esdeveniments importants del passat o, senzillament, posar en valor els espais i edificis que ja no hi són però que formen part de la història de les persones i d’una ciutat.

Amb tot això, i no podria ser d’una altra manera, el nostre exercici de refotografia ha començat amb la nostra ciutat a través d’imatges del franquisme i els nostres comerços centenaris, entre altres temes.

En aquesta notícia podeu veure un dels nostres primers muntatges: la plaça del Prim amb el raval de Jesús el dia 15 de gener de 1940, on es pot observar la celebració del primer “Any de la Victòria”.

En aquest cas el muntatge ha estat possible gràcies a la imatge cedida per Francesc Olesti, al qual li agraïm la seva col·laboració.

Tal com anem avançant, us anirem mostrant tots els nostres resultats.

L’experiència continua!

Més informació
19-11-2019

Canal a Telegram

Us recordem que si voleu rebre informació sobre les activitats de Carrutxa, us podeu afegir al canal de difusió de l'entitat a Telegram

https://t.me/carrutxa

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter