Notícies

Notícies

13-03-2019

Programa de la III Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular

Us presentem el programa definitiu de la III Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular que tindrà lloc el pròxim dissabte dia 16, a l'Arxiu Municipal de Reus. 

Recordeu que podeu fer les vostres inscripcions a carrutxa@gmail.com, les qual inclouen les publicacions sobre les recerques de Carnaval realitzades a les comarques del Baix Camp i el Priorat. 

Més informació
06-03-2019

Ordeno, mano i disposo

Amb motiu de la III Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular s'exposarà a l'Arxiu de Reus Ordeno, mano i disposo, una mostra que aprofundeix en la festa del Carnaval i que l'aborda des d'una prespectiva barcelonina, històrica i social. Creiem que la presència d'aquesta ciutat no pot faltar en aquesta jornada d'estudi dedicada al Carnaval i volem agraïr a Pep Fornès i al Museu Etnològic i de Cultures del Món que ens hagin cedit aquesta exposició.

L'exposició pren com a punt de partida els bans satírics que, durant els anys 80, van redactar i difondre col·lectius de diferents barris, especialment el Consell dels Bulls de Gràcia. A partir d'aquesta expressió festiva i literària, s'inicia un repàs per la celebració del Carnaval i les diferents etapes de prohibició, tolerància i censura que va patir en el període contemporani.

Des de la celebració més oficial fins als grups que s'aplegaven a parcs i fonts, passant pels carnavals de barri, es fa un retrat d'aquesta festa de disfresses, rues, balls, murgues i enterraments de la sardina fins a arribar al capítol dramàtic de la Guerra Civil i la seva prohibició.

El primer Carnaval després de la dictadura, el de 1980, està encara fortament regulat per les autoritats, que prohibeixen les comparses i l'ús de màscares fora dels actes oficials. Tot i aquestes limitacions, els diferents barris també duen a terme actes on s'hi manifesta la forma més punyent i transgressora d'aquesta festa.

 

Més informació
04-03-2019

III JORNADA D'ASSOCIACIONISME I CULTURA POPULAR

El pròxim dia 16 de març se celebrarà la III Jornada d’Associacionisme i Cultura Popular, organitzada pel Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa. Enguany la jornada es dedicarà a la festa que ha estat, i segueix sent, objecte de recerca i divulgació per a l’entitat: el Carnaval.

Es tracta d’una celebració que, a mitjan segle XIX, es configurava segons un model organitzatiu vinculat a les societats recreatives, culturals i socials que emergien en moltes poblacions. En aquesta festa, avui hi són presents les antigues o renovades societats, però que alhora també han generat noves formes d’associacionisme.

Carrutxa treballa des de fa temps en l’estudi d’aquesta festa a les comarques del Baix Camp i el Priorat i, darrerament, ho ha fet amb més intensitat. L’entitat ha col·laborat amb el Museu de Reus en l’exposició «Semblar déu i tot lo món. Els carnavals reusencs 1859-1939» i en la producció de la mostra «L'àlbum del Carnestoltes. El Carnaval a Cornudella s. xix-xx» com a exemple de dues poblacions amb una rica i representativa tradició de Carnaval. També ha treballat en un estudi sobre les pràctiques humorístiques i satíriques dels carnavals reusencs des del segle xvi fins a l’actualitat. En definitiva, una línia de treball que continua oberta amb projectes que es realitzaran aquest any i el pròxim.

Amb tot això, i coincidint amb el tancament de les exposicions temporals esmentades, la jornada que es presenta vol esdevenir un punt de trobada per tal d’intercanviar coneixements i experiències sobre els carnavals del país, uns carnavals que fan palesa d’aquesta relació entre la festa i l’associacionisme.

Amb motiu de la jornada, al vestíbul de l'Arxiu es podrà veure l'exposició «Ordeno, mano i disposo: Bans històrics del Consell dels Bulls del Carnaval de Gràcia». L’exposició restarà oberta des del 12 fins al 16 de març. A més, com cada any, les aportacions de la jornada es recolliran als Fulls de Treball de Carrutxa.

 

Més informació
20-02-2019

Presentació del catàleg "Làlbum del Carnestoltes"

El pròxim dia 3 de març, a les 12 del migdia, presentarem el catàleg de l'exposició L'àlbum del Carnestoltes. Els carnavals de Cornudella de Montsant (s. XIX-XX). Aquest catàleg, fruit de l'exposició sobre els carnavals d'aquesta vila prioratina, vol ser un retorn social, un agraïment a totes les persones -veïns i veïnes del poble- que, durant l'estiu, han obert les seves caixes de fotografies i les han compartit amb nosaltres. 

Amb aquesta presentació, doncs, no només volem donar a conèixer aquesta festa, tant particular a Cornudella, sinó també donar un agraïment per la col·laboració i el suport que hem rebut en tot el procés.

El catàleg compta amb una descripció detallada de la festa del Carnaval a la vila des del segle XIX, fent èmfasi en l'aparició de les societats i la seva implicació en la festa, les pràctiques de carrer, les disfresses i la sàtira, entre d'altres. Com moltes vegades hem dit, el Carnaval de Cornudella esdevé paradigmàtic, un pol d'atracció, és per això que ens sentim satisfets de poder compartir els resultats d'aquest estudi. A banda, és clar, els testimonis aplegats durant anys hi tenen un protagonisme especial, donant vida a allò que nosaltres us relatem. Amb tot això, us convidem a assistir a la presentació. 

Més informació
11-02-2019

Qui no es fum d'aqueix món... Humor i Sàtira al Carnaval de Reus

Qui no es fum d'aqueix món... Humor i Sàtira al Carnaval de Reus

Les circumstàncies excepcionals que viu el nostre país motiven que, a vegades, algunes de les activitats previstes coincideixin amb mobilitzacions ciutadanes que considerem importants. Per aquesta raó, ajornem la presentació del treball «Qui no es fum d'aqueix món... Humor i sàtira al Carnaval de Reus» pel dimecres 27 de febrer, a les 19.00 h, al Museu de Reus (raval de Santa Anna, núm. 59).

Aquest és un estudi sobre les formes de burla —oral, teatral, impresa...— en els carnavals reusencs des del segle XVI fins al present: mascarades, fulls satírics, matracades, premsa carnavalesca... El treball, realitzat amb motiu del 40è aniversari de la primera publicació satírica del Carnaval actual —Tururut Viola, 1979— s'edita en format catàleg, en paper, i tindrà una versió digital a la xarxa.

Aquest treball forma part del programa sobre els carnavals al Baix Camp i el Priorat que ha generat la nostra col·laboració amb el Museu de Reus en l'exposició «Semblar Déu i tot lo món. Els carnavals reusencs 1859-1939» i la realització de l'exposició «L'àlbum del Carnestoltes» a Cornudella de Montsant.

Amb tot això, us convidem a assitir en aquest acte per tal de conèixer el nostre estudi. 

 

[La presentació ha estat ajornada]

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter