Notícies

Notícies

13-03-2024

Vocabulari de la terrissa

El dimarts 19 de març, a 2/4 de 8 del vespre, al local, parlarem del Vocabulari tècnic de la indústria terrissera (1950),  de Ramon Violant i Simorra, publicat per l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i l'editorial Garsineu. L'edició ha comptat amb el suport d'institucions i entitats, com la nostra.

El llibre que incorpora més de 1.500 paraules, unes 500 il·lustracions i una trentena de fotografies sobre aquest treball artesà, cabdal en la nostra cultura. El vocabulari abasta tot el procés d'elaboració, des de l'extracció de la terra fins a l'embolcall de les peces ja acabades, realitzat a partir de les visites que Violant i Simorra va fer a una quarantena de centres terrissers dels Països Catalans al llarg de deu anys.

És una obra que ha restat inèdita durant més de setanta anys. Va ser redactada i acabada l’any 1950 i Violant la va fer per presentar-la a un premi de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que la va guardonar el 1951. L'edició del llibre ha anat a cura d' Ignasi Ros.

 

Més informació
12-03-2024

Divulgar la història, poble a poble

Enguany continuem amb les presentacions del llibre d'Ezequiel Gort i Juanpere, El comtat de Prades i la baronia d'Entença en el temps medievals, editat per Rafael Dalmau ed., amb la col·laboració de l'entitat.

El dimecres 20 de març, a les 7 de la tarda, es presentarà a Tarragona —Casa del General, c/ Major, 14— amb la participació, a més de l'autor, de Valentí Gual Vilà, prologuista i professor d'Història a la UB, i Lurdes Malgrat, directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de Tarragona.

El 17 d'abril, a les 7 de la tarda (Pl. de la Dona), tindrà lloc la presentació a les Borges del Camp. I el 26, a Vilaplana (Pl. de la Riba).

Anirem actualitzant el calendari d'activitats.

Més informació
04-03-2024

Anar a la font. Un treball quotidià de les dones

Aquest mes de març, a partir del dimecres dia 4, estrenarem una mostra de fotografies antigues de dones a les fonts urbanes de diverses poblacions, les quals ens permetran recordar que carregar cada dia l'aigua per al consum de la casa ha estat, principalment, una tasca assignada a les dones.

Totes les imatges ens permetran reflexionar tant sobre la importància del treball femení en l'àmbit domèstic, tant o més invisibilitzat que el treball assalariat, i sobre l'aigua com a element indispensable per a la subsistència.

No és casual que la majoria de fotografies concentrin dones i xiquetes al voltant dels indrets que les motiven. En les imatges circulades com a postals, el títol fa referència a la font, obviant la presència humana. Les imatges ens mostren també els atuells emprats en el passat per al transport de líquids, la majoria fets de terrissa.

La mostra es podrà veure al nostre local de dilluns a dimecres des de les 17 h fins a les 20 h de la tarda. 

Us hi esperem! 

Més informació
15-02-2024

Érem feres. Diaris personals de la guerra

El dimecres 21 de febrer, Oriol Riart Arnalot, autor de Érem feres. Diaris personals de combatents de la Guerra Civil (Lleida: Pagès ed., 2023) conversarà amb Salvador Palomar, a les 7 de la tarda, a la Biblioteca Central Xavier Amorós, sobre aquest llibre, que aplega el testimoni de trenta-nou diaris personals, en part inèdits.
Menys abundants que les memòries, escrites anys després i on es fa notar el pas del temps en la visió o el coneixement global del conflicte, els diaris constitueixen una font directa que reflecteix vivències del moment en què es redacten. Diaris que ens parlen de la separació de l'entorn familiar, de les condicions de vida al front, de la participació ens combats, d'incerteses i esperances.
Una nova manera de mirar una guerra que, des de fa anys, ha generat no poca bibliografia.

Més informació
04-01-2024

Cloenda de l'exposició «Després de la guerra»

L’exposició «Després de la guerra. La vida quotidiana sota el franquisme», oberta al públic des del 16 de novembre del 2022, tanca aquest mes de gener, amb un seguit d'activitats complementàries:

El dimarts 9 de gener, a les 6 de la tarda, xerrada «Les Fosses properes. Del front a les muntanyes, a la ciutat ocupada», a càrrec de Salvador Palomar i Montserrat Flores. A la sala petita del Museu Salvador Vilaseca on es podrà veure també l’exposició «On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya».

El dissabte 13 de gener, a les 11 dl matí, tindrà lloc una ruta pels espais vinculats a la figura de Cipriano Martos a la ciutat. El mateix dissabte 13, es farà l’últim passi de la ruta «La postguerra a Reus», l’activitat que Ans Educació ha dut terme durant el 2023 i que inclou també la visita comentada a l’exposició.  I el refugi de la Patacada acollirà «On-a II: refugi antiaeri de Reus», un projecte d’enregistrament en directe de composicions de l’artista Silvio Álvarez que de forma inèdita serà obert al públic. Es farà el dissabte 13 de gener, a les 18:00 h.

El dilluns 15 de gener tindrà llocla xerrada «L’Entrada dels nacionals. Testimonis de l’ocupació franquista» a càrrec de Salvador Palomar.».  A les 19:00 h, al local de Carrutxa.

Com a acte de cloenda de l’exposició, el Museu Salvador Vilaseca acollirà «36+1». Un espectacle basat en «36 poemes a partir del 36», del poeta Ricard Creu Es farà el dimecres dia 17 de gener, a les 18:00 h, al Museu Salvador Vilaseca.

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter