Notícies

Notícies

15-08-2023

Es presenta la història del comtat de Prades i la baronia d'Entença

El passat dissabte 12 d’agost es va presentar l’obra d’Ezequiel Gort Juanpere, El comtat de Prades i la baronia d’Entença en els temps medievals, publicació de Dalmau editor. Un volum, segons explica l'autor, és resultat de dècades de recerca, que es va concretar en una trobada en aquesta petita població del Priorat i que ha comptat amb la col·laboració de la nostra entitat.

Amb pròleg de Valentí Gual Vilà, el llibre, un volum de 640 pàgines, ens apropa a la història de les poblacions del Camp, el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Conca de Barberà o les Garrigues i, en definitiva, al conjunt del país, en la mesura que mostra les intenses relacions entre els diversos territoris catalans a l’època medieval.

En les properes setmanes, en col·laboració amb l'editorial Dalmau, d'ajuntaments i associacions locals, anirem preparant presentacions en diverses poblacions:

Prades (Baix Camp). Divendres 18 d'agost, a les 7 de la tarda, al Centre Cívic.
Falset (Priorat). Dissabte 19 d'agost, a les 12 del migdia (lloc per confirmar)
Ulldemolins (Priorat). Dimecres 23 d'agost, a les 7 de la tarda, al Centre Cívic
Farena (Alt Camp). Dissabtes 25 d'agost, a 2/4 de 6 de la tarda, a l'envelat de Festa Major.
Cornudella de Montsant (Priorat). Dissabte 2 de setembre, al casal Jaume I, a les 7 de la tarda
Cabassers (Priorat). Dissabte 9 de setembre, a les 7 de la tarda, sala del Cine
Marçà (Priorat). Diumenge 10 de setembre (a concretar)
Reus (Baix Camp). Dimecres 20 de setembre, a les 7 de la tarda, a l'Arxiu Municipal i Comarcal
L'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp). Dilluns 6 de novembre, a la sala municipal

Més informació
18-07-2023

Aquest estiu, cultura i patrimoni als pobles de Montsant!

Enguany, com és habitual, la nostra entitat tornarà a col·laborar amb el Parc Natural de la Serra de Montsant en el cicle de xerrades d’estiu dedicat al patrimoni cultural dels pobles de Montsant.

Es tracta de diferents activitats que pretenen difondre els resultats de les recerques efectuades per Carrutxa, però que també volen apropar el patrimoni cultural de la comarca i de retruc retornar a la seva societat aquelles veus i experiències que han fet possible el coneixement i la memòria.

Aquest cop es proposen temes ben diversos com el patrimoni cultural del foc, que anirà des de la vessant més quotidiana fins a la més festiva; la cultural oral, d’una immensa varietat de formes; i, en el marc del centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, es parlarà també de la tasca efectuada als pobles de la comarca amb un especial èmfasi a Cabacés i Margalef.

Aquí us deixem l'agenda! 

 

 

Més informació
19-05-2023

Carrutxa participa a la fira Epíleg 2023 de Reus

Des de fa més de 40 anys, la nostra entitat treballa sobre el patrimoni cultural del territori que ens és més proper, a partir de la recerca documental i la memòria de les persones. Des de l'associacionisme, amb rigor i amb voluntat de que el coneixement crític esdevingui un factor de cohesió, debat i dinamització social.  Les publicacions, sobre paper o en format digital, han estat una eina cabdal en la nostra tasca de difusió.

Per això, aquest mes de juny, serem presents a l'Epíleg, fira d'idees i llibres radicals i de proximitat, a Reus, amb les nostres publicacions i en col·laboració amb Rafael Dalmau ed. La fira tindrà lloc el proper 10 de juny, de 10 del matí a la 1 de la nit, al passeig Sunyer de Reus.

Més informació
19-04-2023

Cels Gomis, un anarquista dins la Renaixença

El dijous 4 de maig es presenta, al nostre local, el llibre Biblioteca llibertària, antologia de textos anarquistes de Cels Gomis i Mestre (Reus, 1841- Barcelona, 1915), escriptor i folklorista, força menys conegut que altres pioners de l'excursionisme i estudiosos de la cultura popular, pel fet de no encaixar amb un model de catalanisme, conservador i catòlic, que s'identifica amb la Reinaixença. La seva vinculació a un republicanisme federal intransigent el portà a l'exili, on va conèixer Bakunin i, al seu retorn a l'estat espanyol, va esdevenir un difusor de les idees de la Internacional.

La publicació d'aquesta antologia, a cura d'Emili Samper Prunera, permet apropar-se al vessant més explícitament llibertari de Cels Gomis, a partir de les seves poesies d'interès polític i social, dels seus opuscles i els articles publicats a la revista Acracia. 

 

Més informació
19-04-2023

Cloenda del centenari de l'Obra del Cançoner

El divendres 28 d'abril, a les 7 de la tarda, al Teatre Bartrina de Reus, tindrà lloc  l'acte de cloenda de l'Any de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya (OCPC). El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya clou la commemoració del centenari de l'OCPC amb un acte «Versar el cançoner» amb les intervencions de diversos músics experts en la transmissió oral i la cançó improvisada així com amb els versos del poeta Josep Pedrals.

L'entrada és lliure, però cal fer reserva per mitjà del web del Teatre Bartrina de Reus.

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter