Notícies

Notícies

22-11-2021

Els usos de l'aigua a la comarca del Priorat

En el marc dels 13ns Tallers de Memòria Oral, organitzats per l’Observatori del Patrimoni Etnològic de Catalunya, des de Carrutxa presentarem, aquest dimecres dia 24 de novembre, la recerca “Els usos de l’aigua a la comarca del Priorat”.

A través de diferents testimonis, parlarem sobre aquest recurs natural que han tingut les persones que han habitat i habiten la comarca, en que aquest ha estat i és un bé escàs i, per tant, preuat al tractar-se d’una comarca de secà. 

L’aigua, que s’ha usat per a diferents àmbits de la vida quotidiana (com ara el regadiu, l’abeurament dels animals o les diferents tasques domèstiques), ha estat i segueix sent un element primordial per a la vida i un tema d’absoluta continuïtat.

Aquest cop ens centrarem en com els veïns de la comarca s’abastien d’aquest bé abans de l’arribada de l’aigua als pobles i a les cases i com, posteriorment, s’incrementava el seu ús. També parlarem dels períodes de sequera i de les fonts dels pobles que avui, més que punts d’aigua, són espais emblemàtics per als seus municipis.

L’acte tindrà lloc, el dimecres dia 24 de novembre, a les 19 h, al local de Carrutxa.

 

Més informació
11-11-2021

Els pobles abandonats

Més enllà del romanticisme d'un passat idíl·lic que ens pot suggerir la visió de les parets enrunades de les cases o de l'església d'un poble o del record de formes de vida d'aquest passat, l'estudi del despoblament rural ens aporta força elements de reflexió sobre l'evolució de la nostra societat en un present en què s'albiren incerteses considerables derivades de la pandèmia, el canvi climàtic o la crisi energètica.

Amb la voluntat d'obrir a la comunitat la reflexió al voltant d'aquestes qüestions, el març d'enguany vam organitzar la jornada Pobles abandonats. Els paisatges oblidats del Camp i del Priorat, centrada en una mostra d'exemples representatius de nuclis poblacionals propers a Reus, però aprofundint, alhora, en les raons que motiven l'abandonament dels pobles rurals o la substitució de la població que hi havia residit històricament. Així doncs, en aquesta línia, hem col·laborat en el recull de dades per al projecte Pobles abandonats. Una herència universal per al coneixement i desenvolupament del territori, impulsat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Institut Ramon Muntaner (IRMU).

El pròxim 18 de novembre, a les 19 hM. Carme Jiménez, directora de l'Institut Ramon Muntaner i codirectora del projecte esmentat, i Ernest Cabré, col·laborador en el projecte a través de l'Institut Ramon Muntaner, el presentaran al local de Carrutxa (travessera del carrer Nou de Sant Josep, 10 baixos).

No hi falteu! 

Més informació
17-10-2021

L'exposició sobre els pastors, a Reus

Del 18 d’octubre al 5 de novembre es pot visitar, al local de Carrutxa, l’exposició «La feina que no es pot deixar. Pastors a Montsant», una mostra itinerant produïda pel Parc Natural de la Serra de Montsant i elaborada a partir de la recerca del Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria/ Carrutxa.

L’exposició ens apropa a un ofici present des de fa segles a les nostres muntanyes, a les particularitats històriques de la ramaderia a Montsant, amb ramats de proximitat i altres que feien transhumància, els tipus de bestiar: ovelles, cabres de llet o cabres blanques... i a l’aprofitament de la llana, la llet i la carn; al llegat dels pastors en l’arquitectura popular, els objectes i el patrimoni immaterial.

Més informació
05-10-2021

La cultura oral del paisatges agraris

A l’Arxiu de Reus es pot visita, entre el 6 i el 15 d’octubre, l’exposició «La cultura oral dels paisatges culturals agraris de l’Euroregió». Aquest és un projecte de la Euroregió Pirineus Mediterrània (convocatòria 2018) que s’inicià al maig de 2019 i finalitzà el desembre de 2020. El projecte vol documentar, posar en valor i donar a conèixer els elements immaterials lligats als processos de transformació paisatgística que han derivat dels canvis en l’agricultura i els processos productius.

La mostra fa referència a tres paisatges agraris: Mallorca, el Priorat i el Rayon de Rocafort (Occitània).  Ha estat produïda pel Consell Insular de Mallorca i l’Institut Ramon Muntaner, amb la participació de l’associació Prioritat.

L'exposició, que s’inaugura amb la conferència de Roser Vernet, «El Priorat, quin paisatge, quin futur: d’un eslògan a un repte» obre el cicle d’activitats «Rural i urbà» organitzat per Carrutxa, a Reus, amb l’objectiu de presentar les recerques en curs i reflexionar sobre la relació entre la ciutat i el seu entorn.

Més informació
05-10-2021

Rural i urbà

Aquesta tardor iniciem el cicle Rural i urbà. Reflexions i recerques entre el Camp i el Priorat; unes jornades que pretenen posar en relleu els estudis que l’entitat ha realitzat en el seu àmbit més rural i que d’alguna manera o altra impacten en les societats urbanes.

La gestió del territori, el consum de carn, els usos de l’aigua o els oficis tradicionals són alguns dels temes que es convertiran en objecte de debat d’aquestes activitats que presentem; una iniciativa que té per objectiu posar en valor els lligams entre el món rural i urbà però, sobretot, que busca compartir reflexions i obrir converses.

L’ocasió mereixia un inici especial, on el Priorat —comarca en la qual treballem incansables des de fa anys en molts àmbits del patrimoni etnològic— obrirà la jornada de la mà de Roser Vernet, que ens presentarà la conferència Priorat, quin paisatge, quin futur. De l’eslògan al repte.

L’acte s’acompanyarà per la inauguració de l’exposició La cultura oral als paisatges agraris, una mostra fruit de la tasca de l’Institut Ramon Muntaner, el Consell de Mallorca, Prioritat, Maire de Roquefort-sur-Soulzon i Le Sailor que es va realitzar en el marc del projecte de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània i que mostra els elements immaterials lligats als processos de transformació paisatgística.

L’acte d’inici d’aquest cicle es durà a terme el dia 6 d’octubre, a les 19 h, a l’Arxiu Municipal de Reus i la mostra es podrà visitar en l’horari d’obertura del mateix arxiu.

Us hi esperem! 

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter