Com cada any, la nostra associació participa en jornades i cicles de divulgació sobre la història i el patrimoni cultural dels pobles del Baix Camp i el Priorat. Entre aquestes activitats, destaca la col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Montsant. Des de la seva creació, amb l’objectiu de mostrar el patrimoni cultural d’aquestes poblacions, el Parc ha programat conferències, exposicions i sessions audiovisuals sobre temes com l’arquitectura popular, la religiositat, les festes, el folklore oral, el cançoner o la història dels pobles.
Enguany, continuarem apropant-nos als temps medievals, de la mà d’Ezequiel Gort, i Salvador Palomar, ens proposarà una lectura del paisatge per mitjà dels topònims, noms que ens parlen de formes, usos i creences. I en el cinquantenari de la mort de Salvador Vilaseca i Anguera, Jaume Massó ens parlarà de la recerca d’aquest prehistoriador i museòleg, cabdal en el coneixement del nostre territori.
Totes aquestes activitats són obertes al públic i us convidem a assistir-hi, en la mesura que us sigui possible.
Els vestits de ball de diables, des de tombants del 1800 al primer terç del segle XX, emprats a les festes del Baix Camp i el Priorat, constitueixen un patrimoni etnològic i artístic prou important. La tècnica decorativa d'aquesta indumentària consisteix en elements tèxtils cosits damunt la base del vestit —a diferència dels d’altre poblacions de Catalunya, que són pintats— i ofereix una riquesa de formes i colors força interessant.
Aquesta exposició fotogràfica presenta, en detall, algunes d'aquestes decoracions dels vestits conservats en l'actualitat al fons del Museu de Reus o per particulars, com el que forma part de la mostra.
La mostra restarà oberta fins a finals de maig, al nostre local, les tardes de dilluns a divendres.
Després d’un curs 2024-25 molt intens, en què hem redreçat el treball de l’entitat quant a les recerques i l’organització dels materials al local, aquest mes de juny —com hem fet altres anys— tornem a parlar i a reflexionar sobre la festa, del passat a l'actualitat, i us proposem tres sessions de conversa-debat:
Dilluns 2, «Construint la tradició. Nous costums festius a Reus», amb Àngela Marin i Salvador Palomar.
Dimecres 11, «El juny festiu: Corpus i la seva vuitada, Sant Joan i Sant Pere», amb Ezequiel Gort, Salvador Palomar i Òria Valls.
Dimecres 18, presentació del llibre «Tocats de festa» de Bienve Moya, amb l'autor, Rafael Català, editor, i Ferran Sugranyes.
Totes les activitats tindran lloc al nostre local, a les 7 de la tarda.
«Preservar el coneixement del passat: Salvador Vilaseca i Anguera, arqueòleg, historiador i museòleg», conversa amb Ezequiel Gort, Jaume Massó i Salvador Palomar, al local de Carrutxa, el dimarts 13 de maig de 2025 a les 7 de la tarda.
Amb motiu dels 50 anys de la mort de Salvador Vilaseca i Anguera (Reus, 17 d’abril de 1896 – 13 d’abril de 1975), ens volem apropar a la seva figura des de diferents vessants: impulsor i director del Museu de Reus, i col·lector de la documentació de l’Arxiu, del qual també fou director, va formar una important col·lecció arqueològica, alhora que s’ocupà d’aplegar materials dels oficis preindustrials existents a la ciutat i comarca, entre moltes altres peces.
Des de Carrutxa ens ha interessat destacar la seva tasca respecte al patrimoni etnològic i la seva col·laboració, per mitjà de l’Associació d’Estudis Reusencs, amb Ramon Violant i Simorra, que es reflecteix en la publicació de l’Etnografia de Reus i la seva comarca, obra que documenta diverses peces del fons del Museu
El 17 i 18 de maig, les jornades sobre la pedra seca, a La Porta del Congost (ermita de St Antoni, Ulldemolins) arriben a la seva quarta edició, oferint activitats per conèixer i valorar aquesta tècnica ancestral reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
Des de Carrutxa, participem a les jornades, presentant el nostre treball sobre «El patrimoni de l'aigua» iniciat a partir d'un programa de recerca de l'IPEC.
Podeu consultar el programa, clicant a més informació