Notícies

Notícies

09-09-2024

Vocabulari de la terrissa

El divendres 11 d'octubre, a 2/4 de 6 de la tarda, parlarem d'aquesta publicació a Miravet, un dels centres terrissers més importants de les terres de l'Ebre i que continua la seva activitat.

El Vocabulari tècnic de la indústria terrissera (1950),  de Ramon Violant i Simorra, ha estat publicat per l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i l'editorial Garsineu. L'edició ha comptat amb el suport d'institucions i entitats, com Carrutxa.

El llibre que incorpora més de 1.500 paraules, unes 500 il·lustracions i una trentena de fotografies sobre aquest treball artesà, cabdal en la nostra cultura. El vocabulari abasta tot el procés d'elaboració, des de l'extracció de la terra fins a l'embolcall de les peces ja acabades, realitzat a partir de les visites que Violant i Simorra va fer a una quarantena de centres terrissers dels Països Catalans al llarg de deu anys.

És una obra que ha restat inèdita durant més de setanta anys. Va ser redactada i acabada l’any 1950 i Violant la va fer per presentar-la a un premi de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que la va guardonar el 1951. L'edició del llibre ha anat a cura d' Ignasi Ros.

 

Més informació
19-08-2024

Divulgació i recerca als pobles de Montsant

Aquest estiu hem continuat amb la nostra tasca de recerca i divulgació del patrimoni cultural en col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Montsant.

D'una banda, amb xerrades sobre els treballs de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, els anys 1932 i 1933, una activitat que es va iniciar amb motiu del centenari de l'inici d'aquest històric projecte de recerca. De l'altra, amb una aproximació a la toponímia popular d'elements destacats del paisatge —roques, tormos o puntes— que mostra la creativitat popular en la interpretació de les formes generades per l'erosió, però també els usos de les pedres com a fita o rellotge solar, o que es vincula a fets històrics com l'eremitisme. Com és habitual, les activitats de divulgació han esdevingut un bon recurs per ampliar la recerca.

També, en l'àmbit de la memòria històrica, hem continuat aplegant testimonis sobre el pas del front de la guerra de 1936-39 pels pobles de Montsant, l'exili d'una part de la població, la repressió i la vida diària a la postguerra.

Més informació
21-05-2024

Moviments d'Església, antifranquisme i cultura popular

Des de Carrutxa i l'Arxiu de Reus, en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, us proposem un nou cicle d'activitats sobre la memòria històrica de la lluita antifranquista, a començaments d'aquest mes de juny, tot coincidint amb els seixanta anys de l'últim gran Aplec de Paretdelgada a la Selva del Camp, el 13 de juny de 1964.

Amb aquestes activitats ens volem apropar al coneixement dels moviments d'oposició a la dictadura, a redós de l'Església, en les vessants social i nacional, així com al paper de les manifestacions de cultura popular com a component de la resistència al franquisme.

 

Dimarts 4 de juny, a 2/4 de 7 de la tarda, a l'Arxiu de Reus
Els capellans obrers. Antifranquisme i Església
Conversa entre Neus Baena i Jaume Fernàndez

 

Dimarts 11 de juny, a 2/4 de 7 de la tarda, a l'Arxiu de Reus
Conferència de Salvador Palomar,
Contra la pau de Franco. L'Aplec de Paretdelgada de la Selva del Camp del 1964
 

Exposició a l'Arxiu de Reus, del 10 al 21 de juny:
Sardana, cultura i germanor 1959-1964
Organitzada per la colla sardanista Germanor de la Selva del Camp

Més informació
20-05-2024

La nit de Sant Joan

Dijous 6 de juny, a les 7 de la tarda, es presentarà al nostre local el llibre d'Amadeu Carbó, La nit de Sant Joan. Festa, llegat i patrimoni, publicat per Edicions Morera.
La nit de Sant Joan, el 23 de juny, és una nit màgica: és la nit de les herbes, la nit de l'aigua i la nit del foc. També és nit de sortilegis, de rondalles i llegendes.

Vinculada al solstici d'estiu, és una festa celebrada arreu del país que ha conservat trets ancestrals, com les fogueres i s'ha adaptat a entorns diversos, generant nous costums. Através de breus capítols, aquest treball vol contribuir a preservar, donar a conèixer i interpretar les formes tradicionals, i alhora totalment contemporànies, de celebrar la nit de Sant Joan. El llibre proposa una visió de síntesi de la festa que també incideix en el seu caire reivindicatiu, a partir de nous significats com el de la Flama del Canigó.

Amadeu Carbó i Martorell (Barcelona, 1970) és educador social, folklorista i escriptor. Activista de la cultura popular, en diversos àmbits, ha escrit nombrosos articles i llibres.

Més informació
15-05-2024

Fira Epíleg 2024

El dissbte 8 de juny tindrà lloc a Reus, al passeig de Sunyer —em el tram entre el C/ Prat de la Riba i la Pl. Joan Rebull— una nova edició de l'Epíleg, fira de llibres i idees radicals i de proximitat. Enguany està dedicada a les figues de Joan Salvat Papasseit i Vicent Andrés Estellés.

Carrutxa hi serè present amb una parada del les nostres publicacions de proximitat. Enguany hem col·laborat en l'edició per part de l'editorial Rafael Dalmau del llibre d'Ezequiel Gort, El comtat de Prades i la baronia d'Entença en els temps medievals, un treball a partir del qual estem fent presentacions i xerrades de divulgació del territori per diferents poblacions del Baix Camp i el Priorat.
A la fira també hi seran presents els companys de la revista Caramella, peresentant el número 50 de la publicació.

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter