Opinió

Opinió

Res és normal

Han passat les diades nadalenques i, diuen, que l'esdevenir quotidià retorna a una certa normalitat quotidiana. Com altres vegades, hem fet balanç d'aquest any que just s'ha acabat i fem propostes per al que comença.

Però res és normal.

Més informació

Cultura per la República i la Democràcia

Les entitats i associacions hem estat i continuem sent pilars que han impulsat la ciutat de Reus des d’àmbits ben diferents. És per aquest motiu que creiem fermament en la nostra capacitat organitzava per a esdevenir un conjunt fort i, tal com demostra l’activitat diària de totes elles, creiem també en la nostra aptesa per vincular la cultura amb la societat, convertint-la en una eina de transformació social

Persones vinculades a diverses entitats hem impulsat elmanifest ˝Cultura per la República i la Democràcia", cridant a participar en les mobilitzacions en defensa de la República, la Democràcia i la llibertat.

Cliqueu per llegir el text sencer del manifest. És obert també a persones que com a creadores, artistes... treballen l'àmbit cultural.

Més informació

Retornar la recerca

L'estiu és un temps propici per a les activitats de divulgació en les poblacions on el període de vacances reuneix els els residents habituals amb les persones que tenen les seves arrels familiars al poble o que hi estiuegen. Des de fa anys, participem en cicles de xerrades o, a vegades, rutes o visites comentades a algun indret que tenen com a objectiu fer difusió d'un patrimoni cultural que, en part, es nodreix del coneixement i la memòria de les persones, però també de la recerca documental i bibliogràfica, o del buidat de les hemeroteques.

Posar en valor pràctiques col·lectives i costums, apropar-nos al passat i als canvis en les formes de vida i les creences, reflexionar sobre el present i l'evolució de les manifestacions culturals de la comunitat esdevé així una forma de construir patrimoni —el patrimoni és una construcció social— tot aportant elements que, a vegades, esdevenen estímuls per a la dinamització associativa. Alhora, la divulgació obre les portes a aprofondir en el coneixement o a encetar noves línies de recerca, sobretot si es proposa no a partir d'unes conclusions definitives, ans al contrari, com un diàleg entre la comunitat que basteix dia a dia la seva cultura, diem-ne popular, i les persones que ens dediquem a la investigació.

Sense oblidar que, el record, l'evocació de les experiències viscudes o transmeses generacionalment, té un component emocional que no cal defugir.

Retornar la recerca a la població en forma d'activitats de divulgació no és, doncs, un aspecte menor de la nostra activitat. I fer-ho des del contacte directe amb les persones, la conversa o el debat, és prou important. Tant com organitzar jornades urbanes, publicar llibres o articles en digital. I l'estiu és un bon moment.

Més informació

Sobre l'anunci d'una tronada infantil per Festa Major

En les últimes hores, coneixedors del debat que s'ha obert respecte l'anunci d'una nova tronada, de caire infantil, a la propera Festa Major de Reus, el dia 27 de juny, diversos mitjans de comunicació han contactat amb l'entitat per demanar la nostra opinió.

Com a Carrutxa, tot i que fa anys que treballem en la documentació, l'estudi i la reflexió sobre la festa, no formem part de la comissió de protocol de l'Ajuntament, per tant no hem participat en cap debat al respecte, anterior a l'anunci, i si ara definim la nostra posició és perquè ens l'han preguntat.

Aquesta és la nostra opinió

Més informació

Una mica imprescindibles

Enguany, la nostra associació ha rebut alguns reconeixements a la feina que, des de 1980, realitza pel que fa a la recerca i la difusió del patrimoni cultural i la memòria històrica. El més important ha estat el Premi Nacional de Cultura, atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts, però també la munió de felicitacions i mostres de suport que hem rebut de persones i entitats d'arreu del país amb motiu d'aquesta distinció. Aquest desembre, Canal Reus TV ens ha proposat com una de les entitats o persones «imprescindibles» de la ciutat. De nou, volem expressar el nostre agraïment.

No som entitat de cercar afalags ni presentar-nos a concursos. Volem, però, agrair un cop més aquests reconeixements en la mesura que ens ajuden a explicar la nostra feina més quotidiana, el dia a dia de l'entitat que no té tanta projecció pública, la importància de la recerca feta amb criteris científics, el valor de la memòria personal, de la xarxa de col·laboracions locals o el nostre compromís amb el retorn del coneixement a la població...

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter