Foto Segona mostra i tallers de cançó improvisada dels Països Catalans

Segona mostra i tallers de cançó improvisada dels Països Catalans

El Giny acollirà el proper dissabte 22 de març la 2a mostra i tallers de cançó improvisada dels Països Catalans. Enguany, la mostra es dedica específicament a la cançó tradicional a les Illes.

La jornada està oberta a un públic ampli, des de les persones que vulguin descobrir aquest aspecte de la nostra cultura popular a les que vulguin endinsar-se en la pràctica d’estils concrets o en l’acompanyament musical. Combinant teoria i pràctica, la jornada vol fer també aportacions al coneixement i a la reflexió sobre la cançó improvisada en l’actualitat.

Aquest conjunt d’activitats forma part d’un dels eixos que des de la seva creació ha treballat especialment Carrutxa: la música i el cant popular. Tant en el seu vessant de recerca sobre el passat, com a la difusió o el debat sobre el present i el futur. En aquest sentit, podem recordar des de la Trobada de Música Tradicional que l’entitat organitzà entre 1981 i 2001, a les experiències més recents com la primera mostra taller que es va fer a La Palma de Reus, el 2012, o el programa «Cantar amb el pandero» i la jornada celebrada al Masroig, el 2013, a banda de la col·laboració amb altres entitats en l’organització d’activitats sobre la cançó improvisada o la jota. Unes de les iniciatives més recents en les quals ha participat l’entitat sobre aquesta temàtica ha estat el «Taller de Lletres» previ al carnaval reusenc.

Les persones assistents a la jornada podran treballar la cançó improvisada dins de diferents modalitats musicals i nivells: per una banda, corrandes, garrotins i nyacres (en un taller d’iniciació, a càrrec de Carles Belda i Ferriol Macip); per l’altra, la glosa mallorquina i menorquina (a càrrec de Mateu «Xurí», Maribel Servera, Joan Moll i Miquel Truyol), i també es podrà optar per fer amb Marcel Casellas un taller d’instruments per acompanyar aquest tipus de cançó. Els tallers es realitzaran de forma simultània durant el matí.

Al migdia, hi haurà un vermut amb glosa, a ritme de ximbomba, amb la participació de Caterina Canyelles.

A la tarda, hi haurà una mostra de glosa mallorquina, menorquina (a càrrec de Mateu «Xurí», Maribel Servera, Joan Moll i Miquel Truyol) i de cant redoblat (a càrrec de Vicent Marí «Palermet»).

La jornada inclourà la presentació del llibre Pensar en Vers. La cançó improvisada als Països de la Mediterrània (Llibres de Caramella, 2), a càrrec de Josep Vicent Frechina, coordinador de la revista Caramella.

A més a més, al  migdia, hi haurà una taula rodona sobre la situació de la glosa i el seu ús en diferents àmbits i en diferents territoris, amb Salut Pastor, professora a l’Institut de Sant Quirze del Vallès; Mireia Mena, cantant i directora tècnica de les Trobades de Música Mediterrània que organitza el Museu de la Mediterrània, de Torroella de Montgrí; i Josep M. Tegido «Gustinet», un dels responsables de la Trobada de Cantadors i Escola d’Estiu de glosa d’Espolla, glosadors de les Illes i Josep Vicent Frechina.

La jornada es clourà amb una sessió de cançó improvisada, oberta oberta a tot el públic, i un sopar popular.

Per assistir a tota la jornada caldrà inscriure’s prèviament, abans del dia 17 de març (veure formulari). També existeix l’opció de participar en la sessió oberta del vespre i apuntar-se al sopar. Ja podeu apuntar-vos i reservar plaça en algun dels tallers, escrivint a correu@carrutxa.cat o bé omplint aquest formulari d'inscripció.

El cost d'inscripció a la jornada és de 10 euros (heu de triar quin taller voleu fer, les places són limitades). El sopar costa 10 euros.

PROGRAMA

09.30 Recepció dels participants i presentació de la Jornada
10.30 - 12.30 «Hora de Cantar!» Tallers (simultanis):

  • Taller de corrandes, nyacres i garrotins (iniciació), amb Carles Belda i Ferriol Macip
  • Taller de glosa mallorquina i menorquina (avançat), amb Mateu «Xurí», Maribel Servera, Joan Moll i Miquel Truyol
  • Taller d’acompanyament instrumental de la cançó improvisada, amb Marcel Casellas

12.45 - 13.45 Taula rodona: «Cançó improvisada, quan i on?», amb Josep M. Tegido «Gustinet», Mireia Mena, Salut Pastor, Josep Vicent Frechina, Mateu «Xurí», Joan Moll. Moderarà: Salvador Palomar.

13.45 Vermut glosat, amb Caterina Canyelles

16.30 La glosa i el cant redoblat a les Illes, amb Mateu «Xurí», Maribel Servera, Joan Moll, Miquel Truyol i Vicent Marí «Palermet»

19.00 Presentació del llibre Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània (Llibres de Caramella; 2), a càrrec de Josep Vicent Frechina

19.30 Sessió oberta de glosa

21.00 Cloenda de la jornada amb sopar popular

Segona mostra i tallers de cançó improvisada dels Països Catalans.
Lloc: Giny (Cr. de Pere Cavallé i Llagostera - cantonada amb el carrer d’Astorga)
Data: Dissabte 22 de març de 2014
Organitzen i col·laboren: Carrutxa, Regidoria de Cultura i Joventut de l'Ajuntament de Reus, revista Caramella, associació Cor de Carxofa, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, colla del Bou de Reus, Vermut Miró

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter