Foto A l’abril, llibres i dracs

A l’abril, llibres i dracs

El mes d’abril arriba, com sol ser habitual, carregat de propostes culturals i literàries, amb la diada del 23 com a fita assenyalada. El dijous 10, a 2/4 de 8 del vespre a l’Arxiu de Reus es presenta el llibre d’Emili Samper Prunera, De l’anarquisme al folklore. Cels Gomis i Mestre (1841-1915), editat per la Universitat Rovira i Virgili. La presentació anirà a càrrec de Salvador Palomar.

Cels Gomis és un autor de referència per a la nostra entitat. Nascut a Reus, amb una extensa producció de llibres i articles, de la geografia i l’excursionisme, a la reivindicació social o la cultura popular, el podem situar en un moment històric de desvetllament de la consciència de país, de reivindicació cultural i d’interès el folklore.  Cels Gomis, però, s’aproxima al bagatge cultural que representen els costums, les creences o la literatura popular des d’una òptica científica i progressista –fou un difusor de les idees llibertàries, al darrer terç del segle XIX– que contrasta profundament amb les visions romàntiques i conservadores dels altres folkloristes del moment.

En col·laboració amb l’Associació de jugadors i jugadores de Rol de Reus, hem programat per al dimecres 16, una xerrada sobre La llegenda, entre la història i la fantasia, on tornaran a coincidir Salvador Palomar, que ha treballat sobre les llegendes del Priorat, i Emili Samper, que acaba de publicar Llegendes de Tarragona (Publicacions de l’Abadia de Montserrat). L’acte tindrà lloc al local de l’AJJRR (C/Eduard Toda, 12) a 2/4 de 8 del vespre.

L’AJJRR també serà present a la nostra parada del dia 23 amb el llibre-joc de rol sobre El senyor dels anells.

Al costat de la parada de Carrutxa hi trobareu un drac. Enguany, el de la Bisbal d’Empordà, una figura documentada des de mitjan segle XVII que ens apropa a una tipologia de bestiari força antiga.

I com és habitual, la diada del 23 organitzem un seguit de sessions per a escolars sobre el bestiari fantàstic a la tradició catalana, a la Sala del Castell, durant tot el matí, a càrrec de Pere Gort i Mariona Sugranyes. Els grups escolars interessats han d’escriure a correu@carrutxa.cat per concertar visita, abans del 10 d’abril. Al matí, l’Arxiu Municipal també oferirà xerrades sobre la rosa i l’escut de Reus, a càrrec d’Ezequiel Gort.  D’altra banda es podran veure les exposicions Descobreix el drac, al Castell i Reus i la rosa, a l’Arxiu.

Tot això adobat amb altres conferències i activitats que membres de l’entitat realitzen aquests dies a Reus i altre poblacions,  presentacions de novetats editorials, la segona conferència del cicle Testimonis d’enguany...

[Vegeu l’agenda]

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter