Foto Els fets de 1714 al Priorat i les muntanyes de Prades

Enguany, la revista «La Carxana» que s'edita a Albarca des de 1995, dedica el número d'aquest estiu, de forma pràcticament monogràfica, als fets històrics de fa tres segles, amb un treball d'Ezequiel Gort sobre la guerra de Successió al Priorat i a les muntanyes de Prades.

Ben sovint, quan es fa referència a la guerra de Successió i a la lluita contra l'exèrcit de Felip V, hom pensa en Pere Joan Barceló Carrasclet, fill de Capçanes, una figura emblemàtica de la resistència antiborbònica. A cavall entre la història i la llegenda que ha bastit la veu popular idealitzant la seva figura, el Carrasclet rep l'homenatge d'institucions i moviments socials del Camp i el Priorat, cada Onze de Setembre, com a símbol i com a record de totes les persones que han lluitat per defensar el país. Més enllà de la seva figura, que s'esmenta només de passada, amb aquesta publicació ens volem apropar a episodis menys coneguts dels combats al territori, sobretot a partir de 1713 quan la guerra deixa de ser un enfrontament europeu per a la corona espanyola per esdevenir una operació de càstig contra un país rebel, amb ordres de repressió i fins extermini dels que es resistissin. L'estudi destaca figures com la d'Antoni Vidal, coronel de fusellers de les tropes austriacistes, que comandà la lluita pel territori i morí en l'assalt al castell Falset, a començaments de setembre de 1714, que culminà amb la rendició dels borbònics. També ens parla del paper de la població, la càrrega dels allotjaments dels soldats i l'aportació de soldats.

La revista es presentarà amb una conferència d'Ezequiel Gort, que tindrà lloc el proper dimarts 12 d'agost, a 2/4 de 8 de la tarda, a la sala d'actes de l'Ajuntament de Cornudella.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter