Foto Sobre l'anunci d'una tronada infantil per Festa Major

Sobre l'anunci d'una tronada infantil per Festa Major

 

En les últimes hores, coneixedors del debat que s'ha obert respecte l'anunci d'una nova tronada, de caire infantil, a la propera Festa Major de Reus, el dia 27 de juny, diversos mitjans de comunicació han contactat amb l'entitat per demanar la nostra opinió.

Com a Carrutxa, tot i que fa anys que treballem en la documentació, l'estudi i la reflexió sobre la festa, no formem part de la comissió de protocol de l'Ajuntament, per tant no hem participat en cap debat al respecte, anterior a l'anunci, i si ara definim la nostra posició és perquè ens l'han preguntat. Considerem que:

— No hi ha tronades "infantils", hi pot haver tronades més curtes o més llarges, però totes són tronades. Ara bé, el que ara considerem com a Tronada de Sant Pere, té unes característiques concretes: és la que té 33 mascles, dóna el tomb al Mercadal, acaba amb un quadre final on se solen fer dibuixos amb pólvora relatius a la festa...

— Totes les tronades extraordinàries que s'han fet en els útims vint o trenta anys (Olimpíades, solemnitats de Misericòrdia, declaració de la Festa Major  de Reus com patrimoni d'interès nacional...) segueixen el model de la Tronada de Sant Pere.

— La tTonada anuncia la festa o assenyala moments especialment significatius. Així ha estat històricament amb tronades tan curioses com la que es va disparar per anunciar el feliç part de la reina Isabel II.

— Si per motius de seguretat, la canalla no pot estar dins del recinte de la tronada, quin sentit té parlar d' una tronada infantil? La canalla la podrà mirar com qualsevol altra tronada i la muntaran els pirotècnics, com sempre han fet.

— La Tronada es descobreix, agrada des de petit o fa por, es veu de prop o de no tan aprop. Cal deixar que la canalla segueixi el procés de descoberta que ha seguit sempre.

Per tant, ens ha semblat un error anunciar aquesta tronada "infantil". Si es vol fer una tronada extraordinària amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana 2017, de ben segur que pot ser una bona forma de cloure l'any. I tampoc estaria malament recuperar les antigues tronades a les festes de barri.

 

 

 

 

 

.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter