Cultura per la República i la Democràcia

 

Cultura és coneixement, art, història, música, festa, literatura…* Cultura és aprenentatge, descoberta, debat, crítica, acord i discrepància, pluralitat, satisfacció i emocions. La cultura ens vincula a una comunitat —al veïnat, a la ciutat, al país—, evoluciona i incorpora noves formes i pràctiques.

Per mitjà de les associacions culturals i ciutadanes, les persones ens unim, col·laborem i cooperem en projectes comuns en benefici de la comunitat, ens enriquim amb el coneixement i l’intercanvi d’opinions, treballem plegats sense ànim de lucre. L’associacionisme ens permet generar propostes i participar en afers que ens afecten col·lectivament, gaudir i compartir experiències. Les entitats som escola de formació permanent per a la ciutadania que s’implica en les nostres activitats.

Per les persones i entitats que, des de Reus i altres poblacions, formem part d’un ric teixit associatiu que ha esdevingut referent de ciutat a tot el país, els valors republicans de democràcia i llibertat, d’igualtat, d’implicació i de participació de la ciutadania en els afers públics i el bé comú, són indestriables de la nostra actuació en els diferents àmbits que ens motiven a treballar quotidianament.

En les darreres setmanes, Catalunya ha viscut un procés de mobilització —de baix a dalt— excepcional: per a poder votar en un referèndum d’autodeterminació malgrat tots els entrebancs i la repressió policial, tot defensant els col·legis i punts de votació, sortint al carrer pacíficament a reivindicar la República i exigir la llibertat dels presos polítics, defensant l’escola catalana de les agressions d’aquells que malden per imposar un model hegemònic de pensament, contra un Estat que vulnera drets fonamentals i llibertats.

No estem en contra dels pobles de l’Estat espanyol, ans al contrari. La nostra cultura s’ha enriquit amb els intercanvis i les aportacions seculars de persones procedents d’altres indrets de la Península, com ara ho fa amb persones arribades d’altres països. Volem una societat oberta on la xenofòbia i el racisme no hi càpiguen. No volem trencar vincles, però ens oposem al pensament uniformador que nega i trepitja el dret a la diferència i les identitats pròpies dels pobles.

Perquè associacionisme i cultura són diversitat i esperit crític, pensament lliure i capacitat de diàleg d’igual a igual, transformació social i enriquiment personal.

Perquè volem trencar amb un règim polític que s’empara en una constitució caduca hereva del franquisme, convertida en una eina judicial, per a negar el dret dels pobles a decidir.

Perquè el risc de creixement de feixisme —el mateix que amb les seves bombes va assassinar centenars de reusencs i destruir biblioteques fa vuitanta anys— és ben real, les entitats i persones sotasignats cridem a participar en les mobilitzacions en defensa de la República, per la democràcia i per la llibertat.

Reus, octubre de 2017

* Els àmbits de la cultura són tants que la llista seria molt llarga. Si feu difusió d’aquest manifest, hi podeu afegir aquella activitat o l’àmbit que us identifica.

Entre les persones i entitats signants del manifest hi ha:

Esplai l'Albada, Aula de Sons, grup d'havaneres Balandra, Bou de Reus, Víbria de Reus, Bravium Teatre, Carrutxa, Colla gegantera Carrasclet, Casal Despertaferro, Centre de Lectura, Col·lectiu Reusenc d'Activitats Culturals, Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, El Cuc de l'Orella,  Federació Reusenca d'Associacions de Carnaval, Fito Luri (cantautor), grup de teatre La Gata Borda, Llop's Teatre, Mandríl·lia associació, Joan Masdéu (cantautor), Orfeó Reusenc, Aureli Ruiz (artsita visual i programador cultural), Xiquets de Reus, Germandat Set pecats Capitals, Montserrat Flores (historiadora), Terrabastall Poètic de Reus, Les Lloques (grup de percussió), Col·lectiu del Masclet, Fetitxe 13 (músic)...

(Aquesta llista s'anirà actualitzant)

Si us hi voleu afegir, envieu un missatge a carrutxa@gmail.com, indicant la persona de contacte per a les entitats o quina és la vostra activitat en l'àmbit de la cultura si ho feu a títol personal.

 

 

 

 

 

.

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter