Foto Del foc a la festa

Del foc a la festa

Aquest mes de juny, tot just abans de la Festa Major de Reus, dues activitats de l'entitat han vinculat foc i festa, dos grans àmbits de treball de la nostra associació.

D'una banda, la presentació del llibre que recull les aportacions al segon simposi sobre focs festius a la Mediterrània, que va tenir lloc el dimarts 19 a l'Arxiu de Reus. De l'altra, la Marató de Tronades, l'endemà, al nostre local: una projecció de tronades a les festes reusenques de la dècada de 1980 ençà.

Pel que fa al recull de ponències del II Simposi de Focs Festius, val a dir que ha estat el resultat d'una feina col·lectiva que ha tingut l'objectiu d'aplegar un conjunt de coneixements que interrelacionen un seguit de pràctiques festives locals, sobretot les vinculades al cicle hivernal. 

La publicació recull diverses recerques sobre les festes on el foc és el protagonista i reflecteix la riquesa d'aquestes manifestacions festives considerant-les un punt d'unió entre la cultura catalana i els pobles mediterranis. Compartir pràctiques i rituals és sempre una ocasió idònia per donar a conèixer els diferents rituals que giren al voltant del foc. 

Així doncs, aquesta publicació, composta per 25 comunicacions, pretén posar en valor el ric patrimoni immaterial que gira al voltant d'aquest element i mostrar així les arrels culturals dels pobles que practiques aquesta tradició. L'acte, dut a terme a l'Arxiu, va comptar amb la participació de Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Tarragona —com a representant del departament de cultura— i de Montserrat Caelles, regidora de cultura de l'Ajuntament de Reus. 

D'altra banda, la marató de tronades va ser el retorn d'una catalogació que va dur a terme l'entitat. Ramon Masip ens va fer arribar a les nostres mans diverses gravacions de les tronades de Reus, des de l'any 1989 fins a l'actualitat. Després de passar per un procés de catalogació i documentació, des de l'entitat vam decidir compartir aquest material únic amb els reusencs i les reusenques. 

Amb tot això, a banda de mostrar les filmacions, també vam poder fer palesa de la importància del material com a font de coneixement. Per exemple, gràcies a alguns vídeos, coneixem canvis en la indumentària d'alguns balls o, fins i tot, canvis en la posició del seguici. Sigui com sigui, aquesta marató de tronades pretenia mostrar els canvis que s'han generat amb el pas del temps i, al final de la visualització, es va iniciar un debat molt engrescador sobre la pirotècnia, l'ús de la pólvora, la carència de les tronades i els canvis que ha patit la plaça del Mercadal. 

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter