Foto II Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular

II Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular

150 anys de la Revolució de Setembre de 1868

 

El dia 29 de setembre durem a terme, a l’Arxiu Municipal de Reus, la II Jornada d’Associacionisme i Cultura Popular dedicada, aquest any, a la Revolució de Setembre de 1868 amb motiu dels 150 anys de l’alçament.

Aquesta revolució suposà un avenç cap a la democràcia que va possibilitar l’associacionisme obrer rere un caràcter marcadament laïcista. Fou un aixecament revolucionari que va suposar el destronament de la reina Isabel II i que marcà l’inici del Sexenni Democràtic. A la meitat dels anys 60, el descontentament contra el règim d’Isabel II en els ambients populars, polítics i militars ja era patent. Amb el temps, un seguit d’episodis van fer d’aquest aixecament una revolució social. En definitiva, són anys d’eclosió de l’associacionisme obrer, de debat ideològic i de pensament científic, però també de grans convulsions polítiques i d’enfrontaments. 

Amb tot això, la jornada té dos objectius principals: en primer lloc, celebrar els 150 anys d’aquest fet i, en segon lloc, donar a conèixer l’important paper que hi va jugar la ciutat de Reus, on es generaren rituals civils per al matrimoni, els enterraments i, inclús, noves solemnitats cíviques.

Amb tot això, la jornada s’iniciarà amb la ponència marc a càrrec de Dolors Marín i la seguiran les següents ponències: 

10.00 h Obertura de la jornada

10.15 h Ponència Inaugural a càrrec de Dolors Marín

11.15 h Jaume MassóEls Apuntes d'Andreu de Bofarull sobre la Revolució de 1868.

11.45 h Salvador Palomar, 1868: la Revolució en la cultura.

12.15 h Albert DomènechIntel·lectualitat i artistes en els ambients republicans a la Barcelona dels períodes del regnat d’Isabel II i La Gloriosa. Vinculació de l’àlbum de “Los Borbones en pelota”. 

12.45 h Jordi FerranEl ressò de la Revolució: clímax i gèrmens de conflictes socials. El cas de la Bisbal del Penedès.

13.15 h Jordi MartíEl moviment obrer entre el 1868 i el 1871

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter