Foto Grup de treball sobre memòria històrica

Grup de treball sobre memòria històrica

 

En els últims anys, i encara més en un present sotregat per una situació política que porta a qüestionar-se, un cop més, els diferents relats sobre el passat, el concepte de memòria històrica esdevé objecte de reivindicació i de debat. Com a voluntat de retrobament amb el passat a partir del coneixement crític i de reflexió sobre el present.

De Carrutxa, entitat cultural que es defineix com a centre de documentació del patrimoni i la memòria, es pot afirmar que portem prop de quatre dècades treballant sobre la memòria històrica, si entenem que la nostra recerca sobre la les formes de vida, del passat al present, de la comunitat —allò que hem anomenat patrimoni etnològic— s'ha basat, en part, en la memòria personal i la trabsmissió oral de la informació.

La memòria personal és, com també ho és la documentació escrita o l'estudi de la cultura material, una font per al coneixement de la història. I alhora estableix una relació directa, emocional, amb els fets d'un passat més o menys recent en què el protagonisme es concreta en situacions i persones recordades des de la proximitat.

En aquest context, l'interès per la història del segle XX és notable i l'anem constatant, dia a dia, en la resposta a les activitats: els moviments socials i les formes d'associacionisme que, entre finals del segle XIX i el primer terç del segle XX, van canviar molts aspectes de la vida quotidiana a pobles i ciutats: les idees i creences, però alhora, la relació entre les persones, l'oci o el festeig; la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme, la repressió i la lluita per les llibertats, fins a l'anomenada Transició democràtica... memòria d'un passat més o menys proper.

A partir de les nombroses consultes que rebem i recollint l'experiència de cicles com Testimonis, memòria d'un passat recent; les conferències sobre la Guerra Civil i els bombardeigs a Reus —aquest estiu en diverses poblacions del Priorat— ens proposem continuar aquest curs 2018-2019 amb la programació d'activitats a l'entorn de la memòria històrica, iniciar noves recerques temàtiques i donar un nou impuls a la col·lecció «Les veus del temps» dins les publicacions de Carrutxa.

Per això hem creat un grup de treball, obert, que es reunirà periòdicament i on convidem a participar a qualsevol persona interessada.

Si voleu participar o rebre informació podeu adreçar-vos a memoria@carrutxa.cat o passeu pel nostre local.

 

 

 

 

 

(A la fotografia, Joan Montseny amb un grup de persones de Reus, en una excursió)

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter