Foto Ordeno, mano i disposo

Ordeno, mano i disposo

Amb motiu de la III Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular s'exposarà a l'Arxiu de Reus Ordeno, mano i disposo, una mostra que aprofundeix en la festa del Carnaval i que l'aborda des d'una prespectiva barcelonina, històrica i social. Creiem que la presència d'aquesta ciutat no pot faltar en aquesta jornada d'estudi dedicada al Carnaval i volem agraïr a Pep Fornès i al Museu Etnològic i de Cultures del Món que ens hagin cedit aquesta exposició.

L'exposició pren com a punt de partida els bans satírics que, durant els anys 80, van redactar i difondre col·lectius de diferents barris, especialment el Consell dels Bulls de Gràcia. A partir d'aquesta expressió festiva i literària, s'inicia un repàs per la celebració del Carnaval i les diferents etapes de prohibició, tolerància i censura que va patir en el període contemporani.

Des de la celebració més oficial fins als grups que s'aplegaven a parcs i fonts, passant pels carnavals de barri, es fa un retrat d'aquesta festa de disfresses, rues, balls, murgues i enterraments de la sardina fins a arribar al capítol dramàtic de la Guerra Civil i la seva prohibició.

El primer Carnaval després de la dictadura, el de 1980, està encara fortament regulat per les autoritats, que prohibeixen les comparses i l'ús de màscares fora dels actes oficials. Tot i aquestes limitacions, els diferents barris també duen a terme actes on s'hi manifesta la forma més punyent i transgressora d'aquesta festa.

D'aquesta manera es recupera una tradició que és la més transgressora del calendari festiu: subversió en vestir, en l'ús de l'espai públic i també en la llibertat d'expressió, que aprofita tot el ritual de la proclamació del rei Carnestoltes i de l'enterrament de la sardina per criticar el poder, sempre des de l'humor, posant sobre la taula temàtiques d'actualitat.

L'exposició es podrà veure des de l'11 fins al 18 de març de 2019 a l'Arxiu Municipal de Reus. 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter